Wednesday, August 31, 2011

Bebas setengah abad

Selamat menyambut hari kemerdekaan negara kita yang ke 54.Dah lebih setengah abad negara kita bebas daripada cengkaman penjajah.Selalunya kalau dah capai 50 tahun, orang kata boleh dianggap sebagai jubli perak nie.Tahun ini memang istimewa sebabnya Merdeka jatuh pada hari raya.Kira orang panggil Merdeka Raya.Disebabkan raya juga la sambutan merdeka tidak seperti tahun-tahun yang sebelum ini dimana banyak bendera dikibarkan.

Merdeka sebenarnya terletak pada taksiran masing-masing. Sejarah bukan sekadar boleh dibaca, sejarah dilihat dari kaca mata masing-masing.Pelbagai tafsiran boleh dibuat. Sebagai contoh, sejarah melayu lama ditulis oleh orang-orang yang berbeza dan kita boleh lihat berbagai versi pertarungan Hang Tuah dan Hang Jebat , sekadar menyebut pertarungan paling epik dalam dunia Melayu.Jadi kesimpulannya disini, sejarah mempunyai banyak sisi, terserah kepada kita untuk melihatnya daripada kanan atau kiri.
Sama-sama kita menyambut merdeka hari ini, sambil beraya di rumah sanak saudara dan sahabat handai.Sekali lagi Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 54.

1 comment:

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share