Tuesday, November 30, 2010

Fobia sangat

Pd satu hari, ketika seorang lelaki berjalan-jalan di Central Park, New York, dia dgn tetibanya ternampak seorang bdk perempuan sedang diserang oleh seekor anjing. Lelaki tersebut terus berlari ke arah budak tersebut dan berlawan dgn anjing itu.

Dia berjaya membunuh anjing tersebut dengan bergaya ala-ala superman.Budak perempuan tersebut terselamat.

Seorang polis yang kebetulan menyaksikan kejadian itu terus bergegas ke arah pemuda tersebut lalu berkata " Anda seorang wira!!! ". Kamu boleh membaca tajuk akhbar esok, " Brave New Yorker saves the life of a little girl ". Pemuda itu mnejawab, " Tapi sy bukan org New York! ". " Oh, takpe, Tajuknya akan berbunyi ' Brave American saves a little girl's life' ",balas polis itu.

Pemuda itu membalas, " saya juga bukan seorang America, maaf". Lalu polis tersebut bertanya, "Oh, jadi, awak berasal dari mana sebenarnya? "
"Saya drpd Iran ", balas pemuda itu.

Keesokan harinya, Tajuk akhbar yang terpampang ialah.



" Islamic extremist kills innocent American dog"

Aku ngantuk nak tulis panjang-panjang

Seperti tajuk diatas, mata masih mengantuk tengok bola semalam.
5 biji Real kena.Pasti peminat Barca puas hati semalam
Jom tidur.
Peminat neutral macam aku yang tengok semalam rasa puas sebab banyak gol dan boleh tengok kelemahan Real. Dan sebagai peminat Inter, kesian kat Mourinho sebab terpaksa terima kalah macam tue akibat pertahanan yang bodoh semalam. Itula, kenapa ego sangat nak pergi Madrid, Mourinho, kalau stay kat Inter kat bagus, boleh buat treble sekali lagi musim nie.
Jom tido

Monday, November 29, 2010

EL Clasico


Malam ini jangan lupa. Perlawanan yang perlu ditengok bagi orang yang katakan diri dia peminat bola sepak. Tapi yang menjadi sedikit susah nak tengok sebab perlawanan malam ini mungkin akan berlangsung awal pagi Selasa. Selalunya perlawanan liga Sepanyol ini main pukul 3,4 pagi. Jadi bagi yang berkerja tuh mungkin terpaksa lupakan sahaja perlawanan yang dijangka hebat malam ini.
Perlawanan yang membabitkan Barcelona lawan Real Madrid

Mourinho vs Pep
Ronaldo vs Messi
Higuain vs Villa
Xavi vs Xabi Alonso

Nantikan perlawanan di Stadium Astro malam ini.Harapnya perlawanan ini dapat berlangsung seperti yang digembar gemburkan oleh media. Kalah Menang  atau seri tidak mengapa, di penghujung hari , ianya hanyalah sekadar satu perlawanan liga, atau mungkinkah lebih besar daripada itu. Impak bola sepak ini bagi Eropah lebih daripada sekadar satu sukan. Ianya satu perniagaan. Satu budaya. Satu ikutan. Satu kepercayaan. Satu minat mendalam. Dan kadang-kadang bola sepak lebih daripada hidup dan mati.
Jom malam ini sokong pasukan kegemaran masing-masing.

Barcelona atau Real Madrid?
Yang mana lebih kuat malam ini.

Sunday, November 28, 2010

Jom Claim ramai-ramai pastue buat duit.

Baca kat bawah nie


Spanish woman 'claims' she owns the Sun
Malaysia Sun
Saturday 27th November, 2010
(ANI)
A 49-year-old Spanish lady has claimed to be the owner of Sun.

Angeles Duran from Spain's soggy region of Galicia said that she registered the star at a local notary public as being her property after learning about the American man, who registered moon and most planets in our solar system as his property.here is an international agreement, which states that no country may claim ownership of a planet or star, but it says nothing about individuals, she added.

"There was no snag, I backed my claim legally, I am not stupid, I know the law. I did it but anyone else could have done it, it simply occurred to me first," the New York Post quoted her as telling online edition of daily El Mundo.

The document issued by the notary public declares Duran to be the "owner of the Sun, a star of spectral type G2, located in the center of the solar system, located at an average distance from Earth of about 149,600,000 kilometers."

She said she now wants to slap a fee on everyone who uses the sun and give half of the proceeds to the Spanish government and 20 percent to the nation's pension fund.

"It is time to start doing things the right way, if there is an idea for how to generate income and improve the economy and people's wellbeing, why not do it?" she concluded. (ANI)
Jadi untuk tiru macam dia, aku yang selalu kesempitan duit nie nak claim jugak lah.Sekarang nak pilih bintang mana yang boleh buat duit banyak. Agak-agak apa ek? Kalau claim Marikh pun macam ok jugak kan.Ramai orang guna perkataan Marikh nie.Boleh kutip duit royalti. Ehh, kalau kita nak claim Oksigen atau Karbon Dioksida boleh tak? Kalau dapat memang confirm kaya sesangat. letak interest 10% kat sesiapa yang nak gas nie.Hidup senang lenang nanti

Isi masa sebelum memahat

Suatu hari seorang perajurit bersama komandannya naik kereta api menuju markas mereka di luar kota. Kerana tidak ada tempat duduk lain yang kosong, maka mereka pun duduk berhadapan seorang wanita muda cantik dengan neneknya.

Setelah beberapa lama, wanita muda dan perajurit itu saling menyukai satu sama lain.
Mereka pun sering jeling menjeling dan berkenyit mata untuk menunjukkan perasaan mereka. Tak berapa lama setelah itu, kereta api pun memasuki sebuah terowong. Keadaan menjadi gelap. Tiba-tiba terdengar suara ciuman yang diikuti oleh bunyi tamparan. Setelah kereta api tersebut keluar dari terowong, keempat orang tadi duduk dengan tenangnya tanpa berbicara sedikit pun. Mereka sibuk dengan fikiran masing-masing.

Si nenek berfikir dan berkata kepada dirinya sendiri, "Sangat memalukan perajurit muda itu mencium cucuku, tetapi nasib baik cucu aku menamparnya."

Si komandan pula tenggelam dalam lamunannya. "Tak sangka anak buahku ini berani mencium gadis cantik itu, tetapi terbukti gadis cantik itu tak suka padanya. Buktinya dia menampar anak buahku. Tapi sayang, aku yang kena."

Gadis cantik itu pula berkata dalam hatinya, "Gembiranya aku kerana akhirnya perajurit tampan itu berani menciumku, malangnya nenek pulak menamparnya."

Si perajurit muda nampak tersenyum puas dengan muka penuh kegembiraan. Dia berkata
kepada dirinya sendiri, "Hidup ini indah, aku bukan saja dapat mencium seorang gadis cantik, tetapi sekaligus menampar komandan sendiri."

Moral citer - bila gelap datang jangan cuba nak beromen.haha

Saturday, November 27, 2010

Bila kita bangun pagi yang penting sekali niat

Selamat Pagi semua. Apa yang paling penting bila kita bangun pagi? Mestilah niat kan.Dan niat sebenarnya bermula dari tengah malam lagi sebelum kita tidur. Kalau kita niat nak bangun awal maka pasti akan bangun awal, kalau niat sahaja mana nak cukupkan . Sama jugak dalam hidup, kalau setakat niat sahaja mana nak cukup, perlu lah disertai dengan usaha, tawakal dan doa. sembahyang pun tak boleh setakat niat aje. Jadi pepagi nie apa niat yang hendak kita pasang? Memandangkan dah hujung minggu mesti ada orang niat nak rehat aje kat umah hari ini. Ada yang niat nak keluar sebab dah hujung bulan. Ada yang niat nak sambung tidur padahal masih lagi atas katil. Ada yang niat nak makan pagi, nasi kerabu daging bakar dengan milo beng disertai dengan baca surat khabar. takpun ada yang niat nak pergi kenduri kahwin sesiapa tengah hari nanti. Apa pun niat kita semua jangan lupa niat tahun depan. Niat apa? jom baca kat bawah.

Niat ni lebih afdal jika dibaca sewaktu melangkah keluar dari rumah untuk pergi mengundi pada pilihan raya akan datang.

