Tuesday, February 8, 2011

Software power

Dalam dunia teknologi sekarang nie , kita tidak lari daripada menggunakan pelbagai software dalam membantu kita menyelesaikan permasalahan yang kita hadapi setiap hari. Antara contoh software yang akan sentiasa diguna oleh manusia hari ini adalah seperti software operasi seperti window 7, winamp untuk dengar lagu, VLC untuk tengok cite, dan pelbagai lagi yang kita semua sudah sedia maklum.

Hari ini aku nak cakap mengenai satu software baru (aku rasa lah) yang diuar-uarkan oleh ramai pensyarah di UPM sekarang ini. Turnitin. Software ini bersifat online dan boleh didapati di laman web yang berikut, turnitin.com. Laman web ini sebenarnya bersifat akademik. Ianya dapat mengesan sebarang plagiat yang dilakukan oleh pelajar atau sesiapa saja yang menghantar kertas kerja atau tesis mereka. Caranya mudah dan berkesan kerana sekarang ini dengan menggunakan laman web yang bersifat software nie, pensyarah dapat mengetahui serta merta dari mana dan di mana pelajar dibawah syarahan mereka melakukan 'plagarism'. Plagiat adalah satu kesalahan yang berat. Ianya adalah sama seperti cetak rompak dan aktiviti jenayah lain yang bersangkut paut dengan hakmilik.

Kenapa aku bersungguh-sungguh menerangkan mengenai software merangkap laman web nie? Sebabnya aku sebagai pelajar terpaksa guna benda nie. Kalau 3,4 tahun lepas jadi pelajar senang saja, copy paste daripada wikipedia masuk dalam tulisan kita, ubah mana-mana perlu dah setel keje. Tapi sekarang dah tak boleh. Hampir kebanyakkan pensyarah aku mewajibkan pelajar menghantar draf pertama melalui turnitin dahulu baru boleh dihantar kepada mereka. Laman web ini memang sangat berkesan kerana dia dapat mencari dimana ayat yang kita copy dengan sumber yang kita ambil.Tetapi kadang-kadang, laman web ini mengesan ayat yang kita tidak copy tapi sama dan kadang-kadang, sumber yang diberikan oleh turnitin ini sebenarnya adalah tidak sama dengan sumber yang digunakan oleh kita sendiri. Turnitin memang dah merevolusikan cara pembelajaran zaman sekarang. Dengan turnitin ini, plagarism dapat dibendung.

Sekian dulu bebelan aku mengenai turnitin. Mahu menulis lagi. Turnitin sedang menunggu.

1 comment:

  1. rasanya tak pernah buat plagarism untuk buat assignment. lagi2 untuk buat project since hilang kepuasan n tiada hasil peluh sendiri. kalau saya lebih kepada ambil sedikit idea dan buat jadi reference. Lebih bagus.

    My recent post: Busy ke sombong?

    ReplyDelete

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share