Thursday, September 30, 2010

Kenapa kita suka tengok filem?

Filem. Satu daripada cabang media yang terawal dalam sejarah ketamadunan manusia. Siapa tak suka tengok filem? Semua orang pasti ada pilihan tersendiri dalam menentukan filem mana yang mereka paling suka. Ada yang suka tengok filem fiksyen.Ada yang suka tengok filem seram.Ramai yang minat filem komedi. Ada juga yang suka tengok filem aksi. Genre filem apa pun yang kita pilih dan minat adalah pilihan individu dan sebenarnya filem memainkan peranan yang besar dalam sejarah dunia. Dulu filem dijadikan satu alat propaganda. Dan sekarang kita boleh lihat sendiri bagaimana Hollywood yang ditunjangi Amerika mempelopori industri perfileman dan meracuni fikiran manusia dengan ideologi mereka. Filem melayu? Sejarah perfileman melayu bermula di jalan Ampas. Orang kata di zaman itu lagenda P. Ramlee sangat-sangat cintakan dunia perfileman sehingga dia sanggup berhijrah dari Pulau Pinang sehingga ke Singapura. P.Ramlee mengangkat filem melayu sehingga terkenal di Asia. Tapi sekarang? Kebanyakkan filem melayu adalah bertujuan komersial.Orang kita mungkin kekurangan idea ataupun kurang meminati filem-filem bebas atau bersifat kemanusiaan. Lihat saja filem 'Rain Man', atau 'Slumdog Millionaire', filem yang berkisar kisah benar tapi jika diolah dengan baik pasti mendatangkan pulangan yang besar.Kekuatan bagi sesebuah filem terletak dalam banyak aspek. Ada setengah orang pilih sesuatu filem berdasarkan skripnya, ada juga yang pilih berdasarkan para pelakon malah ada yang pilih filem berdasarkan plot jalan ceritanya.

Kenapa kita tengok filem sebenarnya?
Untuk berhibur bagi sesetengah orang.Untuk mencari ketenangan. Untuk menghilangkan rasa bosan. Atau untuk mendapatkan ilham dalam hidup. Ada juga menonton filem kerana mahu lari daripada realiti. Dalam dunia filem semuanya mungkin.Filem dijadikan alat kepada manusia untuk lari daripada realiti dunia sebenar. Manusia bosan dengan kehidupan sekarang dan mereka mula mencorakkan filem agar mereka dapat dibuai mimpi buat seketika.

Bagi aku sebuah filem adalah bertujuan untuk menyimpangkan fikiran manusia sejenak.Kita pasti menyimpan koleksi-koleksi filem yang kita rasakan terbaik dan pastikan akan menonton kembali filem tersebut bila jua ada masa lapang. Ada orang bila berpisah dengan kekasih menonton filem aksi seperti Die Hard. Ada juga meminati Back To The Future kerana filem ini sarat dengan sains fiksyen mengenai masa. Ada juga meminati filem romantik dan menonton bersama yang tersayang seperti Serendipity ataupun 50 First Dates.
Jadi apa filem kegemaran kita? Apa filem terbaik bagi pengamatan kita semua?

Tuesday, September 28, 2010

Alkisah


Dalam ini tak semua indah
Tak semua sempurna
Diluar tak semua buruk
Tak semua hodoh
Tapi apa yang kita pilih
Apa yang kita buat
Tak semua dalam kuasa kita
Tak semua dalam genggaman kita
Apa yang kita boleh buat
Harapan tukar jadi impian
Yang terindah?
Yang termanis?
Semua hanya mimpi
Bila mata kembali terbuka
Minda hanya mampu terfikir
Bila mata kembali tertutup
Yang hati mahu
Tak semua mulut mampu
Yang mulut mahu
Tak semua hati tahu
Yang telinga mahu
Tak semua mata mampu
Yang mata mahu
Tak semua tangan mampu
Akhirnya hanya tunggu
Roh dan jasad berpisah
Begitulah alkisah

Sunday, September 26, 2010

Kepala otak yang penuh

" Um 8 Uhr ist mich ausgestanden dann Um 12 Uhr hat mich gefruhstucken"

 Aku hanya mampu membuat ayat itu setelah 2,3 bulan masuk semester tiga nie belajar Jerman.Bodoh sangat kah aku dalam nak belajar bahasa baru nie? Padahal dah belajar 2 sem tapi masih lagi ternganga dalam kelas apabila Usa mengajar dan dalam otak hanya duk fikir makanan apa nak dimakan tengah hari nanti memandangkan kelas tersebut selalu di waktu tengah hari sebelum makan nasi. Tapi bila difikirkan mengenai makanan kena berusaha untuk turunkan berat badan sebabnya rata-rata orang dah cakap aku dah semakin besar. Bila difikirkan balik, aku memang rasa badan aku memang semakin membesar terutamanya perut apabila habis cuti semester baru-baru nie.Ingatkan dapatlah kurangkan sedikit bila masuk bulan puasa tapi masih juga besar jadi selepas nie kena berusaha. Cukup ke nak kuruskan badan dengan kawal permakanan? Perlu juga bersenam kan.Sekarang nie area Serdang selalu je hujan jadi terpadam la niat hendak bersenam ataupun sekurang-kurangnya berjalan kaki sekitar padang golf UPM mengeluarkan peluh. Sebenarnya itu semua alasan je padahal. Memang perlu berusaha bersungguh-sungguh kerana dah tak mau cari seluar baru didalam keadaan yang pokai sekarang.
Dan berbalik kepada bahasa Jerman tadi, jumaat lepas salah seorang lec aku memberikan info kepada aku bahawa dahulu, Amerika pernah vote hendak guna bahasa Jerman sebagai bahasa rasmi negara mereka berbanding bahasa Inggeris yang kita tahu sekarang ini. Kenapa sampai macam tue?sebabnya masa dulu ramai orang Yahudi berhijrah ke Amerika dan orang Yahudi nie pula lari dari pembunuhan ramai-ramai di zaman Nazi di Jerman dulu. Kalau la bahasa Jerman jadi bahasa rasmi Amerika sekarang tentu dah wujud Yahoo ataupun Google mungkin nama lain yang dalam bahasa Jerman dan mungkin kita nak belajar bahasa inggeris pula susah sebab sejak kecik lagi dah kena belajar bahasa jerman macam kita belajar bahasa Inggeris sejak kecil sekarang.
Bercakap juga mengenai bahasa Inggeris nie, kenapa bahasa Inggeris nie senang jadi bahasa antarabangsa? sebab pronunciation ke? Grammar ke? atau sebab strukture dia? Aku sendiri pun tak tau dan kalau nak berdebat habis 1500 page pun tak habis lagi nak bercakap mengenai hal ini. Satu benda yang aku tak suka mengenai bahasa Inggeris adalah mengenai aspect phonetics.Aspek ini berkaitan bunyi-bunyi dalam bahasa Inggeris. Aku sendiri pun tak faham kenapa la huruf-huruf baru kena cipta untuk menunjukkan bunyi-bunyi huruf dan perkataan dalam bahasa Inggeris. Sebagai contoh..bila kita sebut perkataan fire, sebenarnya bunyi yang keluar adalah " the words pets and beds could be transcribed phonetically as [pʰɛʔts] and [b̥ɛdz]".Yang jadi susah adalah orang yang sedikit bodoh macam aku nie hendak belajar semua simbol dan hubungan simbol-simbol dalam konteks pemahaman manusia. Sakit kepala bila duk tengok semua simbol-simbol tue.
Bila bercakap juga mengenai simbol, weekend nie aku lihat kebanyakan orang di KL semua gilakan simbol kat bawah nie.
Siapa yang tak kenal dengan simbol nie kat dunia sekarang memang boleh lah dianggap jakun dan sesiapa yang ada barang-barang bersimbol ini memang orang akan tengok lah.Aku sendiri kalau ada duit memang hendak borong barang dari simbol buah atas tue.
Kebanyakan barangan dari simbol diatas tue berkaitan dengan media baru yang dicanang pihak barat pada zaman sekarang. Media baru boleh lah kita definisikan sebagai media internet sebab internet sekarang semacam satu kemestian dalam hidup kita.Tapi dalam kita menggunakan media baru ini kita janganlah kita lupakan pula komunikasi antara manusia sebabnya bila dah terlalu asyik dengan media dan medium media tersebut kita kadang-kadang lupakan salah satu komunikasi penting dalam hidup. Lihat saja di restoran ataupun tempat-tempat yang ada WiFi, semua asyik duk tatap skrin, melayari internet.Kalau dulu tempat-tempat melepak nie riuh dengan suara-suara orang berborak, berbual tapi sekarang nie riuh orang dalam facebook dari di kedai kopi.
Sekian saja untuk kali ini.Sedikit cetusan idea dalam merehat diri di waktu petang sementara menunggu matahari terbenam.Nukilan diatas sebenarnya dibuat sebab dalam otak penuh dengan kerja dan ujian.Lambakan kerja dicampur pula dengan kemalasan memang membebankan bagi seorang pelajar.Otak penuh duk fikir fasal
  • phonetics (Simbol-simbol yang mungkin datang dari alien takpun predator gamaknya)
  • Tugasan English dan ICT
  • Tugasan Critical Thinking (hendak berfikir pun kena belajar juga sekarang nie)
  • Test Jerman(sem last belajar benda nie lepas nie boleh merdeka)
  • Tugasan komunikasi
  • Test Syntax (tak paham belajar apa dan harap test senang nanti)
 Jadi begitulah serba sedikit coretan dari otak yang penuh.