SELAMAT MENGUNDI..FIKIR DULU SEBELUM MEMANGKAH!!!

"Sahaja Aku Masuk BARISAN, untuk pangkah Bulan, demi KEADILAN."

Kalau sesiapa yg nak mufarakah !!! So niatnya camni :-
Sahaja aku keluar BARISAN menaiki ROKET menuju BULAN kerana KEADILAN.

Aminnn... :)

Jadi niat lah dengan elok-elok ye. Sedikit nukilan di waktu pagi dimasa mata baru terbukak dan perut dah lapar

Friday, November 26, 2010

Cerita pagi jumaat

Seekor anak nyamuk kembali selepas menyelesaikan penerbangan pertamanya...
Ayah nyamuk bertanya bagaimana perasaannya melalui saat penerbangan pertamanya melihat dunia...
"Saya begitu teruja dan gembira kerana semua orang bertepuk bila menerima kehadiran saya..."

Thursday, November 25, 2010

Terbatal hajat pakai Wireless

Sebelum ini aku teringin gak nak pakai wireless.Senang sket kan.Boleh surf sambil berbaring atas katil dalam bilik je .Tapi memandangkan rumah aku nie time cuti je ramai orang maka terpaksa la cancel 'arahan dari bos besar'. Tapi setelah aku jumpa artikel kat bawah ini , lega sket. Lepas ini kena berhati-hati lah bila nak 'surfing'. Kalau pokok boleh mati, manusia pun lama-lama mesti kena kesan dia jugak kan. Jangan mati pucuk sudah.hahahaha

Sumber daripada http://myadha.blogspot.com/2010/11/pokok-mati-akibat-wifi.html

ALPHEN AAN DEN RIJN, Belanda - Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Wageningen, Belanda mendapati radiasi daripada rangkaian gelombang tanpa wayar (Wifi) mungkin boleh menyebabkan pokok yang terdapat berdekatan dengan peranti penghala Internet tanpa wayar mati, lapor sebuah akhbar semalam.

Para saintis itu memperoleh hasil kajian tersebut selepas melakukan kajian ke atas 20 batang pokok ash yang daunnya menjadi kuning.
Hasil kajian itu menimbulkan kebimbangan bahawa radiasi Wifi boleh memberi kesan terhadap tubuh manusia.Ia turut menyebabkan ibu bapa dan guru-guru berkempen agar peranti Wifi tidak dipasang di sekolah.
Bandar Alphen aan den Rijn yang terletak di barat Belanda mengarahkan kajian itu dilakukan sejak lima tahun lalu selepas mendapati pokok-pokok di kawasan itu mengalami situasi yang tidak normal.
Kajian itu mendapati pokok yang diletakkan paling hampir dengan radio Wifi mempunyai daun berwarna kuning berikutan lapisan kulit luar pokok mulai mati.
Para penyelidik juga mendapati radiasi Wifi boleh menyebabkan pertumbuhan jagung menjadi perlahan.

- Agensi



p/s sila berhati-hati selepas ini apabila menggunakan internet di Kopitiam, Mcd dan tempat-tempat lain yang ada HotSpot. Rumah aku guna kabel je. tak canggih pun takpe asal selamat dan stabil.

Celoteh selepas makan nasi berlauk pagi

Makin gemuk lah setiap kali cuti kat umah.Sebabnya pagi makan, tengah hari makan, malam pun makan pastu selang petang makan lagi, tengah malam pun makan lagi. Senaman pula jarang, kalau kat u boleh jugak senaman jalan kaki turun pergi kafe. Kena bersukan dah nie tapi nak bersukan dengan siapa? Kawan semua dah kerja kat luar. Bersukan dalam laptop boleh tak? Main game .hahaha.

Okes, cuti bagi kebanyakan universiti dah pun bermula. Sebulan nie memang masa untuk rehat sebelum masuk balik awal tahun depan. Cuti nie macam biasa, lepak kat rumah sebab memang dah dasar pemalas. Tapi tak duduk diam jugak kat umah nie. Ayah aku nak 'renovate' rumah jadi akan jadi buruh la nanti. Itupun kalau tak hujan. Kalau hujan alamat jadi buruh atas katil je la.

Tabiat memang suka tidur dan makan jadi memang tak boleh buat apa la kan. Bercakap mengenai tabiat atau hobi atau memang keperluan nie sangat subjektif. Kadang-kadang ada tabiat yang lain daripada yang lain, ada jugak tabiat yang boleh merosakkan diri dan ada juga tabiat yang mendatangkan keuntungan untuk masa depan. Jadi apa tabiat aku setiap minggu? Aku kalau boleh setiap minggu perlu buat  perkara ini. Macam mana sekali pun kena cari jugak jalan buat benda nie kalau tak rasa tak sempurna je minggu tue.

  • Baca dan tengok manga / anime One Piece
 Siri komik nie memang dah lama aku ikut.sejak dari sekolah lagi. Sampai sekarang masih lagi ikut dan masih lagi tak tamat-tamat.Jadi bayangkan dah berapa lama si Luffy tue wujud kat dunia kartun nie.Dalam seminggu memang aku akan nanti-nantikan untuk download manga dari internet dan pada hari ahad akan tunggu pula anime dia kuar. Walaupun file dia kecik je untuk satu-satu minggu tapi bila dah dapat baca rasa macam lega sket.
  • Tengok dan muat turun How I Met Your Mother
 Aku boleh katakan yang siri ini sekarang ini adalah siri no 2 yang paling aku minat dan gilai selepas Friends. Aku ikut sejak dari Season 1 dan sekarang sedang mengikuti Season 6. Boleh katakan aku dah khatam setiap season. Bila aku tak ngantuk aku layan siri nie. Bila hendak tidur layan siri nie. Bila habis exam layan siri nie. Bila tak pergi kelas layan siri nie. Bila tunggu nak bukak pose layan siri nie. Memang gila lah,
  • Ambil tahu pasal Inter Milan
Perlu ke bagitau lagi? Walaupun Inter sedang merosot sekarang ini tapi aku tak kisah. Aku tetap akan sentiasa sokong Inter. Tapi musim ini tak berapa suka dengan Rafa Benitez. Takpe. sokong Kelab bukan sokong Individu.Itu baru peminat sejati kan?

Sekadar cerita kosong buat hati terhibur

Murid : Selamat pagi, Cikgu.
Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?
Murid : Selamat pagi, petang dan malam Cikgu!
Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna.Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.
Murid : Selamat sejahtera Cikgu!
Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini Cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila Cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, Cikgu!
Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.
Murid : (senyap)
Cikgu : Pandai!
Murid : Bodoh!
Cikgu : Tinggi!
Murid : Rendah!
Cikgu : Jauh!
Murid : Dekat!
Cikgu : Keadilan!
Murid : UMNO!
Cikgu : Salah!
Murid : Betul!
Cikgu : Bodoh!
Murid : Pandai!
Cikgu : Bukan!
Murid : Ya!
Cikgu : Oh Tuhan!
Murid : Oh Hamba!
Cikgu : Dengar ini!
Murid : Dengar itu!
Cikgu : Diam!
Murid : Bising!
Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!
Murid : Ini ialah jawapan, pandai!
Cikgu : Mati aku!
Murid : Hidup kami!
Cikgu : Rotan baru tau!
Murid : Akar lama tak tau!
Cikgu : Malas aku ajar kamu!
Murid : Rajin kami belajar Cikgu!
Cikgu : Kamu gila!
Murid : Kami siuman!
Cikgu : Cukup! Cukup!
Murid : Kurang! Kurang!
Cikgu : Sudah! Sudah!
Murid : Belum! Belum!
Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?
Murid : Sebab saya seorang pandai!
Cikgu : Oh! Melawan!
Murid : Oh! Mengalah!
Cikgu : Kurang ajar!
Murid : Cukup ajar!
Cikgu : Habis aku!
Murid : Kekal kami!
Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!
Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!
Cikgu : Sudah, bodoh!
Murid : Belum, pandai!
Cikgu : Berdiri!
Murid : Duduk!
Cikgu : Saya kata UMNO salah!
Murid : Kami dengar KeADILan betul!
Cikgu : Bangang kamu ni!
Murid : Cerdik kami tu!
Cikgu : Rosak!
Murid : Baik!
Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!
Murid : Dilepaskan tengah malam itu!
Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

