Monday, May 31, 2010

Dari Bachok sampai ke Padang Besar

Gelaran Apple Boy..hahaha.Nape gelaran tue ?

sbb kawan aku yang sorang nie memang sangat gilakan barangan Apple. Bukan sbb suka makan buah apple tapi produk jenama apple.Nama samaran dia Zak. Saat orang malaysia tak kenal lagi iPhone, dia dah bawak balik iPhone. Masa tue dia duk belajar kat Russia. Jangan memain, doktor nie ye.Doktor di HUSM ( cubaan memuji lebih-lebihan dengan harapan dapat minum air kepala muda free..hahaha) Ipod classic, ipod touch, semua dia ada. Macbook ada dua. Dgr dia duk fikir-fikir nak beli ipad pulak pasnie. Orangnya berasal dari Bachok je, Melawi tapi taste memang New York lah.tapi tak boleh nak kata apa lah sebab dia mampu dan dia ada bagi aku ipod free guna,hahahah, terima kasih zak..Dulu satu sekolah ngan aku, banyak lalui bersama nie.Pastu masuk UTP kejap. Satu sem je dia masuk sebab lepas tue dia naik plane pergi Moscow belajar medic. Kat sana lah dia ada cakap dia pergi tengok final antara Chelsea dan Manchester United. Aku rasa dia tak kelentong sebab dia bawak balik baju final tue tapi sedihnya dia tak kenal lagenda Manchester United yang tandatangan kat baju tue tak seperti.....

Kawan aku yang memang peminat fanatik Manchester United iaitu (nama samaran je nie) Mayat karin. Mesti orang dengar kenapa la nama macam tue. Seram gile. nama je seram, tuan punya badan tak seram pun malah sangat kelakar. Dia nie otak gila-gila. Tapi time dia serius memang dia serius. Sekarang nie kerja kat asialab. Dia nie memang gila akan motor besar. Aku pernah naik moto dia, tapi duk belakang je lah.tue pun dekat je, dari jalan universiti sampai pantai dalam je.Kalau kawan aku yang atas tue duk Bachok dia nie duduk Chicha Tinggi.Dia nie pun tak leh memain gak sebab anak penggawa. Jalan nak masuk umah dia pun diberi nama Jalan Penggawa. Haa. Rumah Najib Tun Razak pun tak boleh beri nama jalan ayah dia nak masuk ke rumah. Dulu belajar kat Uitm. Motor dia dah jual sebab dia dah jumpa kekasih hati. 

Dah kahwin pun. Kisah cinta dia nie, bagi aku, sangat best, mengalahkan kisah-kisah cinta laila majnun ataupun mana-mana buku novel keluaran alaf 21. Happy ending la kan. tapi bagi aku betul-betul respect dia dan isteri dia. Dia nie memang gila kat Manchester United. Dia pernah cakap kat aku masa Inter lawan Barcelona tempoh hari, dia sokong Inter sebab dia benci Barca kerana Barca menang lawan Manchester dalam final 2009. Dia benci kelab Barca je , dia tak benci peminat kelab Barca seperti...

Kawan aku sorang ini yang memang fanatik ngan Barcelona.

Nama samaran Judin. Dia nie tinggal kat Tumpat. Yang nie pun tak leh memain sebab dia nie jurutera Petronas. haa, bukan calang-calang nie. Baru je bertunang 2 minggu lepas.Dia nie rumate lame aku masa kat UTP dulu. Kalau dulu kat UTP, ada orang nak main snooker, kalau tak ajak dia memang tak sah. Confirm kena keluar. Sekarang nie dengar dia tak main dah snooker.Gila kat badminton dan bowling pulak. Penah aku main ngan dia dekat 4 frame. Naik lebam jari aku. Confirm la aku kalah kan. Badan kecik je dia tapi aku pun tak tau macam mana dia boleh menang ngan aku. Dia selamber je. Pernah aku lepak umah dia masa kat Lumut dulu sampai seminggu. Rumah apartment (ala-ala macam tue la). Selalunya aku la jadi mangsa dia teman naik kete. Nasib baik la tunang dia tak jeles.hahaha. Dia nie memang kaki bola.Tue dalam gambar tue, aku terpaksa pakai baju barca sebab dia la.Dia dah lama pun minat Barcelona, dia tak hirau pun kat mana-mana orang yang benci Barcelona seperti....

Kawan aku yang sorang nie yang benci Barca sebab Barca menang lawan Arsenal awal tahun nie. Nama gelaran, Pok Nik

.Dia nie sorang lagi fanatik bola. Die Hard fan Arsenal. Orang kutuk ke, perli ke.Dia tetap dengan Arsenal. Peminat setia Henry dan Perancis. Dia sikit lagi nak mintak taraf kewarganegaraan Perancis ngan Wenger.hahahha.Kalau nak tau, dia duk Kampung Chetok.Pasir Mas la kat sesiapa yang tak tau. Dia nie pun tak leh memain gak. Dia cite, kat Perlis sana, orang panggil dia Tuan Nik.Aku tak tau la betul atau tak kan.Tapi jawatan dia besar jugak lah. Pegawai Tadbir Diplomatik katakan. Tapi dia tak sombong pun. Aku tahu dia takkan sombong. Sangat baik. Dia dah try macam-macam kerja. Dulu belajar Forensik kat USM, keluar kerja Public Bank jap, pastu jadi Lecturer kat KPTM, kolej mara. Dia ajar sains kat bakal jururawat. Sekarang nie baru dia dapat kerja best. Siapa tak nak kerja PTD kan? Kawan-kawan aku nie semua dah kerja dah. 

Aku sangat berterima kasih kat mereka nie semua dan semua yang tak disebutkan nama kat sini. Aku tak akan lupakan jasa kalian dari segi kewangan, pertolongan dan khidmat nasihat. Aku sentiasa akan ingat. Sekarang nie aku takleh nak balas (dari segi kewangan) lagi tapi sekurangnya-kurangnya aku akan balas dengan budi aku. Tapi semua kawan-kawan aku sangat baik.Tak pernah berkira bab wang. Kawan aku di Sekolah. Kawan aku kat UTP. Kawan aku kat UDM dan kawan aku yang kat UPM. Semua baik belake.Tak lupa juga kat insan istimewa, F..Sangat hargai dan berterima kasih.

p/s.nie dah macam wasiat nie.Bukan. Saja menghabiskan masa terluang. Bukan wasiat pun nie. Sekadar nukilan di malam hari.