p/s..Friends...one big word with thousands kind of definition, one big help bring  thousands kind of feeling..one simple saying give thousands kind memory.
 
 

Saturday, September 25, 2010

the best lover is your best friends

A best friend is like a four leaf clover, hard to find and lucky to have...
That is one nice saying that I got from internet and truly that saying is true one way or another. How can we define friends actually? Well for start we can say someone who only start know us for just a few minutes in a bus stop are our friends. We can make thousands of friends but out of thousands friends we have or we knew about, it’s hard to find one truly best friends. Sometimes best friends are better than lover or even siblings. Some people feel more comfortable to talk everything with best friends than their own parents. Isn’t that weird? For me not. In my opinion best friend is someone who always stands beside us even though we made mistake. Best friend is someone who always offers help for us even though they themselves are the one who really need help. Best friend is someone who braves enough to scold, angry, critic us when we make any mistake. Best friend is someone who take care us even though they busy with their own work. Best friend is someone who always forgives us without any regret and doubt. That’ s for me is the true definition of best friends and I would agree with one quote that said, “best lover is your best friend”.

Thursday, September 23, 2010

Barang-barang nie tak mampu dibeli walaupun kerja 120 tahun

Ok, dalam menunggu lab petang nie aku duk surf-surf la kat internet nie dan terjumpa la website-website nie,.Author kat website nie menyenaraikan beberapa barangan yang paling mahal di dunia dan jika dilihat pada tanda harga pada setiap barangan yang ada tue, aku rasakan kalau aku kerja 120 tahun dengan gaji minimum 2000 pun mungkin mengambil masa yang agak lama untuk beli dan kalau mampu beli pun tak tau nak pakai ke tak sebab terlalu mahal jadi mesti teramat sayang nak pakai kan? Jom lihat 10 barangan yang kalau ikut pemikiran orang biasa-biasa memang harga tak masuk akal.

Untuk pengetahuan bersama. 1 dollar Amerika adalah bersamaan dengan 3 ringgit lebih Ringgit Malaysia jadi anda semua kira la sendiri harga barangan di bawah ye.
1.00 USD = 3.09574 MYR




10
Jam
£15 million/$25 million


Jam tangan yang di buat oleh Chopard (aku sendiri baru first time dengar jenama nie) Jam tangan nie ada “ with three heart-shaped diamonds, a 15-carat pink diamond, a 12-carat blue diamond and an 11-carat white diamond”. Kira sendiri la berapa diamond jam nie ada. Bukan nak tengok masa dah nie.Memang betul la orang cakap masa itu lebih mahal daripada emas.



9
Cincin
£9.78 million/$16.26 million


Cincin yang dibuat juga oleh Chopard yang dinamakan Blue Diamond Ring, Cincin nie berharga 16 juta USD. Siapa nak kahwin guna cincin nie memang harapnya perkahwinan tue kekal sepanjang hayat lah kalau tak mau kena tuntut balik cincin nie.





8
telefon
£1.44 million/$2.4 million


Iphone 4? Tak perlu kalau ada iphone nie yang dibuat oleh orang  Austri bernama Peter Aloisson nie.Iphone 3g nie ada diamond dan emas disekelilingnya.Pakai yang nie tak perlu dah nak beli iPhone 4 ke 5  ke 6.Harga dia 2.4 juta USD.err, maxis ada supply tak iPhone nie?

7
Bugatti Veyron
£750.000/$1.25 million


1.25 juta USD.Kalau sampai Malaysia kereta nie mau double harga sebabkan tax lagi (tax Malaysia kan mahal).Bugatti Veyron nie memang tersangat power.Enjin  W-16 Bugatti Veyron nie boleh pecut 60 mph dalam masa 2.5 saat.Cuba kita kira ye.60 miles adalah bersamaa 95 km dan boleh sampai kepada top speed dia iaitu 252 mph adalah masa 55 saat. Tak sampai seminit dah boleh pecut 406 km/j.Bayangkan kereta nie ada kat Malaysia, bukan setakat kucing hancur kalau melintas di lebuh raya, kamera speed trap pun tak dapat tangkap nie.

6
Rumah
£1.33 billion/$2 billion


Rumah nie bernama Antilla dan pemilik dia, Mukesh Ambani.(Billionaire India). Harga rumah nie adalah 2 billion USD. Dikatakan keluarga Ambani nie ada 600 orang pekerja untuk rumah nie.Agak-agak dalam rumah nie ada berapa tandas? Kalau ada rumah macam nie tak perlu kuar makan kat luar dah.


5
Arak
£165,000/$275,000


Shipwrecked 1907 Heidsieck.Itu nama arak nie.Aku pun taknak ulas panjang-panjang tapi arak nie mahal sebab dah lama dibuat tapi tak sampai kat kedai yang ditempah sebab terkandas dalam laut.Harga sebotol 275 ribu USD.Yang nie baru orang kata betul-betul mabuk.Setakat tiger dan Carlsberg apa barang?

4
Perfume
£129,000/$215,000


Perfume dari  British yagn dibuat oleh  Clive Christian dan dinamakan“Imperial Majesty” adalah telah disahkan sebagai perfume termahal didunia dengan harga sebotol 215 ribu USD. Perfume jenis ada emas didalamnya dan hanya 5 botol sahaja dibuat. Kalau pakai perfume nie awek tak sangkut lagi tak tau la.

3
Teddy Bear
£43,000/$71,500


Harga teddy bear nie adalah 71,500 USD. Untuk teddy bear? Bulu teddy bear dibuat emas betul dan mata dibuat daripada permata.Teddy bear jenis nie hanya dibuat dalam 125 sahaja. Aku rasa teddy bear nie boleh dianggap hadiah paling mahal untuk kekasih atau anak-anak. Jangan dibuang pulak teddy nie nanti.

2
Mouse
£12,400/$24,180


Mouse yang kita guna hari-hari berapa ringgit satu? AKu beli yang RM20 pun dah rasa mahal. Tapi Mouse kat atas nie berharga 24,180 USD.Mouse nie jadi mahal sebab ada emas dan berlian kat atas dia.Ada mouse macam nie mesti terketar-ketar je tangan nak klik kat computer takut berlian tue jatuh.

1
Bra
£6.66 million/$10 million


Bra termahal yang dibuat oleh Victoria’s Secret yang berharga 10 juta USD. Fantasy Bra nie ada  “ 2,900 pavé-set white diamonds in 18k white gold weighing a total of 112 carats”Dan keunikan utama bra nie adalah “ 70-carat, pear-shaped flawless diamond.”.Tapi saying bra orang pakai kat dalam kan. Kalau sesiapa nak beli bra nie nak hadiah kat awek atau isteri, kena Tanya saiz dulu.hahaha.Agaknya bile pakai bra nie si suami dan isteri terus masuk kamar tidur kot.

