Friday, December 10, 2010

Jom tunggu filem 2011

Tahun 2010 dah semakin ke penghujung. Jika mahu memperkatakan mengenai industri perfileman, tak kira di Hollywood, atau Malaysia serta Bollywood, maka pada tahun ini boleh dianggap satu tahun yang memuaskan kepada penggiat industri dan juga peminat filem. Pada tahun ini banyak filem-filem yang box-office yang keluar dan tidak menghampakan para peminat.

Antara filem yang boleh aku fikirkan sangat berbaloi pada tahun ini adalah

  • Toy Story 3 ( The end of a trilogy animation)
  • Harry Potter Part 1 ( Peminat ternanti-nanti..belum tengok lagi tapi harap sama atau lebih kurang macam dalam novel)
  • Iron Man 2 ( lagi banyak robot..)
  • Salt (Angelina Jolie memang masyuk jadi agent)
  • Red ( Aksi, komedi, twist..geng old school hollywood beraksi..sempoi)
  • Shrek Forever After ( Orgeeeee is the greenest monster)
  • Robin Hood ( back to old school..the beginning of the legend)
  • Inception (Mimpi dalam mimpi dalam mimpi)
  • The Loser (Aksi ada, komedi ada, twist pun ada)
  • The Expendables (Tengok senarai pelakon pun dah gempak, tapi jalan cerita boleh disedapkan lagi nie sebenarnya)
  • Avatar (nak lagi power tgk dengan 3D)
  • Alice in Wonderland (Filem kalo ada Johnny Depp memang best)
  • Repo Men (Filem yang kalau nak marah pun boleh gak nie, nak baling ngan selipar pun boleh tapi nasib baik pengolahan dia power kalau tak jadi macam jutawan fakir lah jawabnya.)

Diatas adalah serba sedikit filem-filem yang bagi aku berbaloi untuk tengok di panggung wayang.Namun ada juga filem-filem yang dikeluarkan pada tahun ini yang tidak mencapai seperti yang diharapkan peminat.(Ini semua adalah daripada pandangan aku, pandangan orang lain mungkin berbeza).Filem seperti Prince of Persia, Taking of Pelhams dan Clash of the Titans bagi aku, hasilnya tak seperti yang digambarkan.

bagi industri filem tempatan pula, tahun ini satu filem yang dinanti-nanti oleh dR Rozmey pastinya filem 2 Alam. Dan daripada review yang dinyatakan daripada surat khabar, filem tersebut lebih wajar dijadikan drama sahaja. Dan aku mahu tahu apa perasaan penerbit yang tamak publisiti itu apabila filem nya tak mencapai sasaran 40 juta. Filem terbitan Malaysia yang aku tonton pada tahun ini yang mendapat reaksi positif daripada orang lain adalah seperti Lagenda Budak Setan, Aku Bukan Bodoh, Adnan Sempit, Jangan Pandang Belakang Congkak 2.

Oklah.Selesai pasal tahun ini, jom kita tengok filem-filem yang dijangka meletup pada tahun depan. Dan daripada tajuknya kita dah boleh agak, filem-filem ini akan meletup, melebihi target 40 juta.

  • Transformer Dark of the Moon
  • Pirates of the Carribean On Strangers Tide
  • Captain America First Avenger
  • Thor
  • Green Lantern
  • Green Hornet
  • Harry Potter Part 2
  • Twillight Final Breaking Dawn
  • Hangover 2
  • KungFu Panda 2
  • X-Men First Class
  • Puss in Boots
  • Mission Impossible
p/s Esok tengok Perlawanan Akhir Piala Emas Raja-Raja.Kelantan lawan Kedah.Sekarang tengah syok layan siri Burn Notice.

No comments:

Post a Comment

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share