Tuesday, November 23, 2010

2 Alam

2 Alam
Dua perkataan, maksud yang sangat berbeza. 

Kalau yang terbaru adalah berkenaan dengan filem oleh dR Rozmey..Aku rasa tulisan aku mengenai dia nie dah kurang molek sebab mungkin dah lambat sedikit berbanding orang lain yang dah bertimbun duk kutuk dia dalam blog dan facebook. Siap banyak group dibuat semata-mata untuk kutuk dia nie. Kadang-kadang terfikir macam kesian pulak kan tapi dah dia sendiri yang buat hal, yang terlebih confidence, terlebih cara dan terlampau tinggi sangat taste maka padanlah kena kutuk.Filem dia pun target 40 juta. Tapi malang, filem ditayang sekali dengan harry potter, memang silap besar lah kan. Kalau betul filem dia boleh capai 40 juta, dia boleh lah ganti david teo takpun rampas takhta Ananda Krishnan sebagai orang terkaya kat Malaysia nie tapi mampukah dia? Mana mampu kan? takkan nak mengharap kan barangan kesihatan tue je.Berlambak kat pasaran benda tue, macam-macam jenama jadi susah lah. Kalau betul nak buat filem target 40 juta kenapa la amek pelakon yang ternama? Aku tengok dari poster filem tue, aku kenal aaron aziz sorang je.yang lain mungkin pelanggan jus mate 5 kot. Semiskin-miskin aku pun kalau nak buat filem yang nak target 40 juta amek terus maya karin, siti, rosyam noor, nabil, farid kamil, lisa surihani, pengarah ahmad idham bergabung dengan aziz m osman.Haa, tengok barisan nama pelakon  pun dah confim dapat 2 juta kan.Takpe lah kita tengok lah nanti berapa banyak kutipan filem 2 alam nie.
Jom layan video nie

video

2 alam yang lain pula adalah mengenai perbezaan gaya pemimpin. ini aku amek daripada blog faisal tehrani. Hendak baca lebih lanjut boleh tengok kat bahagian kanan blog nie dan pergi cari blog faisal tehrani.

Gambar yang dibawah ini adalah kereta Presiden Iran.
Dia mahu melelong kerta ini untuk didermakan kepada tabung kebajikan rakyat negara dia. Tengok lah, betapa rendah dirinya seorang presiden negara yang aku rasa lagi besar daripada Malaysia. Dan pada awal-awal pelantikan beliau menjadi presiden, beliau dikehendaki mengisytiharkan seluruh hartanya. Dan aset beliau hanyalah "sebuah rumah berusia 40 tahun dengan keluasan 175 meter persegi di Selatan Tehran, dua akaun bank dan sebuah Peugeot tahun 1977". 

Bayangkan, seorang presiden sebuah negara yang paling lantang didunia hanya ada kereta sebegini dan rumah yang boleh dianggap usang serta sempit. Cuba kita sama-sama fikirkan dengan tingkah laku dan aset-aset pemimpin negara kita. Tak perlu lah nak tengok pemimpin di Putrajaya, cukup sahaja lihat pemimpin di negeri masing-masing sahaja. Aku meng'google' beberapa rumah pemimpin negara kita dan ini yang aku jumpa.Jom lihat
Nie rumah Tun Mahathir
Nie pulak rumah Tan Sri Annuar Musa

Yang ini kediaman rasmi PM.
Ini pula rumah bekas CEO Petronas, Tengku Razaleigh
Rumah besar ini rumah Muhyidin TPM kita
dan rumah yang dari jauh pun boleh tau memang besar sakan adalah rumah Wanita Pertama negara kita, Rosmah dan Pak Jib
 Jom bandingkan dengan rumah kita ataupun kita semua nilai rumah-rumah pemimpin yang ada diatas dengan rumah-rumah orang kampung yang menderita bukan setakat takde air malah elektrik pun takde. Rumah diorang diatas nie bukan kata api atau air, lebih daripada tue kot ade. Banding pula dengan rumah dua tokoh terkemuka pihak pembangkang yang betul-betul sederhana dari segi Islam
Yang ini Rumah MB Kelantan, Tuan Guru Datuk Haji Nik Aziz Nik Mat,sebelah rumah ini adalah masjid

Ini pula rumah Tuan Guru Datuk Haji Hadi di Marang
Ini rumah pemimpin Pas. Tuan Guru pula dah jadi MB Kelantan selama 19 tahun tapi rumah tak jugak besar. Ku Li tak pernah dapat nak jadi MB tapi rumah macam White House. Ini belum lagi aku cari gambar rumah Mat Said atau Idris Jusoh kalau nak bandingkan dengan rumah Haji Hadi.
jadi 2 alam kan? Alam rumah besar, alam rumah sederhana.Sama-sama lah kita fikirkan. PM dan TPM dalam budjet mahu peruntukan hendak baiki kediaman rasmi yang bernilai berjuta-juta sedangkan mereka mampu sangat-sangat nak beli rumah dengan duit sendiri. Peruntukan berjuta-juta untuk kediaman rasmi tapi rakyat masih dalam sebegini...





Kesimpulannya fikirkan lah sendiri 2 alam.2 alam yang berbeza di Malaysia yang tercinta ini, alam pemimpin dan alam rakyat jelata.

Selamat Hari Ulang tahun Mama

Selamat hari ulang tahun buat mak aku yang kini dah menjangkau umur separuh abad.
Tiada duit di dunia yang dapat ganti balik apa yang telah mak berikan kepada aku
Tiada peluh yang dapat aku ganti seperti mana yang dia telah keluarkan demi membesarkan aku
Tiada masa di dunia yang dapat aku bagi seperti mana yang mak telah luangkan untuk aku
Tiada benda di dunia yang dapat aku ganti seperti mana kasih dan sayang yang telah mak berikan kepada aku
Aku bukan seorang anak yang baik
aku juga bukan anak yang alim
tapi aku sayang mak aku dan aku akan berusaha sedaya upaya untuk tidak mengecewakan hatinya
berusaha sedaya upaya untuk tidak membuat dia menangis
aku akan menjadi manusia yang berguna dan membuat mak aku gembira
yang aku cari hanya lah agar dia redha agar sebagai anaknya di dunia dan di akhirat
tiada wanita lain yang dapat bagi kasih sayang seperti yang telah mak aku berikan kepada aku
tiada ucapan terima kasih yang dapat diucapkan untuk menggambarkan betapa bersyukur aku mendapat mak seperti mama aku
Terima kasih mama
Semoga mama dilimpahi keberkatan Ilahi dan sentiasa sihat dan panjang umur serta murah rezeki.
Selamat Hari Ulang tahun Mama

Monday, November 22, 2010

5 cara BN boleh tawan Kelantan

Selamat pagi.Tajuk yang sering orang Biru nak dengar. Dan kali ini orang Biru boleh dengar elok-elok dari orang Hijau ye. Aku bercakap bukan sekadar nak bercakap politik tapi bercakap mengenai kebajikan dan keselesaan orang Kelantan yang rata-rata Hijau belake.

Hari ini dah masuk Isnin, 2,3 hari yang lepas, jalan  raya  sesak dengan kenderaan warga kota yang kembali berkerja ke KL. Tanyalah kepada anak-anak kelantan yang berada di perantauan. Setiap kali musim perayaan, jalan dari Bentong, Raub, Kuala Lipis, Merapoh, Gua Musang dan Kuala Krai akan mengalami kesesakan yang amat teruk. Kadang-kadang kesesakan yang dialami boleh menjangkau sehingga 12 jam sedangkan perjalanan yang sebenar daripada KL ke KB yang berjarak lebih kurang 450 km sepatutnya dalam 7,8 jam sahaja tetapi disebabkan banyak faktor, maka boleh berlarutan 2,3 jam. Bukan itu saja, ditambah lagi dengan keadaan jalan yang tidak begitu memuaskan, perjalanan dari KL ke KB melalui Gua Musang amat memenatkan minda dan fizikal.Sebab? jalan hanya selorong jadi perlu berhati-hati, tidak boleh memotong kereta sangat dan perlu melalui beberapa pekan seperti raub, gua musang dan kuala krai yang pada waktu siangnya sudah dipenuhi kenderaan lain. Ditambah lagi dengan kenderaan berat yang hanya akan melambatkan lagi perjalanan seperti bas atau treler di bukit tujuh.