Tuesday, September 21, 2010

Komunikasi memang penting

Bersempena dah masuk u, maka tugasan pun berlambak lah kena setelkan.Sebulan selepas ini sebelum masuk pertengahan bulan 11, aku rasa semua pelajar universiti akan sibuk.Aku sendiri pun dah mula pening dengan bertimbun tugasan yang sebelum ini terlalu malas nak tengok tapi akhirnya terpaksa tengok juga.Satu tugasan yang agak memeningkan kepala adalah mengenai komunikasi.Aku ambik minor komunikasi di sini jadi semester ini terpaksa lah belajar antara satu subjek pengenalan dalam bidang ini.Pensyarah bagi aku boleh tahan banyak cakap tapi yang menjadi masalah adalah tugasan yang dibagi. Memang banyak. Banyak dan susah.Macam terlalu dalam tugasan yang kena siapkan padahal ini subjek minor je.Apa-apa pun sambil-sambil duk cari bahan dan tulis sedikit mengenai tugasan komunikasi ini aku rasakan bidang komunikasi adalah satu bidang yang menyeronokkan. Kenapa aku katakan sedemikian? Kerana dalam pandangan aku, komunikasi dan bahasa saling berkait rapat dan dinamik. Dinamik disini kerana kedua-dua bidang ini akan selalu benda baru datang dan sentiasa diubah untuk menjadi lebih baik. Sebagai contoh, mengenai komunikasi media, media seiring dengan teknologi dan media berkait rapat dengan budaya. Jadi bidang komunikasi media akan selalu berubah dan bertambah. Dan itu bagi aku adalah sesuatu yang mencabar. Sama dengan bahasa. Kebanyakkan orang tak sedar bahawa bahasa sentiasa berubah. Bahasa adalah mengikut penuturnya. Jadi penutur itu sendiri yang menentukan hala tuju bahasa tersebut. Oleh itu, bahasa akan sentiasa mengalami perubahan, pengubahsuaian dalam usaha menyesuaikan dalam konteks semasa. Lihat saja bahasa Melayu kita yang sentiasa berkembang dan mengalami penambahan dari segi struktur, ayat dan perkataan. Jika semua ini tidak berlaku maka bahasa Melayu tidak mampu menyesuaikan diri dalam dunia moden yang lebih dimonopoli oleh Bahasa Inggeris.
Jadi apa yang aku nak sampaikan disini adalah , bidang komunikasi adalah satu bidang yang bagus.Aku tak menyesal mengambil minor dalam bidang ini dan akan berusaha sedaya mungkin.

Saturday, September 18, 2010

2 minggu yang padat

Ok, hari ini balik lah kembali ke UPM. Asalnya nak bertolak malam semalam tapi tangguh dan tengah hari ini.Kalau tidak ada apa-apa mungkin selepas zohor kot turun dari rumah.Harapnya perjalanan akan berjalan lancar dan selamat.Mengharap juga agar kesesakan tidak teruk.
Sebenarnya aku tiada idea sangat nak tulis pagi-pagi ini tapi memandangkan dah buka blog ini jadi bernukilan lah sementara menyiapkan diri mencari barang-barang untuk dimuatkan dalam kereta nanti.
Aku rasakan 2 minggu cuti kali ini memang betul-betul berbaloi.Sekejap je rasa.Memang dunia sekarang dah nak sampai ke penghujung kan.Masa berlalu sekejap je. Cuma cuti kali ini terasa penuh sebab ada saja kerja yang nak dibuat setiap hari. Dah selesai berehat sekarang kena balik ke tanggungjawab sebagai pelajar dan memulakan kembali  kerja-kerja yang tertangguh sebelum cuti dulu. Aku juga yang mengatakan sebelum cuti yang selepas raya nanti baru semester ketiga aku bermula.Jadi selepas ini kenalah berusaha kuat menghambat kembali apa yang tertinggal dan menyempurnakan apa yang tertangguh.
Sekian dulu,selamat pulang kepada semua

Thursday, September 16, 2010

Khamis dah pun

Ok, hari ini dah hari Khamis.Kalau diikutkan perancangan awal mahu balik esok malam tapi atas sebab-sebab teknikal dan peribadi, maka mungkin akan bertolak ke KL hari Sabtu. Cadangan kali ini tidak lagi mahu bergerak sebelah malam tapi di siang hari.Aku tak kisah je mana-mana tapi betul juga sesetengah orang cakap apabila berada di jalanraya di waktu siang hari lebih selamat berbanding malam hari.Tambahan lagi, lampu kereta aku bukannya boleh kira mana.Sekejap cerah, sekejap malap.Harapnya perjalanan Sabtu ini akan berjalan lancar dengan keizinan dari-Nya.

Terasa 2 minggu berada di rumah kali ini betul-betul cuti. Betul-betul berbaloi. Tugasan dan kerja memang langsung tak ingat.Dekat-dekat nak balik KL baru teringat satu-satu kerja yang perlu diselesaikan.Hari ini dan esok memang kena kuatkan semangat kuncikan diri dalam bilik menghadap laptop dan selesaikan mana-mana kerja yang boleh.Tapi masalahnya bila dah ada dalam bilik kat rumah,katil betul-betul menggoda.Tak mengapa, akan cuba selesaikan juga mana-mana yang sempat, sekurang-kurangnya dapat setelkan 60% kerja dah kira berjaya.

Semalam cuba jailbreak iPod dan nampaknya macam dah berjaya.Selepas ini nak try guna dan tengok apa kelebihannya.Ramai yang kata bila dah jailbreak lagi lawa jadi iPod atau iPhone.Aku tak tau sebab tak pernah try dan sekarang baru try.Mula-mula aku ingatkan lama nak jailbreak rupanya sekejap je dan mudah je.

Oklah, mahu ke bandar sekejap, menghantar adik ke KB Mall. Oh Ya, selamat cuti Malaysia.2 minggu lepas kita dah sambut Merdeka sekarang cuti Malaysia pula? kalau macam tue orang Sabah, Sarawak tak boleh la sambut cuti Merdeka dan orang semenanjung tak boleh sambut cuti Malaysia. Kan senang kalau sambut satu cuti je. Kalau ada mat salleh tanya mula la gagap nak jawab mana satu cuti yang betul-betul untuk orang Malaysia.Dua-dua cuti? Ish..memang banyak sungguh cuti dalam negara kita kan.Satu Malaysia, Satu Cuti.

Tuesday, September 14, 2010

Rendah sangat kah ?