Sejuk mata memandang


Ada orang penah bagi tau aku, "pemimpin besar mana boleh pakai kereta kecil, nanti kena perli la kat pemimpin lain"..So, kalau Menteri Besar Kelantan, boleh makan pagi kat kedai biasa, siap makan dengan tangan, tanpa bodyguard, tanpa ada orang kerumun, kira jatuh la standard dia ek?
Kalau orang Islam, kalau siapa ada baca kisah para sahabat dulu, Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dulu, hidup dia miskin sebab semua harta dia bagi dekat rakyat.Tue pemimpin negara tue.Pemimpin empayar Islam. Pemimpin kita hari ini? Ehh takk.Bila dah negara miskin mula nak potong subsidi itu ini alasan sebab negara akan miskin kalau tak buat macam tue. Yelah kan, mana boleh jatuh standard pemimpin kita kat mata dunia. Malu la kan kat antarabangsa. Lantaklah.

AKU LEBIH MALU kepada ALLAH nanti sebab pilih pemimpin yang tak betul sebab aku juga akan disoal nanti sebab kenapa aku membiarkan sahaja pemimpin 'itu' menjadi pemimpin.

Tapi itu aku kan. Orang lain cakap mana boleh.Pemimpin kena jaga status. Baru Malaysia gemilang terbilang.Ehh. Baru la satu Malaysia.

Tue baru tengok Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat makan pagi.Belum tengok rumah dia. Anak-anak dia. kawasan rumah dia yang bersebelahan dengan masjid. Belum tengok dia imamkan solat. Pemimpin kan meliputi semua. Kalau pemimpin orang islam patutnya dia jadi ketua turus agama islam la kan, patut tahu lebih pandai dari rakyat mengenai islam sebab dia nak jadi ketua bagi orang islam. kalau dia nak jadi ketua bagi kaum yahudi, india atau cina atau kristian, lantak mampus dia la.Tapi kan Melayu majoriti, Melayu pula sinonim dengan islam so ketua turus islam laa.

Dah la.Malas aku cakap banyak lagi. Kang orang cakap aku emo pulak kat sini. Siapa nak baca..baca lah.tak nak baca..boleh klik tutup kat tab tue..siapa tak puas hati ada ruangan komen. tak kisah pun. malu nak bagitau siapa aku dah bagi ruang komen anonymous kat situ. Terjemahan dia anonymous tue sesiapa pun boleh jadi.Anonymous =  tanpa nama.Ok.sekian

Sunday, May 30, 2010

Just a sec for NBA fan

I know not many my regular reader follow NBA or simply basketball. My friends know already that i am fan of this although i did not play the game but what the heck. i want to write about it anyway.okay, here goes. This couple of weeks, two big stories had emerged. One stories had emerged i guess since last year and will never stop until this July. The story about where is Le Bron James going after this july. Let me put it this way. LeBron is like a sugar and nowadays sugar is very important and expensive but everyone want sugar right.So, this july, that 'sugar' will be available for everyone. Everyone who have money can try and buy that 'sugar'. That sugar also can choose to stay at its old place or go somewhere else. This sugar is proven the future of NBA. Get it. The most likely destination for LeBron are New York Knicks, New Jersey Nets and Chicago Bulls. Chicago is the home of Jordan. Nets is just being bought by Russian Tycoon so they will have a lot of money. Knicks is about prestige, playing at the best city in the world, New York.
Some people might ask, why don't LeBron go to Lakers, they already have Kobe Bryant, the best closer basketball player of his generations. Well, the reason is that. They already have Kobe. Surely LeBron don't want to be under the shadow of Kobe and want to prove that he can do it all by himself. Trust me, basketball player is selfish and arrogant. They need to be like that. They must be that way so that they can achieve greater success. It's like this, people just remember the one who kill the dragon not the one who made the journey to the dragon's lair. So, that's it. Just remember, Coming July, American will be waiting and buzzing about LeBron James stories. That's how big sport is.All American even Obama himself.

Now, about the second story, it's about the NBA Finals which finally decided this morning when Lakers finally beat the Suns and set up a meeting with Celtics. yes, The Los Angeles Lakers will face The Boston Celtics. It's like two most powerful figure in NBA facing each other for another time. Their history can't be compared to any other clubs. Boston had won 17 while Lakers won 16. Boston beat Lakers 2 years ago. Lakers won the trophy last year. So, this year it will be a revenge. It's about 2 cities. Yes, Red Sox and Yankees can be truly called the best rivalry across town between Boston and New York but this one is not far from that. Los Angeles and Boston people had been crave for this, they had seen it time and time again and always wish to see it another time.
The final of NBA will start this 4th June. If want to watch it, be prepared at early morning.This Friday morning the game will start. Basketball is a fun game to watch. The athleticism,spirit and the play by basketball player is really exciting. Do watch.

I guess that's all for now. till next time.

p/s got 2 more world cup group to cover.got bored by Sunday night . No good show on telly. better off watching some sitcom.or some old movies.

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 7

Tak tau nak tulis apa hari nie.Cuaca petang nie pun panas gile. Baru lepas makan goreng pisang.hahah.Hati gembira di waktu pagi sebab Lakers menang dan akan masuk final bertemu musuh ketat, Boston Celtics. Apa-apa pun jom layan preview group F pulak untuk Piala Dunia yang terdiri daripada


  1. Itali
  2. New Zealand
  3. Paraguay
  4. Slovakia


Juara bertahan. Itali memenangi Piala Dunia pada tahun 2006 selepas menang melawan Perancis melalui sepakan penalti. Perlawanan tersebut amat diingati kerana inciden Zidane menanduk Materazzi dan dilayangkan kad merah. Pengurus Itali, Lippi yang menggantikan Donadoni berharap untuk menjadi satu-satunya negara yang mempertahankan kejuaraan Piala Dunia. Skuad Itali sekarang mengalami transformasi dengan sebahagian besar pemain yang beraksi pada 4 tahun lepas sudah tidak ada dalam skuad ke Afrika Selatan nanti. Tidak ramai meletakkan harapan tinggi kepada pasukan ini tapi jika diberi peluang dan sedikit nasib, Itali mampu menjulang piala sekali lagi. Kekuatan Itali seperti biasa terletak kepada pertahanan dan penyerang. Buffon masih beraksi tapi Totti sudah bersara. Toni juga tiada. Mengharapakan Di Natale, Gilardino dan Pazzini mengemudi bahagian serangan.


Wakil dari Oceania.Pasukan ini akhirnya berjaya memasuki Piala Dunia setelah beberapa kali tewas di perlawanan playoff. Ini sudah merupakan satu kejayaan buat negara yang lebih terkenal dengan pasukan ragbinya. Tidak banyak yang boleh diperkatakan mengenai pasukan ini. Rata-rata pemainnya bermain untuk liga tempatan dan hanya ada segelintir beraksi liga England.

Slovakia.Satu lagi negara kerdil eropah yang berjaya menjejakkan kaki ke Afrika Selatan. Meskipu negara ini tidak mempunyai pemain bertaraf bintang tapi semangat berpasukan dan kemahiran taktikal yang meraka ada mampu menewaskan lawan yang lebih besar. Walaubagaimanapun mereka berdepan laluan sukar untuk melepasi peringkat kumpulan berdasarkan ramalan awal.


