Saturday, March 1, 2014

Filem Trilogi terbaik

Semalam mega movie TV3 menyiarkan filem Batman Begin. Walaupun filem nie dah lama keluar, tak silap aku 2005 lagi, tapi memang tak akan puas layan sekali lagi. Sebuah filem yang kalau diperiksa dalam laman web pengkritik filem terkenal, rotten tomatoes, mencapai tahap filem yang cukup baik. Batman Begin dan The Dark Knight antara filem yang layak dianggap filem bertaraf lima bintang. Filem ke 3 dalam trilogi batman iaitu The Dark Knight Rises tidak mencapai taraf 5 bintang meskipun mendapat kutipan box office yang sangat sangat tinggi. Boleh dikatakan trilogi Batman ini (yang buat masa sekarang tiada perkembangan untuk diteruskan lagi) adalah antara filem trilogi terhebat Hollywood. Mungkin sama tahap(dari segi kutipan tiket dan kritikan) dengan Lord of the Ring, Matrix, Iron Man, Terminator (sekadar menyenaraikan beberapa).

Bercakap berkenaan filem trilogi, ramai peminat filem bosan dengan filem sekuel, tetapi tak kurang juga ramai yang mengharapkan filem trilogi sentiasa diteruskan. Lihat saja penangan perancangan jangka masa panjang pihak Marvel. Bermula dengan Iron Man, kemudian trilogi Captain Amerika, Thor, dan Avengers. Kutipan yang diraih sangat tinggi. Filem trilogi bersandarkan kepada peminat yang sedia ada tetapi perlu mengolah jalan cerita supaya dapat menandingi filem yang sebelum nya. Sebagai contoh, trilogi filem The Godfather (antara 10 filem terbaik sepanjang zaman). Filem pertama dan kedua sangat berjaya. Dua filem terawal mendapat 5 bintang. tetapi untuk filem penutup, ramai yang mengkritik. Skrip tidak kuat, jalan cerita kurang kemas dan pemilihan pelakon yang tidak semantap filemnya sebelum ini. Ini adalah antara dilema utama yang penerbit filem terpaksa hadapi. Berlainan dengan trilogi Star  Wars atau Lord of the ring, bila mana jalan cerita mereka adalah fiksyen jadi mereka dapat olah menjadi lebih baik dan sentiasa berlandaskan kepada yang asal. Manakala bagi Batman, Spiderman atau Transformer, meskipun mereka daripada komik dan animasi, mereka perlu sesuaikan dengan keadaan dunia sebenar. Sebab itu filem ketiga selalunya amat mengecewakan dan tidak mencapai tahap yang diinginkan oleh peminat. Ramai yang akan katakan filem ke 3 matrik tidak sehebat pertama, Transformer yang ketiga sangat mengarut dengan peperangan di Bandar Chicago, ataupun jalan cerita Batman ke 3 yang mengangkat Bane sebagai seorang liberal sedangkan dalam komik dia hanya seorang "mercenary".

Jadi, dalam kita berbicara berkenaan trilogi filem yang terbaik, terlalu banyak ciri yang perlu dinilai.
Ada filem pertama yang tidak sebagus kedua atau ketiga. Ada yang ketiga tidak sebagus pertama dan seterusnya. Ada pelakon yang memberikan watak yang berbeza dalam setiap filem. Pengolahan sebuah filem oleh penulis skrip dan pengarah sangat penting dan jika dibuat dengan penuh teliti, filem yang tugas asalnya adalah untuk menghiburkan masyarakat sebagai salah satu media pasti tercapai. Dan menerusi filem juga, pelbagai metafora, ideologi serta unsur budaya sosial diterapkan disertakan elemen sejarah.

Aku suka melihat sebuah trilogi filem bukan satu filem yang dibuat dalam tiga bahagian tetapi tiga bahagian filem yang dicantumkan menjadi satu. Bagaimana mahu mencantumkan tiga bahagian yang berbeza supaya satu jalan sama berjaya diolah. Sebagai contoh, dalam filem batman, meskipun berlatarkan kepada komik, pencipta filem trilogi ini sudah mempunyai visi berkenaan bagaimana lagenda batman itu dapat dihidupkan dan dikembangkan. Jadi penyusunan bagaimana batman mendapat latihan pada awalnya, bagaimana batman memilih jalan hidupnya dan bagaimana penerimaan masyarakat kepada lagenda dark knight itu berakhir. Daripada skrip-skrip dalam filem batman tersebut banyak terselit unsur anarki sebagai contoh melalui Joker. Pengacau. Antagonis. Menerusi Bane, yang mempunyai perancangan untuk memusnahkan Gotham dari dalam, kecelaruan sosial masyarakat Gotham. Peranan Gordon, Ketua Polis Gotham dan peranan Alfred pembantu setia bagi Batman.Filem sebenar lebih dalam daripada sekadar sebuah alat hiburan kepada masyarakat untuk melupakan masalah di luar. Filem sebenarnya adalah cermin kepada realiti masyarakat.Pirate of Carribean sebagai contoh, menceritakan sejarah bagaimana lanun terpaksa berhadapan realiti peluasan kuasa British dalam pembukaan benua Amerika dan laluan perdagangan. Die Hard, bagaimana situasi dan sifat Amerika yang menonjol dalam kegigihan menentang kejahatan dan ketuanan kepada wang ringgit.Semuanya berpaksikan kepada unsur masyarakat.