Sempena hari raya nie, maka aku pun acap kali juga keluar lepak dengan kawan-kawan aku.Maklumlah semua dah kerja jauh-jauh jadi masa ini lah yang terbaik untuk berjumpa bertanya khabar. Dalam berborak-borak, satu isu yang dibualkan adalah mengenai keaktifan semasa menjadi mahasiswa.Kebanyakan kawan aku semasa semua menjadi mahasiswa tidaklah begitu aktif di dalam kampus. Yang aktif pun melibatkan aktiviti sukan seperti menjadi pemain futsal, bola sepak atau sukan-sukan lain untuk universiti. Tidak ramai yang aktif berpersatuan.Tapi ada seorang kawan aku yang memang giat aktif berpersatuan dan berpolitik.Dikhabarkan dia nie memang begitu aktif sehingga dia dikenali oleh orang-orang politik negara kita. Aku tak nak cakap kat sini siapa orang-orang politik tersebut tetapi apa yang aku boleh katakan memang orang politik ni semua orang kenal dan kawan aku nie memang aktif sehingga menghadiri penghimpunan agung UMNO jadi bayangkan sendirilah.
Jadi dalam kita borak mengenai aktif berpersatuan di universiti nie, adakah orang tak aktif masa di universiti tue boleh kita anggap sebagai bodoh atau pemalas? betul ke tanggapan macam tue? Dalam pandangan aku, mengikut konteks di UTP, UDM dan UPM, nak aktif di universiti bukannya tengok pada kebolehan. Sekadar tengok kepada kesanggupan. Kalau orang tue rajin maka aktif la dia. Satu lagi, sebab kawan-kawan.Aku tak tujukan kepada sesiapa dalam hal ini tapi sekadar meluahkan pandangan aku je. Apa yang aku tengok kebanyakan yang aktif pun bukannya handal sangat.Bukannya terrer sangat. Bukannya semua ada ciri-ciri kepimpinan pun.Aku kenal. Aku tahu. Aku pernah juga aktif sekejap.Tapi takde lah aktif sangat pun. Bukan nak berlagak pun kan.Tapi sebenarnya orang yang tak aktif nie malas je.Tue je sebab utamanya.Aku sendiri asyik terperuk je dalam bilik bila di kampus. Orang lain bukan main lagi hebat, buat program la, itu la ini la tapi aku, asyik-asyik bermesyuarat dengan laptop takpun bermesyuarat dengan kawan berbincang agenda kosong. Kawan aku sendiri ada yang aktif sangat-sangat kat kampus. Aku akui banyak kelebihan bila aktif di universiti. Seronok pun ada kan. Dapat kenal kawan-kawan baru.Tapi dalam kenal kawan-kawan baru pun jangan la lupa kawan-kawan lama kan.Pandai-pandailah bergaul. Kalau bagi orang lelaki pula, bila dah aktif tue senang la nak cari makwe.Orang tengok pun rasa gah je. Aku tak kutuk pun bagi yang aktif. Aku hanya kutuk dan rasa nak marah kat orang yang aktif dan kutuk pula orang yang tak aktif. Jangan rasa besar sangat bila dah dapat jawatan sikit-sikit dalam mana-mana organisasi. Jangan cepat lupa. Dunia nie kecik je. Kalau dah dapat jawatan dalam persatuan peringkat universiti pun dah nak berlagak aku tak tau la bila dah kerja esok dapat jawatan besar-besar. Aku kenal pelbagai ragam manusia. Aku tak heran pun kalau setakat sesetengah budak-budak yang baru jadi fasilitator untuk orientasi dah berlagak cakap semacam menghina orang lain yang tak aktif.kecik je program. Orang lain buat program besar takde pula nak berlagak. Orang lain buat program lagi hebat, lagi besar, malah siap keluar negara pun takde pula nak kutuk orang yang tak aktif. Baru nak kenal dunia dah pandai nak hina dan merendah-rendahkan orang lain. Orang lain dah makan garam awal. Aku berani katakan yang aku dan beberapa kawan aku lebih berkebolehan malah lagi mampu daripada sesetengah orang yang pegang jawatan kat dalam universiti tue.Aku tak tujukan kepada UTP, UDM, ataupun UPM. Kepada sesiapa yang terasa dengan tulisan aku kali ini aku tak berniat pun nak kenakan sesiapa.Sekadar meluahkan rasa di hati dan sekadar memperingati diri sendiri serta orang lain. Ia lah kan, aku nie pemalas. Duk terperap dalam bilik je. Orang ajak ikut serta program tak mahu ikut. Mahu ikut kepala sendiri. Sebenarnya bukan aku tak mahu ikut tapi perlaksanaan program tue biasanya tak betul.Sesiapa yang berada dekat dengan aku akan faham apa yang aku maksudkan disini. Orang lain mahu buat program, kita mahu buat juga tapi bila program dah berjalan menyusahkan peserta program. Aku bercakap atas pengalaman aku sendiri yang dah terkena. Kalau mahu buat program, buat la betul-betul. Buat program yang mencermin mahasiswa, taraf universiti, bukan buat program taraf budak sekolah rendah.
Sekali lagi aku memohon maaf kepada sesiapa yang terasa tulisan aku ini terkena atas diri dia. Sekali lagi aku jelaskan disini, aku tak tujukan apa yang aku tuliskan tadi kepada sesiapa. Umum. Aku sekadar luahkan apa yang hati aku rasa. Pesanan aku hanya ringkas, jangan cepat menghina atau kutuk orang yang tak aktif. Ada ubi ada batas, ada hari boleh balas. Sekian.

p/s..tapi kadang-kadang bila tak aktif nie menyusahkan juga, sebabnya semua universiti sekarang nie mahukan merit. Merit aku memang nazak untuk sem nie. Mungkin cari rumah sewa kat luar bagi semester selepas ini.

Fanatik nya ore kelate

Aku baru balik dari stadium Kota Bharu.Turun dari rumah tadi dalam kul 9 lebih dan sampai di stadium 15 minit sebelum pukul 10.Sampai je sana memang ramai dah penyokong-penyokong Kelate beratur tunggu kaunter tiket buka.Lambat pula kaunter buka dengan cuaca panas mula la ramai yang menyumpah seranah. Akhirnya buka juga kaunter dan aku terpaksa berdiri beratur dengan orang ramai tunggu giliran membeli tiket untuk malam nie.Pukul 11 baru selesai membeli. Memang suasana macam dah final.Tambah dengan cuti hari raya lagi nie maka memang dijangka penuh la stadium malam nie. Suasana di perkarangan stadium pun aku tengok tadi dah mula meriah dengan Astro Arena adakan karnival.Petang nie memang akan sesak teruk la kawasan stadium tue.

Astro pun adakan juga siaran langsung malam nie kat 801 jadi kepada sesiapa yang tak berkesempatan beli tiket tue atau ada kerja lain jadi boleh lah menonton perlawanan malam nie. Perlawanan malam nie Kelantan akan bertemu Negeri Sembilan iaitu penyandang Piala Malaysia.Memang menarik perlawanan pembukaan Piala Malaysia kali ini keranan Kelantan adalah naib Juara Liga Super dan naib Juara Piala Malaysia pada tahun lepas bertemu pula dengan musuh seteru iaitu Negeri Sembilan, penyandang Juara Piala FA, dan Piala Malaysia. Memang mengharapkan Kelantan malam ini bermain dengan baik dan menghadiahkan kemenangan serta tiga mata penuh kepada seluruh rakyat , penyokong Kelantan serta kepada Sultan Muhammad Faris Petra, sultan Kelantan yang baru ditabalkan.

Ramai yang kata yang penyokong Kelantan memang antara penyokong yang paling fanatik di Malaysia. Aku akui perkara tersebut. Namun tak kurang ramai juga yang mengutuk dan merendah-rendahkan Kelantan. Ya, Kelantan sejak beberapa tahun kebelakangan ini baru meningkat naik. Ya, sejarah bola sepak Kelantan tidak sehebat Selangor, Kedah, Pahang atau Johor yang mengungguli liga tempatan dulu-dulu.Ya, Kelantan didenda teruk tahun lepas akibat penyokong yang membakar kerusi stadium, membakar trak FRU, dipaksa bermain di stadium bukit jalil dan berpuluh ribu ringgit. Tapi semua itu tidak membantut kan semangat cintakan bola sepak kepada penyokong Kelantan. Ramai juga beranggapan tidak berbaloi untuk pergi ke stadium kelantan kerana penuh sesak, tidak moden, panas, kerusi pun batu, kemudian pasti ada mercun. Apa lah sangat kita bayar RM12 untuk membeli tiket menyokong pasukan negeri. Aku tak katakan hanya kepada pasukan Kelantan tapi kepada semua negeri. Sokonglah liga tempatan.

Jika kita mampu membeli pakaian berjenama dari luar negara (Indonesia dan Thailand pun dikira luar negara juga), jika kita mampu memakai kasut atau selipar buatan orang luar, jika kita mampu menaiki kereta Honda, Toyota, buatan negara asing, jika kita mampu makan di restoran mahal-mahal, jika kita mampu menggunakan barangan buatan negara luar yang harganya agak mahal , kenapa kita tidak boleh meluangkan masa dan duit sedikit untuk menyokong pasukan negeri sendiri? Kenapa kita boleh dan sanggup pula berjaga menonton malam hari pasukan Eropah dan membeli jersey mahal-mahal kelab-kelab eropah tapi kenapa tidak boleh menonton liga tempatan dan membeli jersey pasukan tempatan? Jika kita tidak menyokong liga negara sendiri siapa lagi yang kita harapkan untuk menyokong liga dan perkembangan dalam negara kita sendiri. Di Kuala Lumpur sana dah penuh sesak dengan pendatang asing. Indon, Siam, Vietnam, Myanmar, Negro dan bermacam lagi dah menghuni negara kita dan seakan-akan dah menjadi semacam rakyat negara kita sendiri. Kita, anak kelahiran Malaysia je lah yang tinggal untuk sentiasa menyokong, menguatkan lagi negara kita dari ancaman luar dan dalam.