Apa penyelesaian bagi masalah ini? Kerajaan tak peka kah? bukan setahun dua tapi dah bertahun-tahun episod kesesakan dalam jalan ini bagi penduduk Kelantan.


Bersempena dengan masalah ini, aku cadangkan 5 cara BN boleh tawan Kelantan.Satu cara yang paling penting adalah bina lebuhraya yang baik dari Bentong sehingga Machang.

5 Cara BN boleh tawan Kelantan

Buat lebuhraya hubungkan KL dan KB
     Lebuhraya yang ini memang sangat-sangat dinantikan oleh penduduk kelantan yang berada di perantauan.Kalau kerajaan BN takde duit, pajak je kepada swasta, ramai yang nak, cuma BN perlu luluskan tanah di Raub, Bentong dan Kuala Lipis je.Aku rasa yang itu tak de masalah sebabnya bukan ramai pun manusia dalam tiga daerah tue. Kalau kat Bentong tue macam ramai Cina je.Kuala Lipis pun penuh dengan bukit-bukit. Tolong la, buat satu lebuh raya yang ada 2 jalan sehala yang dapat beri keselesaan kepada rakyat.Buat macam Plus atau MTD ke.Sambil buat lebuhraya buat sekali tempat RnR yang lebih elok.RnR di sepanjang jalan menghala ke KL sekarang tidak begitu selesa. Pengguna kadang-kadang perlu singgah di restoran di Merapuh yang kadang-kadang meletakkan harga yang melampau tinggi tapi kami tiada pilihan. Keadaan tandas pula langsung tidak bersih.Kalau tak nak buat sampai ke Bentong buat satu lebuhraya menghubungkan Temerloh - Raub - Kuala Lipis - Gua Musang - Kuala Krai. Sambung terus dengan LPT di Temerloh sana.
    Jika kerajaan BN mampu buat lebuhraya macam ini, insyaAllah, aku sendiri akan turun pakai baju Biru dan pangkah Dacing.Dengar semua menteri yang duk goyang kaki serta kak Rosmah yang berlagak macam TPM, buat lebuhraya anda akan dapat sekurang-kurangnya 30 ribu undi daripada anak kelantan yang ada di perantauan.
    Buat stadium baru
       Ini untuk penyokong bola sepak Kelantan. Semua pun dah tau penyokong Kelantan adalah antara yang paling fanatik dalam Malaysia.Tetapi yang menyedihkan, keadaan stadium di KB adalah sangat uzur.Stadium dah lama, fasiliti yang ada pun dah ketinggalan. Tahun depan barulah stadium tue dapat 'scoreboard' elektronik. Lihat saja setiap kali ada perlawanan di stadium, penuh sesak dan kadang-kadang mencetuskan kepada kemalangan.

      Bina satu stadium baru untuk Kelantan. Daripada najib duk bina bangunan 100 tingkat yang selepas ini akan jadi projek 'gajah mati' baik dia luluskan tender bina stadium baru untuk kelantan. Duit pun dapat masuk banyak dalam poket die daripada tender macam nie.nama pun dapat sebab peminat kelantan akan kenang dan hargai stadium baru ini. Tak perlu bina stadium yang besar pun, cukup dapat tampung 40,50 ribu orang pun dah ok. kami tak mahu pun stadium bertaraf antarabangsa macam kat terengganu yang dikatakan dapat dipenuhi dengan 85000 orang dalam satu-satu masa.Bahaya juga bila stadium terlalu besar takut nanti runtuh.Susah pula kerajaan BN kena hentam.Takkan nak harapkan kerajaan negeri buat stadium kan. Kerajaan BN kan banyak duit, kalau kapal selam boleh beli takkan buat stadium satu pun tak boleh.

      Kalau stadium dibuat lepas ini, aku sendiri akan pegang payung warna biru kat pusat-pusat undi. BN buat stadium, berkemungkinan besar, 75 ribu peminat bola sepak tegar kelantan akan undi UMNO atau BN.Percaya lah. Letak terus Annuar Musa jadi MB, ramai sokong nanti.

      bagi Kelantan menang 3 Piala tahun depan dan seterusnya
         Yang ini lebih kurang sama dengan yang atas tapi semacam tak lojik lah sebab Kerajaan BN takde kuasa nak bagi bola bergolek masuk dalam jaring kan.Tapi kalau Menteri Sukan dapat pujuk Sultan Bola letak jawatan pastu FAM buat-buat 'tolong' Kelantan bagi kami menang lagi banyak Piala dalam Malaysia ini maka tak mustahil ramai la yang sokong BN nanti. Tapi perlu diingat, buat dulu baru kami undi. Kami bukan budak tak pergi sekolah.

        Sambungkan Pasir Putih dengan LPT
           Sama dengan tulisan yang diatas sekali.tapi kali ini melibatkan rakyat Kelantan yang ada di sebelah Pantai Timur pulak. LPT sekarang ini hanya sekadar perancangan. perlaksanaan hanya baru berapa peratus yang siap.Lihat sahaja di terengganu. Masih belum-belum siap jalan.Kalau LPT disambungkan terus sehingga ke Pasir Putih alangkah senangnya buat rakyat di Pahang, Terengganu dan Kelantan. Lagi dapat merancakkan ekonomi tiga negeri ini disamping memotong masa perjalanan sebelum ini.Aku cadangkan 2 cara nak buat LPT bagi 3 negeri. Satu jalan dari Kuantan melalui jalan pantai Cherating-Chukai-Paka-Dungun-Marang-'bypass'Kuala Terengganu-Merang-Setiu-Besut-Tok Bali.Bypass disini bermaksud buat satu jalan yang tidak perlu memasuki bandar kuala terengganu kerana hanya akan menambahkan kesesakan lagi dalam bandaraya pesisir air Kuala Terengganu ini.Ataupun sambungkan terus Jabor-Kuala Berang-Setiu-Jerteh-Pasir Putih-Machang. Jalan ini yang membelah bukit.Kalau BN buat lebuhraya ini, pasti bukan sahaja rakyat Kelantan yang bertambah sokong BN, rakyat Terengganu pun akan bertambah sokong BN.

          'Improve' Lebuhraya Timur Barat di Jeli dengan Grik dan bersambung dengan Plus di Kuala Kangsar atau di Kulim
            Lebuhraya di Grik pun perlu dinaiktarafkan. keadaan lebuh raya yang sekarang ini masih sempit kadang-kadang membahayakan pengguna jalan raya. Lebuh raya yang lebih selesa menghubungkan jeli dan grik amat diperlukan.Dan untuk lebih menyenangkan rakyat Kelantan, tambah lebuh raya yang ada sekarang dengan menyambungkan Lebuhraya Jeli -Grik ini sehingga ke Tanah Merah dan Kuala Kangsar. Di Kuala Kangsar lebuhraya Timur Barat ini dapat disambungkan terus dengan lebuhraya PLUS. Hati rakyat Jeli, Tanah Merah, Grik dan Kuala Kangsar akan sangat-sangat gembira kalau lebuh raya sebegini dapat dibina. Bertambah la sokong rakyat Kelantan kepada kerajaan BN nanti.

            begitu lah 5 cara yang boleh BN buat untuk tawan Kota Bharu. Kalau mahu bendera Biru maka perlulah keluarkan not biru. Nukilan kali ini bukan bermaksud bahawa aku gilakan kepada kebendaan tapi sekadar mahukan kebajikan. Kenapa kelantan dipinggirkan semata-mata kerana bendera Hijau dikibarkan? Kerajaan persekutuan masih mempunyai tanggungjawab sosial. Bukannya semua terletak pada bahu kerajaan negeri. Pembangunan seluruh rakyat Malaysia adalah dibawah tanggungjawab kerajaan BN dan kelantan masih lagi dibawah Malaysia walaupun kami tak sokong mana 'Gagasan 1Malaysia'. Kami tak perlukan pun bangunan bertingkat-tingkat pencakar langit.Kami tak perlukan pun pelabur-pelabur asing.Tengok di PP, Johor.pelabur asing ramai tapi penduduk tempatan mula lari malah tak dapat nak tinggal di tanah sendiri sebab kos hidup mahal.Buat apa macam tue? macam menang bersorak tapi kampung tergadai. Kami hanya mahukan kerajaan prihatin dengan kehendak dan kebajikan kami. Kami mintak satu je, tolong 'improve' jalanraya. Pembangunan tak bererti ada golf resort, ada hotel besar-besar, ada supermarket besar-besar. Pembangunan yang paling asas adalah kebajikan manusia. Pembangunan dari segi 'human capital'. Buat apa menjadi negeri moden sedangkan rakyat tempatan terpaksa menjadi kuli di kedai PATI.