Antara kuasa besar bola sepak Amerika Latin.  Meskipun pasukan mereka tidak sehandal Brazil mahupun Argentina tapi mereka masih mampu mengikat kedua-dua pasukan tersebut dalam beberapa perlawanan antarabangsa sebelum ini. Santa Cruz yang mengalami musim yang teruk bersama Manchester City pasti mahu bangkit dan memberikan persembahan bertenaga dipentas dunia nanti. Pasukan ini mempertaruhkan ramai pemain muda yang beraksi di liga sepanyol dan portugal. 

Ramalan- Itali dan Paraguay dapat melangkah ke peringkat seterusnya dengan Itali sebagai juara kumpulan. Paraguay perlu mengenepikan cabaran daripada slovakia dan tidak akan berdepan masalah menghadapi new Zealand

Saturday, May 29, 2010

Obviously for Arsenal fan..Guns for Fabregas

I found this on soccernet.Really fun and hillarious. Football is funny you know. Some people just don't see it like that.
 Enjoy


When Barcelona target Cesc Fabregas determinedly tramped into Arsene Wenger's office this week to demand that Arsenal allow him to return to his boyhood club, few expected he would emerge profoundly moved by the experience.
"It is probably the greatest conversation I have had with someone in my life," Cesc declared. A statement that left the rest of us wondering just exactly what the silver-tongued Gunners boss might have said to his protege and slightly jealous that we weren't invited to such a momentous event.
Luckily, this column has its grubby little fingers in many pies and can exclusively reveal that Wenger's mind trick went something like this:
Fabregas: I'm off!
Wenger: There is no escape. Don't make me destroy you. You do not yet realize your importance. You have only begun to discover your power. Join me and I will complete your training. With our combined strength, we can end this destructive conflict and bring order to the galaxy... er... I mean football.
Fabregas: I'll never join you!
Wenger: If you only knew the power of the Arsenal. Pat Rice never told you what happened to your father.
Fabregas: He told me enough.
Wenger: I am your father.
Fabregas: No. No. That's not true! That's impossible!
Wenger: Search your feelings. You know it to be true.


p/s he quote one of the famous line in movies history, Darth Vader.hahahah.Anyway, personal opinion is that Fabregas should not go to Barcelona yet. Wait for it first. Time will come. Just not yet. I'm not an Arsenal fan but i speak in terms of football fan.

Better late than never

Satu ayat yang cukup klise, cukup menusuk jiwa kan.
Kira kalau terjemah kan, baik dapat jugak lah walaupun lewat daripada tak dapat langsung
Ayat nie bagi aku memang cukup dekat dengan hidup kita.

Sebagai contoh,

at least pergi naik haji sekali daripada tak pergi langsung kan

at least tengok jugak lord of the rings sekali kan daripada tak tengok langsung

at least tengok The Godfather sekali daripada tak tengok langsung biar pun filem tue dah berzaman tayang .

sekurang-kurangnya dapat jugak pergi Cameron Highlands atau Gentings Highlands sekali seumur hidup daripada tak pergi langsung

baik lambat daripada tak pergi langsung ke Pulau Langkawi

better late than never to own Apple products.At least in the end we own it somehow

better late than never to fly with Airasia.Cheapest airlines in the world, man.

better late than never to watch Friends, best sitcom ever.

better late than never for your football club to win Treble or be crowned Champions of Europe.(Inter now had won 3..hahaha)

so, in the end, better late than never to post a new entry or having a blog.hahahha

that's all for now

Kira Biri-biri



Tak boleh nak tidur.
Tak boleh nak pejam mata
Tak tahu kenapa.
Selalu boleh je tidur awal
Mungkin tidur petang tadi kot
Mungkin minum kopi ais tengah hari tadi
Lama benar kesan dia
Memang sangat mujarab la kopi
Dah, perlu cuba untuk lelapkan mata juga
Esok mahu bangun pagi pulak

Good Night (walaupun sebenarnya dah nak masuk awal pagi)


Friday, May 28, 2010

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 6

Group E consist of


  1. Dutch
  2. Japan
  3. Cameroon
  4. Denmark

Dutch is well known for their attacking skills and the legendary total football. Unfortunately, they never got the chance to lift the famous World Cup trophy. They only managed to be the runners up in the time of Johan Cruff. This year, they will surely want to put aside their bad luck in the big tournament and win the world cup. The Dutch has a formidable attacking line up in the likes of Robben, Sneider, Van Der Vaart and Van Persie. The only concern regarding their chance in the upcoming tournament is their defence.


Japan is still the one of the powerful side in Asia. They successfully managed to enter the world cup for third straight time. Although their players seen to have dropped their forms, collectively, their squad is still a force to be reckon with. But, to go further than the group phase is still a major doubt for the land of the rising sun. Nakamura will be their biggest weapon. With luck they can past through Cameroon or Denmark.


Another mediocre team from Europe. They did not have big time player but still have some flair in the squad. They rely a lot on the defense and midfield to battle in the tournament. However, for this time around, Denmark need to be on their best to get pass through the group stage.


One of the representatives from the African continent. Eto and Muntari will lead them and achieve the glory of Roger Milla days. Same like the other African teams, they rely on physical and spirit. Their squad has good stamina and will have to come up with good tactics to beat other teams.

Predictions - Dutch will surely have no problem in this group. They will go through to the next phase as the winner. The runners up will be decide between Cameroon and Denmark. Denmark has the tactical advantage but Cameroon will be more committed. Dutch and Cameroon will go the second round.

Branded guilty

What a nap just now. i had a nice afternoon nap on Friday evening. Although it's a little bit hot right now but still who can resist the temptations of sleeping. Hahah.

Back to the topic. We all had to admit that in our life right now, we are the slaves of consumerism.  We hunt for the brands. We are being targeted by rich and powerful company to buy their products. We are trick by their evil advertisement, time and time again. I also admit that i constantly look what others wear, what celebrity wears, and tried to be like them, trying to buy what others buy. In this world right now, our eyes always being deceived by what our mind had been fed into. TV and internet are the medium of this problem.

So, what we do? We still buy although we already know the truth. Some people said the more you pay the more you get. In term of quality. But i beg to differ. There are only few things like that. Others are just marketing trick. The same.

Okay, fun part. I like to list down now some of the brands that we must get to be able to fit with the society. At first. In the end of the day, we will realize that we really need to consider our buying power because we ourself determine the product not the other way around.

So here goes nothing.