Jadi sama-samalah kita memeriahkan liga bola sepak tempatan yang akan bermula kembali malam ini dengan kemeriahan Piala Malaysia. Jom ke stadium ramai-ramai

p/s- Malam ini memang akan bergegar stadium.Kena masuk awal kalau tak memang tak dapat tempat duduk.Lepas tengok bola main bola pula.Main futsal di Pengkalan Chepa.Siapa nak join? Jom.Lame tak bersenam.Memang kena berusaha kempiskan perut nanti.

Monday, September 13, 2010

Perihal raya di Kelantan

Alhamdulillah, hari nie dah masuk raya ke 4.Sekejap je masa berlalu.Hari ini dan esok mungkin dah ramai anak-anak Kelate yang pulang setelah habis cuti. Bagi murid-murid tahun 6 pula mesti dah semakin berdebar sebabnya minggu depan dah bermula UPSR. Bagi pelajar Universiti, bermula khamis atau jumaat mesti ramai dah balik ke kampus masing-masing.

Suasana raya di Kelate meriah seperti tahun-tahun sebelum ini bagi pandangan aku.Cuma aku rasa tahun ini semacam semangat bermain mercun lebih 'menggila' berbanding tahun-tahun yang sebelumnya.Saban malam pasti kedengaran bunyi bunga api dan mercun di sekitar Kota Bharu dan kampung-kampung.

Raya tahun nie di Kelantan lagi meriah sebabnya malam esok pasukan Kelantan akan memulakan edisi merebut Piala Malaysia menentang tidak lain tidak bukan penyandang Juara Piala Malaysia iaitu Negeri Sembilan. Aku jangkakan malam esok Stadium Sultan Muhammad Ke 4 akan penuh dengan penyokong skuad Si Kijang.Aku sendiri pasti akan berada dalam stadium malam esok dan pagi esok mahu bangun awal-awal beratur membeli tiket yang pasti akan habis macam pisang goreng panas.

Beraya di Kelantan kalau tidak terkandas didalam kesesakan lalulintas memang tak sah.Tiap-tiap tahun pasti kesesakan lalulintas yang teruk berlaku di sekitar daerah-daerah dan dalam bandar Kota Bharu sendiri.Sebelum hari raya, bandar Kota Bharu memang teruk sangat keadaan trafik.Semua orang mahu membuat persiapan terakhir. Kawasan tumpuan seperti pasar besar, bank-bank, bazaar buluh kubu, pusat membeli belah serta pasar borong Wakaf Che Yeh memang teramat ramai pengunjung.Bermula raya kedua, jalan-jalan menghubungkan daerah-daerah utama kelantan pula yang mengalami kesesakan yang teruk. Semalam aku pergi ke rumah kawan di Kampung Chicha Tinggi ( untuk orang yang tidak kenal, kampung ini terletak di Lati, Pasir Mas). Jambatan Salor yang menghubungkan Kota Bharu dan Pasir Mas memang sesak teruk.Kawan aku terkandas dalam kesesakan itu selama 2 jam.Jalan menghala ke Tanah Merah dan Jeli jugak dikhabarkan sesak.Jalan ke Tumpat melalui Jambatan Sultan Yahya Petra turut mengalami kesesakan tapi diceritakan tidak seteruk yang sebelum-sebelum ini.Hari ini pula, jalan dalam bandar Kota Bharu mula sesak.Hari ini kebanyakan pekerja awam dah mula berkerja jadi bertambah teruk kesesakan jalan raya.Dari pandangan aku, jalan raya sesak raya kali ini disebabkan ramai adakan kenduri kahwin.Maklumlah cuti raya kali ini sama dengan cuti sekolah jadi ramai ambil kesempatan adakan majlis kahwin.Aku sendiri terima 2,3 jemputan kahwin dari kawan-kawan sekolah pada musim raya kali ini.Tadi aku baru menghadiri majlis pertunangan kawan aku di Pasir Putih. Jalan menghala ke Pasir Putih pun turut sesak tapi tidak teruk sangat.

Dan dalam bercakap mengenai raya di Kelantan kali ini, yang bertambah unik dan istimewa adalah kerana aku baru mengetahui yang Tengku Mahkota Faris Petra telah ditabalkan menjadi Sultan Kelantan. Daulat ke atas duli yang maha mulia Sultan Kelantan yang baru. Semoga Sultan Faris dapat membawa kesejahteraan dan keharmonian kepada seluruh rakyat Kelantan. Tuanku Sultan sebelum ini dikenali ramai sebagai mesra rakyat. Jika tidak percaya tengok saja gambar-gambar di bawah ini.

Aku sendiri pernah berpeluang bersalaman dengan baginda setelah selesai bersembahyang terawih di Masjid Muhammadi beberapa tahun lepas.Aku juga merasa bangga dengan pertabalan Tengku Mahkota Muhammad Faris Petra menjadi Sultan kerana dulu aku bersekolah di Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra.Tahun ini dah masuk 9 tahun aku tinggalkan sekolah.

Sekolah tersebut membawa seribu satu kenangan dan banyak mengajar aku dalam mempersiapkan diri menghadapi dunia luar.

Daulat ke atas Tuanku Sultan Muhammad Faris Petra.

Dalam menyambut hari raya kali ini, negara kita digegarkan juga dengan kes profil tinggi iaitu kes kehilangan dan jenayah jutawan kecantikan Sosilawati.Aku baca dari akhbar yang penjenayah sudah diberkas dan seorang peguam yang bergelar datuk. Memang kejam cara dia membunuh 4 mangsa termasuk Sosilawati, pembantunya dan pegawai bank CIMB iaitu dengan memukul, membunuh kemudian membakar mayat mangsa.Setelah itu abu mayat tersebut dibuang ke dalam sungai di Selangor.Bila baca kes tersebut seakan-akan macam kes dalam CSI.Tapi betul lah pepatah cakap kan sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Dan akhirnya pihak polis dah berjaya memberkas suspek dan mahkamah akan mengadili kesemua penjenayah yang terbabit dalam kes tersebut.

Begitulah serba sedikit perihal raya di Kelantan.Aku sendiri terasa letih setelah asyik memandu dua, tiga hari kebelakangan ini.Hari ini mahu berehat saja di rumah sambil cuba-cuba tengok tugasan-tugasan yang langsung tidak buat lagi sebelum balik ke UPM.Hari Rabu atau Khamis nanti memang perlu menyiapkan separuh kalau tidak semuanya semua tugasan yang ada kalau tidak nanti kelam kabut apabila dah berada di UPM. Duit raya? Sudah besar panjang, jadi sudah tidak berjaya mendapat duit raya yang banyak. Duit raya yang dapat pun sudah habis mengisi minyak dan topup serta membeli jersey Inter baru-baru ini. Akhirnya aku berjaya juga mendapatkan jersey Inter yang baru dengan harga yang berpatutan. Berhari raya dengan jersey Inter.Semacam sudah menjadi satu tradisi tiap-tiap tahun bagi aku.Sekian dulu buat kali ini. Selamat Hari Raya dan berhati-hati di jalan raya.

p/s - simpan kuih / biskut raya banyak nanti boleh makan di kampus.Raya-raya juga kan tapi jangan dilupai tugasan yang ada. Terima kasih kepada kawan-kawan aku yang sudi menjemput aku ke rumah mereka dan bagi mereka yang aku tidak sempat beraya, minta maaf banyak-banyak dan aku janji raya tahun depan jika diizinkan Allah aku akan berkunjung. Raya sebulan kan?

Saturday, September 11, 2010

Raya tengok cerita

Selamat Hari Raya.Sekarang dah masuk raya kedua. Pagi nie lewat sket bangun. Semalam memang kena bangun awal sebab pergi semayang raya pagi.Semalam tak berjalan mana sekadar pergi rumah jiran. Mulanya ingatkan ayah mau pulang ke Pasir Putih tetapi rupanya tak sebab esok(Raya ketiga) baru pulang sempena dengan ada kenduri sedare kahwin.Esok juga kakak kawan aku depan rumah nie jadi pergilah.Lusa kawan aku masa sekolah rendah kahwin dan ada kawan aku bertunang di Pasir Putih juga. Tue baru yang member-member kenduri, kawasan kampung nie pun banyak juga kenduri minggu nie.Raya nie nampaknya kenyang makan nasi kenduri la jawabnya.