            Untuk sekian kalinya, aku memberitahu pada orang kuat BN, buat dulu cara diatas dan aku janji, jika dibuat dengan CARA YANG BETUL, aku sendiri akan julang keris UMNO, aku sendiri akan kibar bendera BIRU, aku sendiri akan pancing undi.
            Sekian.

            Friday, November 19, 2010

            Cerita di pagi Jumaat

            Ada seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan.
            Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu
            bunyi.. jeng!jeng!jeng!.. bunyi.... aauuummmmm!!! Bunyi harimau yg kelaparan
            dan hanya menunggu mangsanya saja.

            Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar
            hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar,
            kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang.
            Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau
            tadi.

            Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk
            menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi
            tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali
            tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.

            Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun
            berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah
            agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar
            bunyi kocakan air di bawah perigi.

            Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat
            bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa
            tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya.
            Semakin risau dan takut.

            Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih
            dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu
            bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar
            punya tikus. Alahhhh... cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg
            berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat
            atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku
            nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya
            ..
            Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali
            putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih... Sedang hamba
            Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu
            bunyi.... uuuuuuuuuuuuu... Bunyi lebah bawa madu.
            Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa
            madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba
            Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.
            Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni.
            Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah
            tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg
            menantinya di bawah

            Kalau semua nak tahu ...

            si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah maut
            kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah. 2 ekor
            buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur
            nanti.

            Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek
            talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah
            umur kita.

            Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang
            sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.

            Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat
            dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada
            harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah.
            Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullah..Sama-sama kita hayati dan berfikir.

            sumber ilham daripada blog ini

            Thursday, November 18, 2010

            Hari Raya Kedua

            Hari ini masuk lah hari raya kedua bagi penduduk Malaysia. Alhamdulillah, semalam sambutan aidil adha di kota bharu berjalan lancar. Cuaca cerah dari pagi memudahkan urusan ibadah korban. Di rumah aku, disebabkan lembu yang agak liar sampaikan kena ikat kaki segala macam, maka pukul 10 lebih dekat hendak pukul 11 baru rebah lembu tue. Selepas zohor baru lah dapat makan dan kemas segala barang.Pukul 3 lebih aku pula yang rebah atas katil sebab penat.Penat sebab duk melapah daging satu hal, penat duk makan daging satu hal.

            Ok, apa program hari ini. Yang aku tahu, malam ini main futsal. Lama gak tak main nie, kasut pun dah takde.Rasanya kasut lama tertinggal kat Serdang sana.Alangkah jauhnya.Nak beli yang baru? hmmm...

            Semalam aku macam biasa la surfing, pastu terjumpa la patch FM yang latest, dengan gatal tanganya aku pun download dan try install. Tengok2 tak dapat main langsung pulak.Menyesal download dan install. Hilang setengah jam dah kat situ. Pastu hilang pula game sebelum ini.Aduh la.Terpaksa uninstall terus FM2011. Hendak yang baru nampak gaya kena beli dvd lain la.Sebelum nie pinjam ngan member je. Member lak ada kat KL, sempat tak ek pinjam nanti? Ke nak beli je?hmmmm..

            Malam sebelum hari raya baru ini, aku melepak la dengan kawan-kawan aku di Hayaki.Memandangkan malam tue hujan maka terpaksa la duduk borak-borak kat dalam.Bila dah lama tak jumpa maka banyak lah isu-isu yang dibicarakan tambahan lagi dengan ramai pulak lagi la kecoh kan.Satu isu yang aku rasa heboh dalam dunia FB dan kat Malaysia nie adalah pasal video budak Melayu duk berciuman dekat area Pavilion.Ramai gila duk kutuk video nie. Yang watak utama bangang. Watak sampingan pun sama bengap. Watak tukang rakam pun bodoh. Video nie memang memalukan kaum melayu. tapi adakan pemimpin yang kononnya memperjuangkan Melayu ambil apa-apa tindakan pasal nie? Mesti sesetengah pembaca kata apa hal lak nak kaitkan dengan politik saja? Sebabnya pemimpin nie pegang kuasa besar. Kalau setakat kita nie duk merepek-merepek mana ada orang nak ambil tindakan dan layanan kan? kalau pemimpin buat, sekejap je.Tengok yang pasal banjir di Utara baru nie la, pemimpin turun tengok air sekejap dah dapat bantuan kat mangsa banjir.Elok tiap-tiap bulan banjir kat Malaysia nie, baru boleh kenal pemimpin mana yang tak segan tak malu nak jumpa dengan rakyat.Haa, dah pergi jauh.Berbalik kepada video tadi, tukang rakam tue pun satu, aku tak tau apa motof diorang, nak support member ke nak kenakan member.Bila dah tersebar macam nie apa rasa member dia tue.Kalau bangga memang sahla boleh diberikan taraf kewarganegaraan sudan. Kalau nak tunjuk romantik, gentlemen, loving pun, jangan lah nak berciuman kat tempat awam.Area Pavilion tue bukan nye macam Times Square kat New York. Yang pompuan tue pun sama, nangis-nangis cium mulut. Nak pujuk bagi bibir.Kalau yang lebih berat pergaduhan alamat bagi body la kot.So, sekarang ramai yang nak budak-budak dalam video tue diambil tindakan. At least disiarkan dalam media. Tunjuk siapa mak bapak dia. Bagi dia malu. bagi mereka insaf sket. Hukuman dari masyarakat nie lagi parah daripada hukuman undang-undang. Biar masyarakat yang 'judge' mereka. Memalukan agama, bangsa dan negara saja. lepas nie berduyun la 'kapel' lain berciuman juga kat tempat awam gamaknya. Lepas nie maybe terserempak dengan kapel duk berciuman kat area KLCC kot sebab pompuan tue pilih midvalley daripada bf dia, takpun kat area KL sentral sebab pompuan bangang pilih Komuter sedangkan BF dia nak naik monorel. Tahniah Pak Jib kerana konsep satu Malaysia, sekarang nie budak-budak tahu 1bibir, 1ciuman.

            Sekian nukilan mengarut di pagi hari raya kedua.

            *info tambahan...Messi kalahkan Brazil dan Spain kecundang di kaki Portugal.Football is unpredictable - bak kata setengah orang.

            Tuesday, November 16, 2010

            Selamat Hari Raya AidilAdha

            Takbir sudah kedengaran dari masjid dan surau-surau di kampung aku. Raya Haji di Kelantan adalah lebih meriah daripada Raya Puasa. Tak percaya sila alami sendiri di Kelantan ye. Jika di negeri luar, cuti raya haji hanya sehari dan tidak terasa sangat suasana raya tapi jika di Kelantan, trafik hari ini, malam ini dan semalam sudah sesak. Esok semua yang mampu akan menunaikan tanggungjawab korban. Time korban itu yang meriah. Kalau tak melapah daging di pagi raya rasa macam tak sah raya.Omputih kata 'no excitement'.
            Tapi yang agak gusar bila raya haji jatuh dalam penghujung tahun macam ini adalah musim tengkujuh. Sekarang nie pun hujan je sejak dari petang tadi.Berhenti sekejap pastu sambung balik.Kalau hujan pagi esok alamat basah kuyup lah lembu yang hendak disembelih nanti. Apa-apa pun hujan atau tidak ibadat korban tetap kena teruskan. Bersedia semua untuk pagi esok?
            Suasana kat rumah nie dah menghampiri suasana raya, dapur dah berbunyi, di bawah ayah aku sedang membersih kawasan rumah.Aku? sempat lagi main internet. Lewat malam sket melepak dengan rakan-rakan sekolah dulu.Tapi memandangkan hujan harus berfikir juga tempat mana mau lepak nie.Pekena teh tarik dikala hujan dengan roti bakar memang sedap.Kedai mana yang ada hidang ubi bakar? Hayaki tak letak dalam menu ke ubi bakar? bagus juga cara nak tarik pelanggan datang kan kalau dalam menu kopitiam ada ubi bakar.
            Sekian dulu buat masa ini.Mahu turun sekejap.Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada seluruh umat Islam. Kepada si dia yang tak dapat balik kerana peperiksaan serta mana-mana pelajar universiti yang masih tekun mengulangkaji sebab peperiksaan, sila bertabah dan jangan tertumpah air mata pula di pagi raya esok.
            khas untuk si Dia di hati, selamat mengulangkaji pelajaran dan esok jangan lupa pergi sembahyang raya di masjid USM ye.

