Sunday, July 10, 2011

Trafic Light

Trafic Light.

Satu alat yang dicipta untuk mengatasi kesesakan lalulintas.Tapi jika dilihat secara menyeluruh, di sesetengah tempat, trafic light ini sebenarnya lebih cenderung untuk membantu kesesakan lalu lintas.Semua sudah sedia maklum bahawa terdapat 3 lampu pada lampu isyarat lalu lintas iaitu merah, hijau dan kuning. Merah tanda supaya semua kenderaan berhenti. Kuning pula bersedia untuk berhenti, hijau pula adalah boleh bergerak.
Tapi, semua ini adalah 'perceptions' semata-mata. Ada orang cakap, trafic lights are meant to be followed.Ada jugak yang cakap trafic lights are meant to be broken.Ada kereta bila sampai di trafic light terus saja redah meskipun lampu sudah kuning.Ada yang tak hiraukan lampu merah.Ada jugak yang lebih teruk berhenti bila lampu hijau.Perceptions is very dangerous things. With perceptions, a whole damn country can be fooled.it would be not be too difficult to  insert perceptions inside someone minds, not to say the whole community.With the right tools, with the right time, perceptions can be a belief and thats' very dangerous.
So, to end this, i would agree that trafic light are meant to be broken.Why? because it's always there does not mean it always right to be followed. Isn't it?

No comments:

Post a Comment

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share