Friday, February 28, 2014

Malaysia Lawan Filipina

Dah bersawang blog ini. Sendiri tak ingat akibat timbunan kerja ditambah kemalasan.Dan memasuki bulan Mac yang boleh dikatakan agak padat.

Bulan Februari dah berlabuh. Boleh dikatakan bulan Februari nie banyak kisah-kisah bola sepak yang membuatkan para peminat bola sepak dalam dan luar negara tersenyum, sedih, nak marah, kecewa, gembira. Cerita Manchester United, Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Liverpool dan lain-lain memang dah banyak. Tambah dengan Champion League. Tetapi dalam negara kita juga tak kurang hebatnya. Cerita dalam terowong, cerita tak konsisten, cerita jurulatih, cerita pemain dan bermacam cerita lagi memang memberi sinar kepada para peminat bola sepak tempatan.

Sekarang ini liga tempatan kita berehat sementara bagi memberi peluang kepada aksi skuad kebangsaan. Malam esok Malaysia akan bertemu Filipina bagi aksi persahabatan. Setelah pelbagai spekulasi dan bermacam nama yang naik bagi menggantikan Datuk Rajagopal,sehingga sekarang ini, Dato Ong Kim Swee masih lagi memegang jawatan panas tersebut. Semua hormat dan tahu kemampuan OKS bila mana dia membawa skuad pelapis tetapi bagi skuad senior satu ruang yang berbeza. Cuma setakat ini, boleh dikatakan OKS amat bijak dalam memilih para pemain dan boleh dilihat sepanjang liga berlangsung, OKS sudah beberapa kali bertandang ke stadium-stadium negeri bagi menyaksikan pemain-pemain yang boleh dikatakan layak menyarung jersi negara.

Berdasarkan kepada prestasi semasa, aku berani katakan ramai pemain-pemain negara kita amat tidak konsisten. Jika mahu berlandaskan kepada kemampuan skuad negeri masing-masing, boleh dikatakan hampir 80% pemain tempatan macam yo-yo. Sabtu lepas jaringkan gol, sabtu nie langsung tak bermain. Selasa lepas assist 2, rabu nie kena kad merah. Boleh dikatakan semua bahagian mempunyai masalah dan OKS sedar dengan semua nie.

Penjaga gol - Apek sangat tidak konsisten bagi 5 perlawanan pertama liga dan ditambah dengan perlawanan dalam Piala FA. tetapi pencabar terdekatnya tidak kurang juga. Farizal Marlias tidak konsisten di Selangor. Norazlan Razali masih lagi mencari tempat di JDT. Mungkin OKS ingin memberi pendedahan yang lebih kepada Khairul Azhan (Pahang).


Pertahanan - Seperti biasa. Aidil akan mengemudi. Taj juga tidak konsisten bersama ATM. Bunyamin Omar wajar diberi peluang. Mahali tidak menunjukkan prestasi sama seperti bersama Selangor musim lepas. Razman masih lagi seperti dahulu.

Tengah - Piya keletihan balik daripada Myanmar. Shakir masih lagi antara DM terbaik negara. Junior menunjukkan peningkatan kebelakangan ini. Nazmi juga. Baddrol mula mencari rentak bersama Kedah. Amri pemain terbaik JDT untuk 5 perlawanan ini apabila banyak menjaringkal gol dan assist. Safiq Rahim terus tenggelam. Hafiz Kamal beraksi cemerlang dengan pahang.

Penyerang - Mat Yo kembali semula setelah kontroversi tidak lapor diri sebelum ini. Safee Sali patut diketepikan saja. Fakri juga keletihan. Bobby patut ambil peluang pendedahan ini.

Barisan kemungkinan OKS

Farizal Marlias

S Kunalan - Taj - Aidil - Bunyamin
Junior - Shakir - Nazmi
Amri- Baddrol
Mat Yo


Untuk malam esok, separuh masa kedua, OKS pasti akan menggantikan ramai pemain dan corak permainan Malaysia pasti berubah sekiranya barisan tengah dirombak sepenuhnya. Walaupun perlawanan malam esok adalah sekadar persahabatan, tetapi pasti OKS mahu kemenangan dan para pemain mahu tunjukkan kehebatan masing-masing. Para peminat pula nak tengok Malaysia terus mendaki ranking negara.

Wednesday, February 26, 2014

Wordless Wednesday - Social Network

What Social Networks Says About Characters
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Saturday, February 22, 2014

Whatsapp For Everyone

Journey Of Whatsapp
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Jom Share