Semalam hanya melepak depan tv.Hendak keluar pun macam malas dan tak kan nak keluar sorang-sorang pulak.Jadi melayan la tv. Mula-mula layan la juga Sifu dan Tongga.Walaupun cite nie boleh aku cakapkan antara cite bangang pernah ditayangkan di Malaysia tapi aku sendiri tak tau kenapa aku tengok jugak. Mungkin cite nie sesuai kot dengan tema satu Malaysia sekarang.Filem Apek dan Nabil nie kan bermotifkan kaum Orang Asli jadi kaum Orang Asli pun penduduk Malaysia kan so bertepatan la tue dengan konsep Pak Najib Satu Malaysia.

Kemudian layan pula Jurassic Park dan Jangan Pandang Belakang Congkak. Jurassic Park yang mula-mula sekali. Filem dah lama tapi tetap best.Bagi aku filem nie lah antara filem yang berkaitan dengan makhluk-makhluk haiwan yang terbaik pernah ada.Aku rasa semua dah tengok filem nie dan kepada sesiapa yang tak tengok lagi tunggu je replay kat AXN nanti. Confirm Astro siarkan balik.
Filem Jangan Pandang Belakang Congkak kat TV3 pula boleh dikategorikan macam filem 'parody'. Lawak bodoh juga tapi tidak keterlaluan. Jalan cerita tetap ada tapi yang paling menarik sebab ada Lisa.heheh.

Habis semua tue aku pun masuk lah bilik. Mula-mula ingatkan mahu terus beradu tetapi bila lama baring atas katil mata tak tutup-tutup juga jadi bangun la buka laptop.Aku baru lepas 'download' filem The Hunted.Filem lama jugak nie , tahun 2003.

Masa aku di UTP aku layan filem nie.Filem nie jalan cerita dia ringkas.Aksi tak keterlaluan.Tapi motif yang mahu disampaikan oleh cerita nie best dan senang ditangkap oleh penonton.Pelakon pun geng otai Hollywood jugak nie iaitu Benicio Del Toro dan Tommy Lee Jones. Aku cadangkan tontonilah filem nie.

Itu lah dia serba sedikit raya pertama aku. Hari nie pagi-pagi dah bangun layan MLB sekejap.Aktiviti seterusnya? Rasanya mahu berkunjung ke rumah kawan-kawan. Malam nie pula ada game bola kat TV so macam ok gak melepak tengok bola kan. Sesiapa yang mahu melepak dengan aku ? Jom kita layan bola sama-sama.

Thursday, September 9, 2010

Selamat Menyambut Hari Lebaran


Malam ini berkumandang lah takbir di corong-corong radio dan televisyen.
Malam ini masjid-masjid serta surau bertahmid, bertasbih serta bertakbir beramai-ramai ke hadrat Ilahi.
Pagi esok semua berpusu menunaikan solat Aidilfitri
Tengah hari esok jangan lupa solat Jumaat juga.
Setelah sebulan kita berpuasa akhirnya esok kita akan menyambut hari raya aidilfitri. Hari yang penuh kemaafan. Hari ini semua akan sibuk membuat persiapan.
Dikesempatan ini aku dengan ikhlasnya memohon maaf daripada semua yang mengenali aku serta pembaca-pembaca blog ini. Andai aku ada menulis, bercakap yang membuat orang terasa atau gurauan yang kurang sesuai, aku memohon maaf dan insyaAllah aku akan cuba berhati-hati lagi di masa depan.
Aku juga berpesan kepada diri aku serta kita semua dalam kita menyambut Aidilfitri esok dan sebulan selepas ini, kita perlulah juga mengingati kepada mereka-mereka yang kurang bernasib baik.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.
Ikhlas daripada Mohd Zulfadli Mat Husin

p/s Alhamdulillah sudah selesai sebulan berpuasa, andai diberikan nyawa lagi dipertemukan lagi Ramadhan tahun depan.

Wednesday, September 8, 2010

Impian ku untuk Kota Bharu, bandar raya Islam

Wajah Kota Bharu pada masa lampau

Kota Bharu, sebuah bandar yang dah boleh dianggap bandaraya tetapi disebabkan perbezaan politik dan mainan politikus media yang dikuasai oleh pemerintah yang menidakkan taraf bandaraya Kota Bharu.Jika diukur dari segi kepadatan, aku rasa Kota Bharu lebih padat daripada bandaraya pesisir pantai Kuala Terengganu dan bandaraya bersejarah Melaka malah tidak salah kalau aku nyatakan disini yang bandar kota bharu lebih padat daripada bandaraya Ipoh yang boleh dikatakan suku daripada bangunan disana adalah dari zaman British lagi. Tetapi meskipun Kota Bharu masih dikatakan sebuah 'bandar' kepada sesiapa yang pernah berkunjung ke KB ataupun bagi penduduk Kelantan yang berbangga dengan KB sebagai ibu negeri kepada Kelantan, KB merupakan sebuah bandar yang pesat membangun. Ya, KB tidak mempunyai TGV ataupun GSC tetapi kehadiran panggung wayang tidak boleh dijadikan kayu pengukur kepada kepadatan sesebuah bandar mahupun bandaraya. Shah Alam sendiri tidak mempunyai panggung wayang kalau tidak salah aku. Kuala Terengganu juga sedemikian.Kepada pengkritik yang mengatakan yang Kelantan adalah negeri miskin sila datang ke Kota Bharu dan cuba lihat berapa banyak 'Mall' besar dan cuba lihat betapa sibuknya pusat bandar pada hari-hari kebiasaannya. Tidak perlu lihat pada musim sekarang, musim menjelang raya ini bandar KB memang penuh sesak. Anak-anak Kelantan yang merantau pulang ke kampung masing-masing dan mengambil kesempatan meng'kaya' kan lagi bandaraya Islam Kota Bharu.

Satu masalah yang membelenggu KB setiap tahun adalah kesesakan lalu lintas. Kesesakan yang dialami di KB menjelang perayaan dan cuti sekolah amat teruk. Buat masa sekarang, ditambah dengan pembinaan yang sedang dijalankan di Jalan Hamzah memburukkan lagi kesesakan lalu lintas. Bagi aku sudah tiba masanya untuk KB mempunyai jalanraya bertingkat.

KB adalah satu bandar yang unik dan disebabkan keunikan ini lah juga merupakan kelemahannya yang utama. Jalan raya di KB menghubungkan kepada 4 daerah utama bagi negeri Kelantan. Daerah yang dimaksudkan adalah Tumpat, Pasir Mas, Kuala Krai/ Gua Musang dan Bachok/ Pasir Putih. Bagi pengunjung yang datang dari barat semenanjung, mereka akan bertemu dengan Jalan Hamzah dan jalan raya bermula dari Machang sehingga ke Jalan Wakaf Che Yeh dan Jalan Hamzah sudah umum diketahui amat sibuk dan sesak. Bagi yang datang dari pantai timur, akan melalui pasir putih ataupun bachok akan bertemu dengan Jalan Kubang Kerian dan jalan ini juga menghala ke Jalan Hamzah sebelum memasuki pusat bandar. Pasir Mas pula boleh dihubungi menggunakan jalanraya Salor menuju ke Jalan Hamzah ataupun melalui Jambatan Sultan Yahya Petra yang menghubungkan wakaf bharu dan Kota Bharu dan jalan ini akan bergabung dengan penduduk yang datang dari daerah Tumpat.
Lebuhraya bertingkat yang tidak menganggu aliran trafik bandar KB

Daripada jalan-jalan diatas memang teramat wajar jika dikatakan satu jalan raya bertingkat atau lebih 'molek' sebuah lebuhraya bertingkat dibina di pusat bandar Kota Bharu dan menghubungkan ke jalan-jalan utama menghala ke daerah lain di Kelantan. Satu lebuhraya jika dibina bermula daripada Gua Musang sehingga ke Jalan Wakaf Che Yeh dan kemudiannya bersambung dengan lebuhraya pantai timur yang baru bermula dari Kubang Kerian sehingga Tok Bali ataupun lebuh raya penyambung antara Machang dan Lebuh raya timur barat di Jeli. Kehadiran lebuhraya bertingkat dan bersepadu ini bermatlamat untuk mengurangkan kesesakan dalam bandar kota bharu dan menyenangkan pengguna jalan raya. Lebuh raya ini dapat membantu pengguna, penduduk Kota Bharu, 'orang luar' dengan tidak perlu lagi bersesak dalam bandar Kota Bharu.
Lakaran artis keadaan di Kampung Sireh berdekatan Jalan Hamzah

