Sunday, December 5, 2010

CSI + Author + NYPD

Siri televisyen terbaru yang sedang aku layan sekarang ini melibatkan 3 elemen diatas seperti dalam tajuk. Pernah dengar nama Castle?
Siri nie ada elemen komedi, ada gak sket2 loving, penyiasatan dan kekeluargaan. Bila dah watak utama siri ada laki dan pompuan sudah pasti la ada bibit cinta macam siri lain kan. Ingat pada x-files ? Bones ? dan bermacam lagi siri televisyen yang pernah disiarkan kat tv dulu, semua mesti ada watak laki dan pompuan. Dan dalam siri Castle nie pun masih ada stereotype macam tue.Tapi kalau nak banding citer penyiasatan mana boleh lawan CSI kan.Bagi aku CSI, CSI NY dan CSI Miami adalah tv show crime yang paling best. Tapi skang nie dah berlambak tv show lebih kurang genre tue. Ada Numbers, Lie To Me, NCIS, NCIS Los Angeles, Rookie Blue.
Berbalik pada Castle nie, watak utama dia sebenarnya adalah Rick Castle (yang kiri). Dia nie adalah seorang penulis novel crime fiction yang mashyur kat New York. Satu hari ada pembunuh bersiri tiru cara pembunuhan yang ada dalam novel dia. Setelah pembunuh tue ditangkap, dia telah mendapat idea untuk menerbitkan novel lain yang berkaitan dengan penyiasatan dan mahu mewujudkan satu watak polis perempuan. Jadi dia pun minta lah hendak lakukan kajian dengan Det Kate Beckett (yang kanan). Bermula dari situ lah mereka berdua menjadi rakan sekerja dan hubungan pun sikit-sikit terbina.
Begitu lah serba sedikit pasal citer nie. Kenapa aku suka tengok cite nie? Sebab ada elemen komedi. Bab penyiasatan dia taklah berat macam CSI ataupun citer old school dulu, NYPD. Sebelum ini citer Shield best gak tapi citer tue rasanya dah tamat. Citer nie bagi aku best jugak nak layan sebab tak perlu nak fikir berat-berat. Dan satu sebab lagi aku suke layan citer nie adalah kerana dia masukkan elemen pembinaan novel dalam penyiasatan dan citer nie berlatar belakangkan new york. Siri tv nie sudah memasuki musim ketiga. Jadi kepada peminat siri tv boleh la melayan Castle ye.

No comments:

Post a Comment

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share