  • Apple

On of the world biggest name in Technology. Everyone must have this brand. Whether it is macbook, ipod, imac, iphone and now the newest sensations, ipad. Quality terms, this brands offer the best in the market.That's why the price is higher than others. Right now, iphone is the next thing in Malaysia. Everyone want to be cool to have iphone. i also want them. Really really want them. yet, i can not afford it. Yet. But still, those who have Apple gadget, they are lucky.
  • Levis

A must have name for jeans. Well known. We all must have at least one Levis jeans in our locker. It's like a need. Although there are others names, Edwin, Evitsu or Paul Smiths, none can compared to this brand. Quality wise they all they same but Levis is more popular because they offer many kinds of style and much cheaper compared to Evitsu and Paul Smiths.
  • Prada, LV, Gucci

This one for the girls. I just mention 3 names that cross my minds. I know there are many more branded names for shoes, bags and accessories. Every girls want to have a prada bag or gucci bracelet. i guess.i never know. 
  • RayBan, Oakley

Sunglasses. An important accessories in our lifestyles nowadays. Me? never had a sunglasses. 
  • Adidas and Nike

This one is really close to our people, if not for me. Adidas shoes for futsal. Nike sandals. Tracks suit from Adidas, Inter Milan Nike Jersey and Nike cap. These two brand are the monster in sports department.Every one must at least have one item from them. i had, have and will always have them. One of best product was Nike sandals. ACG Nike sandals. Really love it. Miss them. A few yeaers back i bought and wore them. To this day, they are the best there is.


  • Dockers

Khakis pants. A little bit expensive compared to other brands but still, the best. The style, the quality. I once have a dockers Mobile pants bought around RM200, one of the features was that it have 7 to 8 pockets. Imagine that.
  • Topman

The shirt. Many of my friends really love this brands. UK. This brands largely for slim people. People like me? Never got the chance to wear them. If did, my large stomach will be visible to the public humiliations. Hahahah.
  • Clark, Converse, Timbaland, Gola, Macbeth.

Whether it is for fun, work or simply for school, shoes redefine the person. The punk wore the DocMartin. I even had a red converse shoe in school. Looking back, why on earth did i have a RED shoe. Clark is the best shoes for work, some said. I never had them. Right now, only have Timbaland sandal from Rantau Panjang (RM15) ahahaha. i found Zara, DKNY and Gucci shoes back at Rantau Panjang. The design is superb. The price is ridiculously cheap (for the brand like that..and of course it is counterfeit)


  • Swatch, Tag Heuer, Guess

Wristwatch is really important for a man. Nope, for every one. They give the person confidence. Swatch is more stylist. Guess is about quality. Tag heuer? The price is out of my range. One of best watch brand is Fossil. Right now, i got Polo (really meaningful) and Guess watch. The best, the special. But really miss a Swatch back in early days of UTP, broken already but the design is unique. Till this day i never ever seen that design anymore.
  • Honda, BMW, Mercedes

The car. How anyone would forget about the car. Need more elaboration on this one? i guess not. Who does not want a Honda Civic, A BMW 3 series or Mercedes SLK? The only problem is the price and that problem is the biggest.hahahah

p/s in the end, i got some nice items at Rantau Panjang or simply just at bundles. i once got a futsal shoe for just RM10 and still can be used for quite some time.In the end, it's what we all choose. Don't be a slaves to brands.

Rumah Sakit

Aku cakap pasal hospital ke? bukan tapi pasal 'homesick'. Sekarang nie mak aku duk risau pasal adik aku yang baru masuk matrik uia kat pj. Tiap-tiap hari telefon. Kadang-kadang nangis. Hahaha.aku boleh tergelak je. Biasa lah tue kan.Tak penah berjauhan dengan rumah sebelum nie. Sekarang baru duk jauh-jauh mula la sedih. Sebelum nie adik aku duk kat Naim je. Dekat je. Takpe, awal-awal macam tue la kan.

Kenapa homesick sebenarnya ek? maybe sebab tak pernah berjauhan dan awal-awal kat tempat asing, mula la rasa sunyi. Nak-nak baru masuk u. Bagi orang yang tak pernah berjauhan sebelum nie, kena pergi negeri sebelah pun dah rasa sunyi dan sedih bila tengok parent dah takde.heheh. Aku? Aku sejak tingkatan 1 lagi dah berjauhan. Walaupun sekolah aku dalam kb je tapi sekolah aku berasrama penuh jadi memang tak boleh keluar masuk sesuka hati je.Kira sejak dari tahun 97 aku dah belajar berjauhan la dengan keluarga. 

Aku rasa dalam satu tahap hidup kita, nak tak nak kita terpaksa berjauhan juga.Kena berdikari. Bila aku tengok mak aku susah payah tengok-tengok tiket bas, airasia, telefon,tanya khabar pasal adik-adik aku rasa bertuah sangat dapat mak macam nie dan betapa dalam nya sayang mak kat anak.

Ok, cukup lah cakap pasal tue.Jom sarapan pagi.

Thursday, May 27, 2010

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 5

Sekarang kita pergi pula kepada kumpulan D.Kumpulan D terdiri daripada


  1. Jerman
  2. Australia
  3. Serbia
  4. Ghana

Pasukan yang mendapat tempat ke 3 dalam edisi Piala Dunia 4 tahun lepas dibawah kendalian Klinsmann. Jerman merupakan nama yang tidak asing lagi dalam Piala Dunia. Kali ini, mereka berazam untuk melangkah lebih jauh daripada 4 tahun lepas dan memenangi tofi Piala Dunia yang kali terakhir dimenangi mereka pada tahun 1990. Malangnya ketua pasukan mereka, Ballack tidak dapat beraksi kali ini kerana kecederaan namun mereka masih mempunyai ramai pemain yang berkaliber. Bastian Schweisteger yang menjadi nadi kepada Bayern Munich dilihat akan mengetuai barisan tengah Jerman. 


Pendatang baru dalam Piala Dunia. Pasukan ini menggunakan tiket Asia untuk melangkah dalam edisi kali ini. Pasukan ini mempunyai nama-nama yang agak besar dalam liga EPL seperti Tim Cahill yang merupakan nadi kepada Everton. Jika diberi peluang, pasukan ini mampu mengorak langkah jauh dalam edisi Piala Dunia nanti. Kekuatan mereka terletak di bahagian tengah.




Negara yang banyak mengalami perubahan politik dan turut menjejaskan sukan bola sepak. Serbia dulu dikenali Yugoslavia tapi kini dah berpecah kepada Bosnia, Serbia dan Montenegro. Meskipun begitu, Serbia masih lagi kuat dalam menyahut cabaran di pentas Piala Dunia kali ini. Dejan Stankovic yang mengharungi musim gemilang bersama Inter dan Nicola Zigic, penyerang tinggi lampai dilihat mampu mengganggu gugat mana-mana pertahanan. Kekuatan pasukan ini sudah pasti pada jentera pertahanan dan tengah namun mereka  juga dilihat kurang pengalaman jika bertembung dengan pasukan handalan lain.