            Monday, November 15, 2010

            Aisehh

            Ok, Semalam derby Milan berlangsung.Tetapi sebelum match lagi aku dapat rasakan Inter mungkin tak dapat lawan AC sebabnya ramai pemain utama baru lepas sembuh dari kecederaan ataupun masih cedera dan seperti yang aku ramalkan, Inter kalah 1-0 semalam.Tapi ok la kan, kalah pun sebab penalti dari Zla*sombong*tan. Apa pun, macam yang seperti ramai katakan, tahun ini Inter tak dapat menang dah Serie A.Sebab? Benitez. Perlu dihuraikan lagi? tak perlu lah, tanya penyokong Liverpool sudah.hahah.

            Cakap pasal bola lagi..mengenai Kelantan pula.Hai-O macam sudah disahkan keluar dari Kelantan dan mungkin menyertai Negeri Sembilan tahun depan. Aku tak tahu la berapa banyak geng Negri letak gaji Hai-O untuk musim depan nie sampai sanggup Hai-O tinggalkan Setiu berhijrah ke Seremban.

            Mungkin geng Negri dah book restoran nelayan yang berhampiran dengan pejabat PBNS tue jadi rumah dan tempat makan Hai-O.Bagi suasana perkampungan nelayan sket kat Hai-O yang mungkin akan homesick tengok pantai macam kat Setiu dan Besut. Kelantan pula nak amek siapa? setakat yang diketahui daripada Internet, pemain tengah dan pertahanan telah mengikat kontrak dengan Kafa.Pemain-pemain ini berasal dari Kelantan semuanya dan musim lepas bermain dengan pasukan luar. Aku tak kenal sangat dengan diorang tapi maybe lebih bersifat kenegerian kot perpindahan kali ini.Bagus juga, ramaikan pemain dari Kelantan sendiri, penyokong pun lebih gembira tapi persembahan pun kena lah jaga, jangan ter'medu' diatas padang nanti.

            Ke konteks besar sedikit, petang nie jom tengok Malaysia lawan Iran untuk Sukan Asia. Skuad Raja hadapi masalah sebab ramai pemain tak dapat diturunkan sebab kad merah dan cedera.Lepas ini aku rasa Malaysia kena bagi Syed Adney main sebagai pemain tengah sebab semua pemain dah takde. Kalau dia main tengah macam ok sket kot berbanding dengan jadi GK.GK memang dah milik Khairul *Apek* Fahmi jadi Syed Adney tak boleh nak bersaing la. Harapnya Malaysia dapat memberikan persembahan yang menarik perhatian pada petang ini. Tidak mengharap harapan yang tinggi sangat kerana Iran bukan calang-calang pasukan. Tambahan lagi Ahmadinejad dah berpesan kepada pemain-pemain Syiah Iran tue supaya main betul-betul kalau tak balik Tehran kena hukum berat. Pemain Malaysia pula ramai yang buat-buat injured sebab kalau menang besar nanti Datin Seri Rosmah datang dan peluk diorang pulak.

            Mau tersengih Ros*Queen Control *mah nanti jumpa atlit Malaysia kat China tue. Dan siapa yang tak tumbang kalau tengok Ros*Queen Control *mah nie senyum manis, Pak Najib kita sampai kena campak sebab selalu kena sengih oleh Ros*Queen Control *mah nie.

            Cukup lah setakat itu dulu. Kena pergi drive pula, pergi sekolah naim. Pastu balik nak kena basuh DAS tue. Dah kotor.Maklum jalan jauh baru nie.Aiseh, kereta nak basuh tapi baju bawa balik masih terperuk kat dalam baldi lagi. Kena usahakan basuh juga malam ni.

            Sekian.

            Friday, November 12, 2010

            For a moment

            Currently listening to this song..Catchy..

            3OH!3 - Double Vision Lyrics

            The sun is so hot,
            The drinks are so cold
            Your clothes just fall off,
            As the day goes
            We're gonna stay up,
            Aint gonna lay low,
            We're gonna dance all night because we say so
            (Na na na)

            I'm thinkin' maybe, I can't have relationships
            'Cause lately, they're not making any sense
            And baby, you're the one thing on my mind but that can change anytime

            'Cause there's so many fine women,
            That my head is spinnin',
            And I've lost all feelin',
            Everybody's singin',
            Like, hey na na na hey-hey na na na na
            Hey na na na hey-hey na na na na

            'Cause there's so many fine women,
            That my head is spinnin',
            And I'm seeing double vision,
            Everybody's singin',
            Like, hey na na na hey-hey na na na na
            Hey na na na hey-hey na na na na

            Lets' do this outside,
            Shut down the whole block,
            Watch the girls strut by like it's a catwalk
            We're livin' easy,
            We got the whole day,
            And we can go hard no matter what the cops say
            (Na na na)

            I'm thinking maybe, I can't have relationships
            'Cause lately, they're not making any sense
            And baby, you're the one thing on my mind but that can change anytime

            'Cause there's so many fine women,
            That my head is spinnin',
            And I've lost all feelin',
            Everybody's singin',
            Like, hey na na na hey-hey na na na na
            Hey na na na hey-hey na na na na

            'Cause there's so many fine women,
            That my head is spinnin',
            And I'm seeing double vision,
            Everybody's singin',
            Like, hey na na na hey-hey na na na na
            Hey na na na hey-hey na na na na

            I see no vitals on your E-K-G,
            Dead on the dance floor
            We only,
            Clap because we need more
            3OH! 3 blowin' out your speakers
            (HEY! )
            Blowin' out your speakers
            [3OH!3 - Double Vision Lyrics on http://mp3lyricsmania.blogspot.com]

            'Cause there's so many fine women,
            That my head is spinnin',
            And I've lost all feelin',
            Everybody's singin',
            Like, hey na na na hey-hey na na na na
            Hey na na na hey-hey na na na na

            'Cause there's so many fine women,
            That my head is spinnin',
            And I'm seeing double vision,
            Everybody's singin',
            Like, hey na na na hey-hey na na na na
            Hey na na na hey-hey na na na na

            Pe'el dale FB

            Ok..Sape yang ade FB?
            Mesti seme ada kan.
            Kadang-kadang mesti terasa serabut kan? Betul tak? Aku sekarang pun semacam dah serabut je FB. Baik main twitter lagi best. FB sekarang nie dah bukan macam FB. Bermacam aneka disumbatkan dalam FB. Video penuh.Link2 yang ntah apa-apa ntah disumbat.Pastu ada pulak yang MLM nak join sama memenuhkan wall FB tue.Kadang-kadang benda-benda yang tak berpautan pun hendak dimasukkan juga dalam FB.
            Aku tak kata kat orang lain pun, kadang-kadang aku pun ter'emo' jugak menggunakan FB.Segala macam cerita nak bagitau kat FB.Kadang-kadang dah macam takde privasi dalam FB. Kalau nak marah masuk FB. Tak puas hati update dalam FB. Sampaikan nak masuk toilet pun mau jugak update dalam FB.
            Ada juga yang jenis suka ceritakan hal peribadi dalam FB. Kadang-kadang best juga baca tapi bile dah terlebih jadi meluat pun ada kan kalau dah sampai tahap 'koyapan' tue kena agak-agak lah. FB nie ramai orang boleh baca jangan nak main redah je update status.Sama juga macam blog nie kan. Tapi senang je jawapan permasalahan nie, tak suka lantak lah. "FB aku, suka hati aku la, tak suka remove je friends".."Blog aku,,tak suka jangan baca." ayat penyedap diri sendiri.hahaha
            Apa-apapun pandai-pandailah nak tulis dalam FB.fikir lah sebelum tekan keyboard tue.jangan tulis sampai orang menyampah. Kita tak tau penerimaan orang lain. Takkan pasal dapat period pun nak bagitau kan. hal-hal macam tue kena la simpan jugak.Pastue jangan la nak tunjuk lagak yang kita je banyak kerja.Tue dah macam nak riak lah.Tau la orang lain tak aktif kan. Pastue jangan la nak emo dalam FB atau blog kan. Emosi kena kawal.
            Aku cakap nie mesti ada yang melenting lepas nie. Maaflah. aku pun sedar aku nie siapa.Aku pun kadang-kadang ter'emo' juga dalam FB dan blog nie.
            Ok lah.sekian sudah.Mahu tidur awal.Selamat malam dunia

