Monday, November 30, 2009

Sekitar hujung minggu..Bola lagi

Sekarang berada di Lumut, mengikut member sekolah dulu yang bekerja di sini.Bertolak dari Kb maghrib semalam dan selamat sampai sebelum perlawanan bola sepak 'El Classico'.Memecut dengan agak laju (bukan kereta aku la) di jalan kuala kangsar ke ayer tawar.Alhamdullillah tiada apa-apa yang tidak diingini berlaku.



Aku tak sempat tengok perlawanan Arsenal dan Chelsea semalam, hanya sempat melihat goal ketiga Chelseas, sepakan percuma yang cantik dari Drogba menerjah gawang Almunia hanya sambil melayangkan badan sempat terkebil-kebil melihat bola melepasi tanganya. Aku sempat juga menonton kembali gol-gol Chelsea yang lain (Drogba dan gol sendiri oleh Vermaelen - pertahanan Arsenal). Banyak sumber mengatakan perlawanan semalam macam perlawanan antara budak tingkatan 2 melawan budak tahun ketiga IPTA. Memang nampak sangat perbezaannya dan pastinya kemenangan ini meletakkan Chelsea dilandasan yang selesa untuk merampas tahkta EPL daripada Manchester United.

Bercakap mengenai The Red Devils (Man Utd la nie), aku sempat menonton jugak perlawanan ini.Agak seimbang pada babak pertama dengan kedua-dua pasukan berbalas serangan namun bila masuk babak kedua, Portsmouth hilang akal setelah gol kedua Rooney yang mendapat hantaran cantik dari Ryan Giggs.Ryan Giggs berjaya juga menghasilkan gol dan beliau membuktikan walaupun sudah berusia (36 tahun dah nie), beliau masih berbisa dan mendapat kepercayaan daripada orang tua nya di Old Trafford (Ferguson).


Perlawanan yang ditunggu-tunggu semalam, 'El Classico' memang tidak membuah kan hasil seperti yang diperkatakan sebelum ini.Firasat aku juga hampir tepat semalam dimana aku mengatakan perlawanan yang berlangsung di Nou Camp (penuh dengan hampir 100 ribu penyokong Barcelona) akan berkesudahan seri.Perlawanan itu tamat dengan keputusan kemenangan 1 gol dijaringkan Ibrahimovic (bekas pemain Inter Milan) pada babak kedua perlawanan.Perlawanan ini agak seimbang dengan Barca bermain seperti biasa, mengawal bahagian midfield dan Real Madrid kadang-kadang melakukan serangan balas yang laju ditunjangi Ronaldo (Baru sembuh tapi tidak dapat bermain penuh 90 minit semalam), Kaka dan Higuain.Pemain terbaik perlawanan semalam sudah pastinya carles Puyol yang berjaya melakukan asakan dalam kotak penalti Barca menahan sepakan higuain dan Ronaldo daripada membolosi gawang Valdes (penjaga gol Barca). Apa pun perlawanan semalam agak terhibur dan aku tengok member aku yang merupakan penyokong kuat (Die hard Fan) barcelona gembira dan hari ini dia pergi kerja dengan tersenyum lebar.

Aku pula turut gembira kerana dapat tahu Inter Milan menang semalam di San Siro dan Juventus (yang berada di tempat kedua Serie A ) kalah.Meskipun aku tidak dapat tengok perlawanan itu namun kemenangan ini sedikit sebanyak dapat mengubati kekalahan dalam Champions League minggu lepas.Perlawanan penting seterusnya bagi Inter Milan adalah bertemu Juventus.Forza Inter.

p/s..keseorangan dalam apartmen di Lumut Valley berteman kan laptop, PS3 dan Astro.layan sudah.Esok atau malam ini akan bertolak balik ke rumah.

3 comments:

  1. tidak pergi bercoti kah???
    =)

    ReplyDelete
  2. zu - tgh bercuti di lumut la nie

    tiha - bosan gi layan monsoon cup tuh

    ReplyDelete

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share