Salah sebuah negara Afrika yang meningkat mendadak beberapa tahun ini.Pemain Ghana seperti Essien yang beraksi untuk Chelsea memang terbukti seorang pemain tengah yang amat baik dan Stephen Appiah yang kini bersama Fenerbahce juga mampu mengemudi barisan tengah mereka. Ghana sama seperti pasukan afrika yang lain mengharapkan kepada bentuk fizikal dan stamina mereka dalam mengharungi Piala Dunia di Afrika Selatan nanti. Mereka juga mengharapkan sokongan padu rakyat mereka dan rakyat Afrika secara am nanti. Pasukan ini perlu di ambil perhatian oleh pencabar kumpulan ini.

Ramalan - Jerman dilihat mempunyai peluang ke peringkat seterusnya. Tapi bagi tempat naib juara kumpulan, saingan kuat bagi ketiga-tiga pasukan tersebut.Masing-masing mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Nasib saja akan memisahkan Australia, Serbia dan Ghana nanti. Aku ramalkan Ghana akan melangkah mengiringi Jerman ke pusingan kedua nanti.

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 4

Jom, kali nie kita tengok kumpulan C pulak. Kumpulan C terdiri daripada


  1. England
  2. USA
  3. Algeria
  4. Slovenia

Pasukan yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Pasukan yang aku anggap paling terkenal di seluruh dunia tapi yang sayangnya, pasukan ini kurang mencapai kejuaraan. Mereka hanya pernah sekali menang piala dunia. Jika diatas kertas, pasukan England mempunyai barisan yang setanding dengan pasukan tersohor yang lain tapi yang paling utama adalah persembahan dalam padang.Rooney, Lampard, Gerrard, Ashley Cole, Ferdinand dan selebihnya pasti mengidamkan kejuaraan di pentas Piala Dunia kali ini.Yang menjadi satu kelemahan pasukan ini adalah di bahagian penjaga gol. Capello masih mencari siapa calon terbaik untuk menjadi penjaga gol England, adakah Joe Hart, Robert Green atau David James. England pasti mahukan yang terbaik pada kejohanan kali ini dan Capello pasti sudah bersedia menanti lawan mereka.


Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pasukan ini dilihat sangat meningkat. Lihat saja pada temasya Confederations Cup yang lepas dimana mereka mampu menewaskan Sepanyol yang merupakan juara Eropah dan mereka hanya tidak bernasib baik kalah kepada Brazil dalam perlawanan akhir Piala Konfederasi. Mereka tidak mempunyai nama-nama yang terkenal tapi kekuatan mereka terletak kepada semangat berpasukan yang mereka miliki. USA juga mempunyai ramai pemain yang beraksi di liga-liga utama eropah seperti, Tim Howard, Clint Dempsey dan Landon Donovan. Secara berpasukan ,pasukan ini mempunyai disiplin yang kuat dan semangat juang yang tinggi.

 Antara pasukan yang terakhir melayakkan diri ke edisi Piala Dunia kali ini. Mereka menang dalam perlawanan playoff menentang Mesir. Perlawanan tersebut begitu sengit dan penting sehinggakan ahli politik kedua-dua negara melibatkan diri dalam perbalahan dan hampir mencetuskan perang saudara. Nama yang kerdil jika dibandingkan dengan negara lain namun mereka mampu menewaskan mesir yang merupakan juara benua afrika. Dengan status 'underdogs' pasukan ini mampu menghukum mana-mana lawan yang terlalu yakin dan merendahkan mereka. Pasukan ini sama dengan USA, disiplin tinggi dan rajin.


Sebuah negara yang kecil di eropah.Pasukan ini selalu disalah tafsir dengan Slovakia. Antara negara baru yang muncul menunjukkan peningkatan. Mereka pernah beberapa kali mengejutkan kuasa eropah lain dalam saingan di eropah baru-baru ini dan dengan kehadiran mereka dalam edisi piala dunia kali ini, tentunya kehebatan mereka tidak boleh dipertikaikan. Kekuatan pasukan ini jika dilihat adalah terletak kepada bahagian pertahanan kerana pertahanan mereka sangat rajin dan kuat semangat kerjasama. Penjaga gol mereka, Samir Handanovic merupakan salah seorang penjaga gol yang berkualiti beraksi di Liga Itali

Ramalan - Jika dilihat atas kertas memang England tidak mempunyai masalah untuk menjuarai kumpulan ini. USA juga dilihat mampu memberi tekanan kepada England. England dan USA akan mara ke peringkat seterusnya.

Rehat sekejap

dah 3 bahagian aku duk cakap pasal piala dunia. Kali nie rehat kejap.

Kerja dah setel semua. Tapi masih perlu tengok takut ada yang tertinggal. Tapi rasanya dah setel semua.

Tersangat bosan sekarang nie sebab tak tahu nak buat apa. Kerja dah siap. Bola dah habis. Kena tunggu lagi 2 minggu baru dapat tengok Piala Dunia. Boleh layan bola tempatan je.

Mula main balik football manager.hampir 3 minggu kot tak main. Haha.Memang dah ketagih dengan bola nie.

Sekarang pun dah tak download movie sangat. Macam dah bosan tengok filem. Takde filem yang betul menawan hati sekarang nie. Shrek dan Toy Story baru je nak kuar, jadi kualiti gambar mesti tak elok lagi so kena tunggu dulu lah.

Sekian dulu lah. Memang sekejap je pun aku nak sebenarnya. Nak melilau dalam dunia tanpa sempadan.hahaha.Pastue? merenung siling bilik dan main scramble kat ipod. Goten Abends

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 3

Kali nie kumpulan B pula.

  1. Argentina
  2. Greece
  3. Nigeria 
  4. Korea Selatan

Argentina..Nama yang tak cukup asing dalam dunia bola sepak. Edisi Piala Dunia kali ini Maradona, bekas pemain Argentina yang pernah memenangi Piala Dunia dulu dan seorang pemain lagenda terhebat sepanjang zaman akan menjadi jurulatih pasukan negaranya. Argentina mempunyai cukup ramuan untuk bergelar juara di Afrika Selatan nanti. Tapi, kekuatan utama pasukan ini terletak di bahagian serangan. Messi, Higuan, Tevez, Milito. Semuanya telah terbukti penyerang yang cukup profilik dan telah meledakkan banyak gol untuk kelab masing-masing. Pasti tanggungjawab besar menanti Messi yang akan menggalas beban Argentina dan membuktikan kepada dunia bahawa dia dapat beraksi baik dipentas dunia dan tidak semata-mata kepada Barcelona. Milito, penyerang Inter yang baru sahaja dinobatkan Juara Eropah juga pasti mahu meledakkan gol dan menggapai kejuaraan untuk Argentina.
Juara Eropah pada tahun 2002 nie sedang melakukan transformasi. Dulu pasukan ini terkenal dengan kekentalan bahagian pertahanan tapi kini pasukan ini dilihat seakan ampuh.Ramai tidak mengharapkan pasukan ini pergi jauh untuk edisi Piala Dunia nanti tapi pasukan ini memiliki keyakinan dan semangat juang yang tinggi.


pasukan yang diberi jolokan The Eagles.Dulu mereka merupakan kuasa bola sepak Afrika tapi dilihat sudah merudum. Masih lagi berbisa dan masih mempunyai pemain-pemain yang mampu beraksi di pentas dunia. Dengan temasya kali ini berlangsung di benua mereka, pasti mereka mahu memberikan persembahan yang terbaik dan melangkah lebih jauh. Obafemi Martin pengempur yang berbisa suatu ketika dulu masih lagi diberi kepercayaan untuk mengemudi jentera serangan pasukan ini.