            Wednesday, November 10, 2010

            Edisi Pasangan 2 - Izzudin dan Azleeza

            Edisi kedua pula kali ini adalah mengenai salah seorang teman baik aku dan bakal isterinya. Nama diatas mungkin tak ramai yang tahu kerana mereka lebih dikenali sebagai Judin dan Su.


            Sebenarnya aku kurang kenal Su. Aku ingat lagi mula-mula aku mengenali Su adalah apabila Judin ini mengajak aku pergi ke kenduri.Katanya rumah kawan dia.Jadi aku tak kisah sangat lah apabila dia memberitahu bahawa ‘kawannya’ meskipun pada masa dia ajak pergi kenduri tersebut adalah selepas maghrib. Tetapi apabila sampai di tempat kenduri, rupa-rupanya kawan yang si Judin maksudkan sebenarnya adalah kawan perempuan.Sejak itu aku baru lah mengenali Su dan Judin pun banyak menceritakan mengenai Su kepada aku. Su pula sekarang ini belajar secara separuh masa di UPM kerana menjawat jawatan di jabatan kerajaan di Putrajaya jadi memang acapkali juga lah Judin datang ke UPM untuk berjumpa Su maka berjumpa la sekali dengan aku. Dulu, untuk membuktikan betapa kuatnya cinta Judin kepada Su ini, dia sanggup memandu seorang diri dari Lumut ke KL pada malam Jumaat kemudian balik kembali ke Lumut pada hari Ahad semata-mata untuk bertemu dan melepaskan rindu kepada Su. Lumut dan KL jaraknya bukannya dekat dan Judin pernah menceritakan bahawa dia pernah tertidur di RnR di lebuhraya Plus kerana kepenatan dalam perjalanan ke KL. 

            Dan pada tahun ini , mereka telah mengikat tali pertunangan pada pertengahan tahun yang lepas dan mereka telah merancang untuk berkahwin selepas Hari Raya Aidiladha nanti. Akhirnya mereka akan mendirikan rumahtangga. Apabila aku melihat pasangan ini, aku merasakan mereka telah ditakdirkan bersama.Dan aku turut gembira kerana apabila mereka berkahwin nanti, mereka akan menetap di Putrajaya jadi dekatlah lepas nie kalau aku boring di UPM nie boleh lah bertandang melepak di Putrajaya.Tapi tidaklah sampai mengacau waktu mereka kan.

            Su, aku lihat sangat memahami Judin. Dia tak kisah mengikut Judin tengok bola di Stadium Bukit Jalil malah sanggup ikut ke mana sahaja Judin pergi.tapi dia tidak pula mengongkong Judin kerana dia membenarkan Judin meluangkan masa bersama-sama kawan-kawannya seperti aku. Kadangkala Su menggelarkan aku sebagai madu dia sebab Judin lebih suka habiskan masa dengan aku berbanding dia.Judin pula sangat penyayang terhadap Su. Dia tak kisah meredah MRR2 walhal semua tahu yang MRR2 selalu sesak dengan kenderaan semata-mata untuk berdating  dengan Su.Dan dia akan pastikan Su akan mendapat yang terbaik yang dia dapat berikan.Contoh terbaik adalah apabila mereka mencari barang hantaran. Su inginkan sebuah kamera dan Judin, (bertemankan aku) sanggup pergi merata KL mencari kamera yang terbaik yang dapat memenuhi kehendak Su. Akhirnya Su dapat juga Sony Cybershot berwarna pink meskipun Judin sanggup membeli DSLR yang lebih berkuasa tinggi.

            Semoga Judin dan Su akan bahagia dan dikurniakan Tuhan zuriat nanti. Selamat Pengantin Baru kepada mereka yang akan melangsungkan perkahwinan pada 20 dan 22 November ini.Minta maaf Su sebab mungkin tak dapat hadir pada majlis 20 hb itu nanti kerana masih ada peperiksaan yang kena duduki tapi insyaAllah, majlis pada 22hb itu pasti akan datang di rumah Judin.

            Minta maaf juga sebab tidak reti menggunakan perkataan-perkataan yang sesuai dalam tulisan ini. Ini saja yang termampu. Jika ada perkataan atau ayat yang mengguris perasaan mana-mana pihak, aku mohon maaf berbanyak-banyak.

            Edisi Pasangan 1 - Ahmad Fadhli dan Darliana

            Meskipun aku ada peperiksaan yang hendak diduduki esok tapi disebabkan kemalasan dan kebodohan kerana tidak menumpukan perhatian dalam kelas sepanjang sem ini maka apabila hendak mengulangkaji pelajaran berkaitan dengan kertas Syntax esok, otak aku mula menjadi kosong setelah membaca baru 3 bab.Jadi sebagai langkah menghabiskan masa petang ini aku mendapat ilham mahu menceritakan dan menyatakan perhargaan aku kepada kawan-kawan aku yang sebelum ini telah banyak menolong aku.
            baiklah, mungkin edisi ini teramat molek dibuat bersempena dengan majlis perkahwinan mereka tapi aku rasa tak salah untuk buat pada masa sekarang ini. Pasangan pertama yang dipilih adalah Ahmad Fadhli Abdul Razak dan Darliana.Jika dikalangan member-member aku yang lain, mereka lebih dikenali sebagai mayat karin dan elly.Mereka berdua mendirikan rumahtangga pada penghujung tahun lepas.


            Kenapa dipanggil mayat karin?
            Persoalan itu hanya boleh dijawab oleh tuan empunya badan.hahah.Semuanya gara-gara sekolah terbaik, SMSTMFP. Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra. Gambar diatas adalah antara gambar yang paling tepat untuk menggambarkan siapa mayat ini sebenarnya. Ya, dia memang seorang kaki motor. Dulu dia mempunyai CBR400 (kalau tak silap aku) tetapi sekarang CBR tersebut telah bertukar menjadi sebuah basikal yang boleh tahan juga harga nya.Tapi jauh di sudut hatinya , mayat masih menyimpan hasrat untuk memiliki kembali motosikal berkuasa besar seperti dahulu.

             Elly sekarang sedang mengandung anak pasangan ini. Dan mereka juga menunggu kehadiran anak sulung mereka yang dijangka pada bulan Januari tahun depan. Tahniah kepada mereka. Sekarang ini mereka menetap di Vista Pinggiran.Dekat sahaja dengan UPM jadi bila ada kelapangan memang aku merayap ke sana.Bahkan baru semalam aku melepak di Putrajaya bersama mereka.

            Aku kenal mereka secara berpasangan dan bagi aku tiada pasangan yang lebih secocok buat diri masing-masing.. Kisah hidup mereka teramat unik tapi yang lebih manis mereka akhirnya bersama dan sentiasa bahagia. Mayat masih berperangai seperti dahulu tapi sekarang ini aku rasa sifat kebapaan lebih menyerlah dan dengar cerita sudah semakin menjauhi rokok. Satu perkembangan yang sangat bagus. Kadang-kadang aku rasa seronok melihat telatah pasangan ini kerana mereka masing-masing amat memahami diri pasangan masing-masing. Elly memahami gelagat dan perangai gila-gila Mayat dan Mayat pula meskipun berperangai gila-gila , kelakar dan sebagainya masih lagi sensitif dan penyayang serta mengambil berat Elly sebagai isterinya.