Satu alternatif yang lain mungkin boleh meniru terowong SMART di Kuala Lumpur dengan satu terowong bertindak mengalihkan aliran trafik dari bandar Kota Bharu ke pinggir bandar dan bersambung dengan jalan utama yang lain. Tidak mustahil jika pihak yang bertanggungjawab memikirkan satu terowong yang dapat membantu penduduk KB bergerak lancar dari bandar KB dan pergi ke ketereh ataupun pasir putih dengan mengambil masa 10 minit berbanding sekarang yang kadang-kadang boleh menjangkau 1 sehingga 2 jam.Terowong ini dibuat dibawah bandar kota bharu secara khususnya di bawah jalan hamzah atau jalan kubang kerian.Dan terowong ini juga dapat membantu mengurang banjir di dalam bandar KB yang selalu dilimpahi air Sungai Kelantan setiap kali musim tengkujuh saban tahun.
KB boleh mengambil contoh pembinaan terowong dari Jepun atau Eropah
wajah kota bharu di kala banjir

Bagi aku sudah tiba masanya untuk bandar KB mempunyai sebuah lebuhraya bertingkat.Persoalannya disini adakah pihak-pihak yang terbabit sudi membina dengan Kelantan berlainan pendapat dengan persekutuan? Kenapa politik dijadikan alasan walaupun tidak dinyatakan secara terang-terang tetapi semua sedia maklum mengenai hal ini? Apa guna membina koridor pantai timur atau ECER atau NPZ di Klang yang sebelum ini heboh mengenai rasuah dan pembaziran sedangkan masih banyak tempat di Semenanjung memerlukan dana sebegitu rupa? Hanya disebabkan politik, hak rakyat dinidakkan dan dinafikan dan bukan baru setahun dua tetapi sudah bertahun-tahun. Sabah dan Sarawak? Aku tidak mahu bercakap mengenai keadaan di sana dan aku rasa orang di sana lebih arif mengenai keadaan tempat mereka.
Semua yang aku tuliskan ini adalah daripada pengalaman, pemerhatian seorang anak kelantan yang dah merantau di banyak negeri. Ya, aku tidak duduk lama di sesebuah bandar tetapi dalam masa setahun dua menjalani kehidupan di Ipoh/Tronoh, Kuala Terengganu/Gong Badak dan sekarang Selangor/Serdang, aku rasa aku dah boleh buat tafsiran dan aku arif mengenai jalan di KB.
Sekian nukilan pada awal pagi ini. Sebuah nukilan menunggu waktu sahur dan datang dari hati seorang rakyat yang sudah letih, muak, jelek dengan pemerintah. Harapan? Harapan adalah sesuatu yang murni tetapi bagi rakyat Kelantan harapan yang diberikan oleh orang politik lebih mirip kepada sebuah janji atau omong kosong. Mungkin layak dianggap sebuah impian yang sulit untuk aku katakan lambat ataupun tidak akan tercapai selagi mentaliti tidak berubah.Tetapi di Terengganu, impian menjadi realiti dibawah Idris Jusoh mungkin impian ini satu hari menjadi realiti dan aku sangat berharap aku mampu melihatnya dengan mata sendiri sebelum nyawa bercerai badan.
Selamat Bersahur.

Monday, September 6, 2010

Spontan Raya


bakpo jalan nie jem?
Mu tok tahu ko jalan nie jem sokmo?
Mu tahu?
Bakpo? Bakpo?
Bakpo sek mu nie bodo?
Aku ko?


sedutan daripada sedikit lawak spontan atas kereta dalam sesi soal-menyoal.Keadaan sebenar lagi parah dan lagi menyedihkan tetapi tetap diiringi hilai tawa dalam perjalanan pulang dari kotaraya baru-baru ini.

p/s - Angin membawa petanda mahu hujan lebat.Keadaan yang baik untuk tidur dan bangun sebelum berbuka.Jalan sekitar bandar Kota Bharu dah semakin sesak. Menjelang hari raya bilangan kenderaan di bandar ini akan terus meningkat. Diingatkan kepada semua pemandu kalau boleh elakkan melalui jalan-jalan utama kesesakan lalu lintas seperti Jalan Hamzah yang sekarang masih dalam pembinaan, Jalan Wakaf Che Yeh (terutamanya pada waktu malam) dan Jalan Pintu Pong (depan The Store dan Parkson).

Saturday, September 4, 2010

Ikan Bakar

Alhamdulillah. Pagi tadi akhirnya selamat juga sampai di rumah. Masih terasa kepenatan memandu tapi balik kali ini kira ok sebab walaupun jalan penuh jugak dengan kereta dan bas tapi sebab keluar awal jadi bila sampai pagi di Pasir Putih tadi tidak terlalu sibuk.
Ok, dah sampai rumah, menanti waktu berbuka je nie. Awal lagi ,jam baru tunjuk pukul 4 lebih tapi dah tak tau nak buat apa. Kalau kat UPM mesti dah tergolek atas katil tapi betul lah, katil tue la tempat tido katil tue la jadi kerusi menghadap laptop. Kalau kat rumah nie dah tak tau nak buat apa sangat layan TV atau surfing je lah.Sekarang pun duk surf sementara menanti basuh baju.Nampak teduh-teduh sikit baru keluar kot pergi bazaar Ramadhan di Stadium Sultan Muhammad ke 4. Petang nie terasa nak makan ikan bakar je. Kat UPM dulu jarang dan boleh dibilang dengan jari makan ikan bakar.Ayam bakar pun jarang.Mahal satu hal tapi satu lagi sebab tak berapa sedap.Kat rumah nie lain la, dah selera orang pantai timur kan jadi penjual pun tahu la selera macam mana orang kelantan makan.Baru je cakap nak makan ikan 'tuko', tetiba ayah bunyi, mak dah beli pun ikan tuko tue cuma nak bakar je petang nanti. Macam tahu-tahu je anak dia nak makan ikan bakar petang nie.So pergi bazaar Ramadhan nanti pergi cari kuih je lah.

So apa moral aku tulis petang nie?hmm sebenarnya takde moral apa-apa pun sekadar isi masa sebelum berbuka.hahaha.Ok lah moral dia, walaupun ikan bakar yang dibeli dikedai lagi sedap, lagi 'kaw' isi dia , tapi tetap tak boleh lawan ikan yang dibakar di rumah bersama ayah.haa.Moral penting tue. Bulan baik macam nie kita sama-sama lah perbanyak amalan bersama keluarga dan yang penting kepada ibubapa kita.Sekian.

p/s mahu ke stadium.malam nie lepas terawih layan colek sambil tengok bola ok gop ork? ke gane gamok?

Friday, September 3, 2010

Jom Balik Raya

Sebelum aku bertolak malam nie, sempat lagi men'surf'kan sekejap menggunakan broadband member. Saje isi masa sementara menunggu para penumpang menyiapkan diri. Persiapan zahir dah setel, persiapan batin rasanya dah setel jugak. Tapi aku seakan rasa balik kampung untuk raya kali ini tidak semesti yang sebelum nie. Mungkin awal lagi kot tapi apa-apa pun tetap gembira. Gembira untuk lari dari UPM buat sementara waktu. Balik raya pun bukan dengan tangan kosong kali nie, tugasan berderet ditambah pulak dengan satu ujian yang akan dihantar selepas cuti nanti. Seikhlasnya semester nie bagi aku masih belum bermula dan harapnya selepas raya semangat dan'eagerness' untuk menjadi pelajar akan datang kembali. Banyak subjek untuk semester nie masih samar-samar. Tak mengapelah selepas raya . aku yakin aku boleh kembali fokus dan menghambat balik yang mana tertinggal.
Keadaan di UPM pun dah lenggang. Ramai pelajar yang dah pulang ke kampung halaman masing-masing. Balik kampung dengan kereta tak se 'syok' balik dengan bas. Aku lagi dulu masa di UTP bila nak balik raya dengan bas perasaan lain. Perasaan best.Best duk tengok tiket bas. Best duk tunggu bas ekspress datang. Best ramai-ramai naik bas. Seminggu nak naik bas dah kemas sikit-sikit barang. Tapi tue masa masih muda. Masa lewat remaja orang kata. Haha. Sekarang nie? Masih gembira sebabnya bila di hari raya dapat bertemu ahli keluarga ramai-ramai. Dapat borak dengan kawan-kawan lama. Yang penting sekali dapat balik rumah berjumpa ibubapa. Bagi aku hari raya sekarang dah tak membawa maksud mana. Sama je. Kadang-kadang jeles bila tengok budak-budak gembira sambut raya.Tapi yalah, umur dah meningkat maka kena ikutlah perubahan tue kan.
Ok lah, mahu pergi kemaskan beg sedikit lagi. Mahu pastikan tiada barang yang tertinggal. Kereta rasanya dah dalam keadaan yang terbaik. Pesanan Ibubapa sentiasa diingati. Pandu dengan Hermat.
Selamat Pulang Ke Kampung Semua.
Awal lagi rasanya mahu ucapkan selamat hari raya. Entry selepas nie aku ucapkan.
Doakan aku dan kawan-kawan pulang dan selamat di atas jalan raya nanti. Selamat Malam. Dan Selamat tinggal UPM (sementara sahaja)