Wakil dari benua Asia ini mempunyai reputasi yang cukup baik di pentas dunia. Meskipun mereka tidak dapat mengulangi pencapaian terbaik mereka pada kejohanan 2002 dimana mereka memasuki separuh akhir tapi skuad Korea sekarang ini masih lagi berbisa. Park Ji Sung dan Park Chu Yong dilihat menjadi nadi serangan mereka. Dengan semangat juang dan kerajinan pemain-pemain mereka tidak mustahil untuk mereka melangkah ke peringkat seterusnya dalam piala dunia nanti. Mungkin mereka tewas dari segi pengalaman berbanding negara besar lain.Untuk mengulangi pencapaian 2002, amat mustahil

Ramalan - Argentina dan Nigeria. Argentina dilihat terlalu kuat untuk kumpulan ini dan akan menjuarai kumpulan dengan mudah. Nigeria pula berbekalkan semangan sesama Afrika pasti akan mengenepikan saingan Greece dan Korea Selatan nanti.

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 2

Pagi nie aku nak cakap pasal kumpulan A dulu. Kumpulan nie terdiri daripada

  1. Perancis
  2. Mexico
  3. Afrika Selatan
  4. Uruguay

Perancis hadir ke piala dunia kali nie selaku pasukan yang kalah dalam perlawanan final 4 tahun lepas kepada Itali. Siapa boleh lupakan perlawanan tue kan dimana kejadian menanduk zidane dan sepakan penalti yang akhirnya memihak kepada Itali. Dilihat pasukan perancis mengalami penurunan beberapa tahun kebelakangan ini dan mereka hanya layak memasuki Piala Dunia setelah mengharungi playoff dengan Ireland dan diselamatkan dengan 'tangan' berbisa Henry. Perancis juga telah menamakan Blanc sebagai jurulatih baru pasukan bola Perancis selepas Piala Dunia dan ini pasti memberi tekanan kepada Domenech. Domenech banyak dikritik akibat persembahan yang tidak konsisten dan tidak mencapai kemenangan yang diharapkan. Apa pun, perancis masih mempunyai kekuatan yang tersendiri. Mereka terdiri daripada nama-nama yang cukup besar dalam bola sepak eropah. Kekuatan mereka aku rasakan terletak di bahagian penjaga gol dan tengah. Hugo Lloris yang bermain untuk Lyon adalah seorang penjaga gol yang sangat bagus dan meningkat naik sekarang. Ribery, Gourcuff pasti mampu membantu jentera serangan perancis yang dilihat akan menurunkan Anelka dan Henry. Sayangnya Benzema tidak dipilih untuk ke Piala Dunia kali ini akibat persembahan kurang memberangsangkan bersama Real Madrid.


Mexico pula hadir atas tiket pasukan daripada Amerika Tengah. Pasukan ini saban tahun membuktikan mereka mempunyai kelas yang tersendiri. Aku suka melihat pasukan ini beraksi. Walaupun dalam 2 perlawanan persahabatan baru-baru nie mereka kalah kepada England dan Belanda tapi mereka tidak seharusnya dipandang rendah. Mereka mempunyai cukup pengalaman untuk beraksi di pentas dunia. Corak permainan laju,pantas dan berkemahiran menjadi pertaruhan mereka. Pemain seperti Vela,Rafael Marquez  yang bermain di Eropah dilihat akan mengemudi pasukan ini di Piala Dunia nanti.


Afrika Selatan hadir ke Piala Dunia kali nie atas tiket selaku tuan rumah. Meskipun begitu, mereka tidak mahu hanya menjadi pelengkap jadual. Mereka juga ingin memberi tentangan dalam kejohanan ini dan mahu melangkah jauh. Dengan Carlos Alberto Pareira, jurulatih Brazil yang pernah memenangi Piala Dunia, Afrika Selatan bercita-cita tinggi. Mengharapkan sokongan padu penyokong mereka di tanah air sendiri, pasukan ini dilihat mempunyai peluang namun mungkin pengalaman akan membantutkan hasrat mereka. Pienaar, pemain yang beraksi cemerlang dengan Everton musim ini dilihat antara pemain yang akan menjadi nadi pasukan ini nanti.

Uruguay, pasukan yang terakhir melayakkan diri ke kejohanan Piala Dunia kali ini setelah mencapai kemenangan dalam perlawanan playoff menentang costa rica.Sebenarnya pasukan ini memiliki ramai pemain berkualiti yang bermain bersama kelab-kelab besar di Eropah namun secara berpasukannya mereka masih kurang pengalaman dan kurang keyakinan diri. Mereka perlu melakukan sesuatu yang unik untuk menjadi satu pemangkin melangkah jauh dalam kejohanan ini nanti. Langkah pertama yang mereka harus buat adalah menewaskan Mexico dan Afrika Selatan dalam kumpulan ini untuk melangkah ke pusingan kedua. Jentera serangan Uruguay sudah pasti diketuai Diego Forlan,pemain yang sangat berbahaya dalam kotak penalti dan menikmati musim yang indah bersama Atletico Madrid musim ini yang memenangi Piala UEFA dan memasuki perlawanan akhir Piala Sepanyol.

Ramalan ; Perancis dan Mexico dilihat terlalu kuat untuk Uruguay dan Afrika Selatan. Namun begitu semangat tuan rumah tidak boleh menidakkan keyakinan Afrika Selatan yang bermain di laman sendiri. Aku ramalkan Perancis akan menjadi juara kumpulan dengan Mexico mengiringi mereka.