            Aku doakan kepada mereka semoga sentiasa kekal bahagia sepanjang hayat dan dikurniakan zuriat yang baik nanti.

            Nie rase nak belajar nari poco-poco nie



            kalau dah lisa pun reti nari aku pun nak nari same la.Sapa reti tolong ajar aku jap..nanti nak ajar lisa nari ngan aku..hahahah.agak2 boleh tak?

            FM2011

            It seem like my english had gone from bad to worse.And still i called myself an english bachelor student. Really really need to polish some old dusty mind and clear some rubbish lexicons and then put it some of the new hope of improving English, spoken and written. Well, the year is coming to the end in the next month so maybe can wish for the new resolution for that thing. For now, let's just finish up what had already broken. But people always said it's never too late to turn on the new leaf. But in my conditions, there's already too many leaves and now i seem did not know which one to turn on. Well, what the heck, let's just pretend the world will end tomorrow so that we will be happy with what we have right now.
            So, this time i actually got nothing to say but since i finally got the connection so i figured out that it would be a waste not to blog. I also notice that many of my friends had updated their blog regularly now.Good for them and i will try my best to match with all of you.
            Okay this time, i would like to talk about one of the most addicted game in this earth.Well, that statement would be overrated to those CS hardcore but maybe the most addicted game for football lovers.The Football Manager is return. And now the latest series , FM 2011 had already out. Lucky for me, one of my friends already bought the DVD so i just borrowed from him. This latest game had updated the players database and have improve with some new features included. The most notable one is the player agent. Yes, it seem now for the manager to buy or sign players, they have to deal with the agents, just like in the real world.Well, just finished the first season with Inter and managed to defend the treble.Forza Inter.

            So what i like about the new FM? the first is of course the database for the Malaysian league had been improved a lot. Kelantan is called Red Warrior now in the game and all the name seem 90% true with the real world. But still the positioning of some of the players are wrong and need some tweaking. After this will try to manage Kelantan.This game will be useful for me in the upcoming semester break beside MLB2k10.
            i guess that's all for now.Got to sleep early tonight. Tomorrow hoping to get up early to read as on Thursday, Friday and Saturday , i got to sit for my papers.
            Good Luck to All and Good Night

            Monday, November 8, 2010

            Penangan mimpi dalam mimpi

            Tulisan kali ini setelah berjaya mengharungi peperiksaan Jerman pagi tadi dengan jayanya.(dengan jaya sebab dapat jawab semua soalan tapi tak tau salah ke betul, tak mengharap dapat A pun sekadar jangan C).

            Semalam menonton satu filem yang menarik, Inception. Barisan pelakon yang boleh dikatakan hebat dengan Leonardo Di Caprio dan diarahkan oleh Christopher Nolan, pengarah Batman Begin dan Dark Night. Filem ini berkaitan dengan cubaan untuk memasuki mimpi orang, menanam idea dalam mimpi orang tersebut.Caranya adalah dengan bermimpi kemudiannya memasuki mimpi tersebut dengan mimpi yang lain. Melalui filem ini, mereka mengatakan bahawa minda separa sedar manusia tersangat hebat dan otak kita lebih kuat digunakan semasa kita tidur atau bermimpi dan kadang-kadang jika kita kuat, kita mampu menggabungkan minda sedar dan separa sedar atau jika tidak bernasib baik kita akan terkandas dalam dunia separa sedar dengan realitinya badan kita sedar tetapi otak separa sedara, ringkasnya dalam keadaan limbo atau koma.
            Jadi betulkah apa yang filem ini katakan? Dari satu segi memang betul.Satu ayat dari filem ini yang boleh kita semua fikirkan bersama adalah
            "do you realize, when you dreaming, you never remember the beginning."
            betul tak apa yang dinyatakan ini? Pernahkah kita ingat apa permulaan bagi mimpi-mimpi kita? Tak pernah bukan. Sebabnya bagi minda yang lemah macam kita yang tak pernah cuba untuk menggunakan minda separa sedar dalam mimpi, kita tak boleh mengawal mimpi kita.Kita selalu hanyut dalam mimpi kita.Kita kadang-kadang sekadar ambil remeh temeh apa yang ada dalam mimpi kita. Kadang-kadang secara kebetulan kita akan terasa kita pernah mengalami kejadian di dunia realiti dalam dunia mimpi. Jarak antara realiti dan mimpi sebenarnya kecil tapi tersangat luas. Tak faham? begini, bagi orang yang boleh mengawal pergerakan antara dalam mimpi dan realiti, jarak realiti dan mimpi akan dianggap sebagai kecil tapi bagi kita akan terasa sangat luas. Sebagai contoh, masa kecil-kecil jika kita bermimpi mengenai hantu, mengapa apabila sedar, kita terasa bulu roma meremang, badan jadi sejuk, berpeluh contohnya? ini kerana, meskipun dalam mimpi, badan kita turut terasa apa yang dialami dalam dunia mimpi.
            Jadi banyak pengkaji mengatakan minda separa sedar sebenarnya membawa potensi yang sangat besar kepada manusia. Contohnya, jika kita selalu latih minda separa sedar kita, kita dengan sendirinya atau automatiknya dapat melaksanakan apa yang dihajati. Kuasa yang paling hebat yang manusia ada adalah kuasa imaginasi. Dalam mimpi, kita mampu buat segala-galanya kan? jadi untuk memperolehi kuasa minda separa sedar ini, terdapat cara-cara yang dicadangkan oleh pengkaji barat. Pakar kesihatan sendiri mengatakan jika kita demam atau selsema kita perlu berehat dan tidur.kenapa? Kerana bila kita tidur, kita bermimpi, minda separa sedar kita akan membaiki badan kita. Pasti kita pernah terjumpa dengan sesetengah orang selalu bercakap dalam tidur malah berjalan dalam tidur.Mereka ini kadang-kadang tidak pasti mereka sudah memasuki dunia realiti.
            Bagaimana pula dengan mimpi dalam mimpi? Tidak mustahil untuk memasukinya.Kita sendiri secara sedar atau tidak pernah mengalami mimpi sebegini. Kadang-kadang mimpi yang kita alami adalah berkaitan dengan apa yang minda kita mahu dan dikaitkan dengan memori atau kenangan yang kita miliki.
            Macam mana nak perolehi bakat atau kemahiran seperti yang ada dalam filem tersebut iaitu dapat memasuki mimpi orang lain ataupun mengawal tindakan kita dalam mimpi? Banyak langkah yang perlu dilakukan dan perlu diulang-ulang. selalu tidur petang bukan satu cara untuk mengecapinya.Tapi antara cara-cara yang boleh dilakukan, semuanya berpaksikan kepada kekuatan dan betapa dalam pemikiran kita.Contoh untuk mengetahui mengawal mimpi boleh dibaca di sini.
            Tapi satu perkara yang penting yang perlu sentiasa diingati. Dunia mimpi sangat berbahaya. Jika kita tidak sempat balik ke dunia realiti, kita akan sentiasa terkandas di dunia tersebut dan jasad di dunia realiti adalah tidak berguna lagi.Sama keadaanya dengan orang yang mati otak ataupun koma.
            Jadi sekarang kita fikir, sekarang ini adakah kita bermimpi atau dalam dunia realiti?
            Bermimpikah aku?
            satu jawapan atau penerangan lain berkaitan dengan inception ini adalah mungkin seluruh kehidupan kita ini sebenarnya adalah sebuah mimpi yang kita inginkan. tetapi kadangkala macam mana pula dengan halangan yang kita tempuhi? kita selalu dengar orang berkata "mimpi aku musnah", "awak seperti yang saya impikan" "aku dah lama impikan semua ini".jadi apa hubungannya dengan dunia realiti. seperti yang aku telah nyatakan awal-awal tadi, dunia realiti dan mimpi sebenarnya kecil tapi semuanya bergantung pada individu untuk melebarkan atau membiarkan jarak dua dunia ini sepanjang hidupnya.
            bak kata pepatah melayu, "jangan bermimpi di siang hari"

            Jom Share