Wednesday, September 1, 2010

Facebook dah bukan macam 'Facebook'

Facebook.Satu benda yang pasti dalam dunia sekarang. tanya lah sesiapa pun, pasti semua mempunyai akaun facebook.Facebook telah menjadi satu media sosial yang teramat penting. PM kita sendiri mempunyai akaun facebook dan menggalakkan rakyat berinteraksi dengan beliau dalam laman web tersebut.
Pada permulaan, facebook yang direka oleh Zuckerberk nie berfungsi sebagai alat interaksi dalam laman cyber. facebook sebagai satu alat atau medium sosial untuk berhubung dengan kawan-kawan atau orang lain. tapi kini fungsi facebook dilihat telah berkembang lebih daripada itu. Facebook dan juga alat sosial yang lain seperti web blog atau twitter bukan sekadar bertindak sebagai alat komunikasi sosial tetapi juga sebagai platform perniagaan. Lihat saja dalam facebook, dengan adanya fungsi tagging dan picture, berlambak orang menjual baju, kain, shawl atau apa-apa saja dalam facebook. Aku sendiri kadang-kadang naik serabut apabila banyak sangat benda-benda macam nie. yang lebih teruk, ada juga orang yang cuba menarik pelanggan memasuki skim cepat kaya menggunakan facebook nie.Group-group seperti login facebook dapat duit kalau kita lihat bermaharajalela dalam facebook.
Impak facebook amat besar. Jika waktu dulu friendster lebih terkenal di kalangan remaja, kini facebook mendekati seluruh lapisan umur dan masyarakat. Kadang-kadang ledakan sebegini membawa padah. Pernah ada kes cerai berlaku di US kerana asyiknya bersandiwara dalam facebook. Facebook juga jika disalah guna boleh menjadi agen fitnah terbesar. Ini kerana apa yang kita tulis atau siarkan dalam facebook mampu dilihat oleh ramai orang.
Impak yang positif adalah facebook mampu mengeratkan hubungan antara kawan-kawan malahan keluarga. Pernah aku terjumpa seorang user facebook mempunyai semua akaun facebook ahli keluarganya. Facebook mampu mengawal pengguna tapi sebenarnya terletak kepada pengguna itu sendiri untuk menggunakan ke jalan yang salah atau tidak.
Facebook kini bagi aku satu kemestian.Tapi dalam menggunakan facebook, privasi harus lah dijaga.Kerana dalam facebook orang lain dapat melihat gambar-gambar kita dengan sewenang dan boleh mengetahui tarikh lahir dan info-info peribadi lain yang penting.Kita tidak tahu mungkin ada manusia-manusia yang jahat dan mengkhianiati kita dengan hanya menggunakan facebook.
Satu benda yang aku tak suka mengenai facebook yang terbaru adalah banyak nya permainan atau 'applikasi' serta video klip yang di muat naik dari youtube.Facebook sekarang bukan lagi sekadar facebook.Lebih daripada youtube.Kadang-kadang , bagi aku, apabila terlampau banyak sangat benda dalam facebook mula tak seronok untuk ber 'fb'. Bagi aku facebook hanyalah untuk menceritakan perihal semasa kita dan mengetahui serta menghebahkan berita atau maklumat-maklumat penting kepada rakan-rakan terdekat atau keluarga.Bagi aku, kadang-kadang satu benda tue lebih baik konservatif daripada terlampau canggih.
Selepas nie aku nak lebih banyak spend kat twitter lah. Tapi masalahnya tak ramai pakai twitter. Jom semua kita pakai twitter.twitter tidak terlalu 'crowded' macam facebook.

p/s lagi 2 hari mahu pulang. Esok mencari masa sekejap mahu memeriksa kenderaan.

Nak citer sket sebelum tido..tido dalam biru dan hitam


Baiklah, saya nak bernukil mengenai Inter Milan kali ini. Kenapa Inter Milan? Kenapa sokong Inter? Saya sejak tahun 90 an lagi sokong Inter. Zaman Ivan Zamorano main kat Inter lagi. Zaman Ronaldo dan Alvaro Recoba main sama-sama dulu. Kalau dulu susah nak ikuti perkembangan Itali nie.Maklumlah masa sekolah, masa tue Internet tak meluas macam sekarang. Astro pun baru berjinak-jinak kat Malaysia. Meskipun begitu,saya tetap penyokong setia Inter.Kalau tengok dalam soccernet, semua orang pilih EPL, tak tau la berapa orang yang minat dengan kelab Itali padahal kelab Itali nie lebih Berjaya daripada Arsenal dan Chelsea. Kita ambik contoh Inter dan bandingkan dengan Arsenal. Inter musim lepas rangkul treble lagi.Arsenal pernah menang Champions League? Chelsea pernah menang? Chelsea tue harap duit Abramovic je tapi masih tak Berjaya kat Eropah pastu boleh pulak Billionaire Rusia tue pecat Mourinho dan tengok apa jadi bila Mourinho bawa Inter musim lepas?. Forza Inter
Ok, cukup lah cakap bab sejarah.Mesti panas hati je penyokong Arsenal dan Chelsea kalau dengar. Liverpool?Takpe kelab tue dah banyak menang masa zaman Ian Rush dulu. Inter dah 5 musim tawan liga Itali.Boleh dikatakan tiada saingan. Kalau ada pun dari Roma je.Musim terbaru nie pun saya rasa lebih kurang sama je. Tapi yang menjadi kemusykilan atau halangan bolehkah Rafa bawa Inter? Kalau tengok rekod Rafa kat Liverpool nie macam hancur sikit. Awal-awal nie mungkin ok lagi tapi lepas nie kalau Rafa dah start bawa Ngog dan Kuyt ke Milan maka melepas lah Inter hendak tawan Liga Itali nie.Di Eropah rekod Rafa boleh kata agak bagus la.Harapnya musim nie Inter boleh pertahan takhta Eropah tue.
Saingan Inter di Itali musim ini agak mencabar jugak. AC Milan, musuh seteru yang berkongsi stadium dengan Inter dah beli Zlatan dan Robinho. Skuad orang tua betul-betul dah tak sanggup tengok Inter selalu duk bersorak kat atas jalan Milan jadi President diorang merangkap Perdana Menteri rela labur banyak duit bawa masuk bekas musuh lama, Zlatan dan budak masalah, Robinho dengan harapan dapat la tolak Inter dari takhta Itali. Inter pula, setakat tulisan ini dibuat tak beli sesiapa pun. Moratti, President Inter kata  pasukan nya masih kuat dan tak perlu sesiapa pun. Skuad masih macam dulu Cuma buang seorang lagi budak imigran bermasalah, Balotelli ke Manchester City. Mungkin Moratti akan beli pemain masa bulan Januari nanti. Kalau tengok persembahan awal Inter musim ini agak goyah. Kalah dengan Atletico Madrid dan seri dengan Bologna.Tapi awal-awal nie tak mengapa lagi. Semua pemain mungkin tengah pening dengan taktik Rafa. Rafa pun masih tersalah cakap English lagi kat Milan. Sebab tue banyak pemain tak faham apa taktik dia nak.Apa-apa pun saya masih tetap yakin Inter leh pertahan takhta di Liga Itali.
Forza Inter

Jom Share