Wednesday, May 26, 2010

Preview Piala Dunia Afrika Selatan - bhgn 1


Part pertama nie aku nak cerita benda yang paling penting dalam Piala Dunia. Piala? Bukan. Tentula bola kan. Kalau tak ada bola macam mana nak main bola sepak. Nama pun dah disebut bola sepak. Permainan yang menyepak bola. Ok.terus kepada agenda utama. Temasya Piala Dunia di Afrika Selatan kali ini akan menggunakan bola sepak bernama Jabulani. Aku pun tak tau apa maksud jabulani tue dalam bahasa afrika tapi mengikut wikipedia, "Jabulani is a Zulu (one of the 11 official languages there) word meaning “to celebrate.”. 


Jadi lebih kurang orang afrika nie nak meraikan la kejohanan piala dunia yang akan berlangsung nanti di benua mereka. Bagi pendapat aku, FIFA memang sangat betul dalam memberikan hak menganjurkan piala dunia nie kepada benua afrika.Sebabnya, kejohanan Piala Dunia satu kejohanan yang besar yang menghimpunkan berjuta-juta peminat bola sepak. Benua Afrika patut merasai jugak kehebatan dan faedah daripada kejohanan Piala Dunia nie. Dengan penganjuran Piala Dunia di Afrika, sekurang-kurangnya dunia dapat melihat dengan lebih dekat benua afrika secara am dan afrika selatan secara khusus. Sebelum ini aku sendiri hanya tau afrika dengan beberapa nama je. Contohnya, orang afrika seperti eto, drogba, filem tears of the sun yang tunjuk perang saudara, filem blood diamond yang tunjuk kedaifan orang afrika. nelson mandela yang memperjuangkan pemansuhan dasar apartheid dan filem District 9, pasal makhluk asing hidup setinggan kat bandar utama Afrika Selatan. 
Ok lah filem district 9 tue dah terpesong la kan. tapi apa yang aku maksudkan disini, dunia masih kabur tentang benua afrika. Dengan Piala Dunia nanti, benua afrika boleh menunjukkan kepada dunia, kekayaan budaya mereka dan memberitahu dunia bahawa dunia mereka lebih hebat daripada yang dikhabarkan sebelum ini. 


Tapi dalam aku menyokong penganjuran di sana, aku bimbang jugak. Bukan apa, benua afrika nie banyak binatang. Kang banyak je gajah mati sebab orang duk tembak nak cari gading buat beli tiket bola nanti. Harapnya tak begitu la kan. 


Jadi apa yang boleh aku simpulkan dengan apa yang aku cakapkan diatas dengan bola yang aku tunjuk awal-awal tue? Nama dia. Jabulani.Makna -meraikan.Jadi benua afrika sudah bersedia untuk meraikan kedatangan piala dunia ke benua mereka. Kita pun bolehlah sama-sama meraikan temasya ke 19 piala dunia tue nanti yang akan berlangsung di Afrika Selatan bermula 11 jun sehingga 11 julai nanti.


p/s..tengah berdoa agar FIFA tergerak hati nak berikan hak penganjuran Piala Dunia kat Asia tenggara.Tak dapat kat Malaysia, dapat kat Singapura atau Thailand atau Indonesia pun jadi. Dekat.Boleh pergi rasa.Dan pasti Malaysia dapat masuk piala dunia masa tue. Harapnya masa Malaysia dapat masuk Piala Dunia tue, aku masih hidup la kan. Nanti boleh kita bagi nama kat adidas, suruh diorang letak nama "Boleh!" kat bola rasmi piala dunia nanti. Catchy ke nama "boleh"?

Warning for Girls and Gay

hahah.Aku terjumpa gambar nie masa duk surf kat yahoo..Memang sangat mantap la perut dua ekor mamat nie.Patutlah diorang main bola pun power. Mesti girls dan golongan gay kecur air liur je tgk.

Bila la perut aku nak jadi macam diorang nie.hahaah..Sebab utama - MALAS.diorang takpelah sebab dah kaya dan memang kena maintan selalu badan. Patut la Kim Kardashian pun tergilakan Ronaldo sekarang nie. Dah la gaji kat Real Madrid berjuta-juta, main bola pun power, hensem pulak tue.

Ok, tue diatas sampingan je sementara berita tentang persiapan untuk Piala Dunia tengah rancak berlangsung sekarang nie. Takpe, lepas nie aku akan buat preview setiap pasukan yang akan bertanding ke Piala Dunia di Afrika Selatan nanti. Tinggal lagi 16 hari ke perlawanan pembukaan.

Cukup la buat masa nie pasal badan geng bola sepak. Kita ke isu yang lebih dekat. Sekarang nie heboh pasal isu dalam MIC yang dah merebak terkena pihak UMNO pulak. Baru je Pak Jib balik dari Singapura menjual tanah di sana terpaksa pula berdepan dengan isu nie. MIC antara parti komponen terbesar dalam BN memang sangat haru biru sekarang nie selepas seorang demi seorang pemimpin nya mengeluarkan kenyataan yang kontroversi. Baru nie Samy Vellu pecat beberapa orang pemimpin muda yang mendesaknya letak jawatan. Pastu ada pulak Gerakan Anti Samy (GAS) yang akan mengadakan perjumpaan di sebuah dewan di PWTC. Pastu ada pemimpin mempersoalkan UMNO kerana GAS dapat buat pertemuan dalam bangunan UMNO (PWTC). Aku tengok kan, Samy Vellu nie seperti Godfather. Dia cantas semua orang yang dilihat akan mengugat dia. Dia dah lama pun pegang jawatan tue dalam MIC. Sejak tahun 70-an lagi. Kalau kita cakap pasal MIC memang tak sah kalau tak libatkan Samy Vellu. Dulu MIC goyah sekejap sebab kes Hindraf. Sekarang dengan GAS pulak. Lepas nie Umno risau la sebabnya kalau MIC goyah, mesti orang india lari sokong PKR. Bila sokong PKR kurang la sokongan terhadap BN. Lantaklah diorang. MCA pun tak selesai lagi masalah diorang. Ini ditambah pula dengan MIC. Betul dah tue, kan konsep 1Malaysia.hehe

p/s kecewa Kelantan seri tanpa jaringan semalam. Nampaknya jurang mata antara Selangor dengan Kelantan semakin jauh. Masih berharap Kelantan dapat mengejar takhta liga Super dari Selangor nie.

Fun Facts - simple

Children grow faster in the spring..

Spring is a period between the winter and summer. Let’s just say that a season after the winter and entering the summer. Spring if in US around the month of March up until May or something likes that. So, the children that were born in this month will perhaps grow faster. Or, the children entering this season will become taller, bigger or maybe smarter. This is in fact a good and useful fact for parent all around. They, the parent should take notice on this and capitalize on this fact to maximize the children growth. 

Tuesday, May 25, 2010

Santan..Kelantan..Mantan?

Bosan di waktu petang. Baru siap menaip. Lega sebab dah nak siap. Esok akan siap semuanya. Sementara merehatkan badan yang berpeluh bukan bersenam tapi cuaca yang sangat panas, bukak radio dan kedengaran lagu Sang Mantan Nidji. Aku sebenarnya pun tak tahu apa maksud sang mantan tue. Mungkin makna dia bekas kekasih kot. Siapa yang tahu bahasa indon sila jawab. Apa-apa pun aku saja letak lirik dia, agak mendalam la lirik diorang nie.

p/s entry ringkas mengisi masa petang sambil tengok one piece


Dulu aku kau puja
Dulu aku kau sayang
Dulu aku sang juara
Yang slalu engkau cinta
Kini roda telah berputar
Kini aku kau hina
Kini aku kau buang
Jauh dari hidupmu
Kini aku sengsara
Roda memang telah berputar

Mana janji manismu
Mencintaiku sampai mati
Kini engkau pun pergi
Saat ku terpuruk sendiri
Akulah sang mantan
Akulah sang mantan

Sakit teriris sepi
Ketika cinta telah pergi
Akulah sang mantan
Akulah sang mantan
Mana janji manismu
Setia sampai aku mati
Kini engkau pun pergi
Saat ku jatuh dan sendiri


Mana janji janjimu

New Castle

Kota Bharu. Kota kelahiran aku dan kota kebanggaan aku. Kota Bharu adalah ibu negeri bagi negeri Kelantan dan aku jamin sesiapa yang datang ke Kelantan, mesti tidak akan lepas peluang singgah ke sini. Kota Bharu sebenarnya dah banyak berubah. Dalam masa 10 tahun saja macam-macam dah berubah. Dalam masa 10 tahun sejak aku tinggalkan sekolah (aku f5 tahun 2001, kira 10 tahun la tue kan.heheh), memang sangat banyak yang berubah di Kota Bharu nie.Ia, kat sini takde pun TGV ke, GSC ke tapi tetap meriah. Kenapa? Rakyat Kota Bharu ramai, rakyat Kelantan secara amnya ramai. Kalau musim cuti sekolah contohnya, bertambah la ramai pelancong datang sini.Hotel-hotel pun banyak kat KB nie. Dulu time aku sekolah, Perdana Hotel boleh dikatakan hotel terkenal la tapi sekarang dah banyak hotel lain. Renaissance (masa aku sekolah menengah dia bukak), New Pacific,River View dan  Sutera Inn . Kalau datang KB nie tak perlu risau la bab penginapan. Siapkan duit je. Nak hotel yang macam mana, cakap je.

Tapi perubahan yang paling dirasai, bagi aku la kan, banyaknya terdiri pusat membeli belah. Kalau dulu, orang Kb nie pergi Pantai Timur atau The Store. Lagi dulu ada parkson berhampiran Tambatan Diraja sana, dekat bangunan PKNIK tapi dah tutup. Pernah satu ketika ada tak silap aku 3 The Store kat KB nie. tak tau nak pergi mane satu. Sekarang nie Pantai Timur dan The Store masih ada tapi mungkin tak sepopular dulu. Sekarang nie dah ada KB Mall, kat sini la tarikan terbaru penduduk kelate.Macam-macam ada kat sini,bowling, snooker, tingkat atas bahagian komputer. Kira sekarang kalau nak lepak mana-mana confirm kawan-kawan aku akan ajak ke sini. Aku suka lepak kat stadium je.Kat sini lah jugak berlaku kejadian yang tarik perhatian ramai orang.Kes kereta rempuh dinding tingkat atas dah jatuh ke dalam bahagian dalam KB Mall.
pastue ada Bilion, nama orang kb panggi padahal nama dia kota sri mutiara.Hotel Renaissance pun ada kat sini. Bersebelahan Bilion nie. Dulu aku ingat selalu jugak datang sini. Sebab kat tingkat atas nie ada food court n kat bawah dia tempat orang main snuker.Sekarang nie tempat snooker dah tutup, diganti dengan tempat bowling pulak.
kemudian Tesco yang dibukak tahun lepas
Tesco nie bila bukak betul-betul mengubah rupa bentuk delta sungai kelantan. Dulu aku ingat time lalu Jambatan Sultan Yahya Petra, kat bawah jambatan tue memang kosong lah, ada orang duk tanam sayuran je tapi sekarang, sejak ada Tesco, penuh deretan kedai dibina. kat belakang Tesco nie jugak perhentian bas Jalan Hamzah dibina buat sementara waktu. Sebab Jalan Hamzah tengah diubahsuai. Kerajaan nak bina Jambatan lain bagi menampung kesesakan yang selalu terjadi di jambatan Sultan Yahya tue yang menghubungkan KB dengan Wakaf Bharu dan akan dibina satu terminal bas yang bersepadu di belakang KB Mall tue.

Pastu yang terbaru di bukak tahun nie  adalah ini,(bukan KT je ada Mydin Mall dan Giants)


 dua pusat membeli belah nie benar dah ubah rupa bentuk KB. Mydin Mall tue dibukak di Kubang Kerian berhadapan dengan HUSM. Kubang Kerian memang betul dah mengalami transformasi. Dah banyak deretan kedai di bukak, bertambah sibuk. Giants nie pula dibukak di tengah-tengah bandar KB, bersebelahan pasar besar Siti Khadijah. Dulu tapak Giants nie adalah tempat parking.Dan disebabkan Giants nie bukak, kat tengah-tengah bandar KB nie semua jalan dah diubah. Semua jalan sehala je. Lagi senang, nak kurangkan kesesakan. Awal-awal dulu kekok jugak aku bila lalu jalan kat situ sebab dah terbiasa dengan yang lama. Bercakap dengan Mydin, dulu dah ada Mydin tapi bukan yang mall, tapi masa aku F5 Mydin tue terbakar dan dibina Mydin bersebelahan dengan Pantai Timur. Kira area tengah bandar KB tue memang sangat padat sebab ada pasar besar, ada bazaar buluh kubu yang selalu jadi tempat pelancong datang beli belah, ada The Store, Pantai Timur masih ada dan sekarang Giants pula dibukak.

Aku rasakan, KB nie memang rakyat cukup ramai. Walaupun dah banyak mall-mall nie dibukak, tapi masih jugak ramai orang pergi. Tak faham? macam nie, walaupun kb mall ada, pantai timur tetap jugak ramai orang. Tesco pun macam tue, Billion pun macam tue. Kalau tak faham jugak aku tak tahu la kan. Dan perubahan di KB ini berlaku dalam pemerintahan PAS. Kalau BN ada aku tak tahu lah dan aku takut. Sebab mungkin akan ada kelab-kelab tauke Cina bukak. Harap jauh la. Aku tak nak KB jadi macam tue. Macam sekarang pun dah tersangat ok. Sangat maju dan setanding bandar besar lain dalam negara kita.

Sekian. Nak pergi cari makan pagi.hehe.Schon.

Kawe Suko KB

Jom Share