Sunday, November 6, 2011

Pengorbanan

Alhamdulillah, selesai sudah ibadat korban pagi tadi. Syukur juga tiada kesulitan yang dihadapi sepanjang proses penyembelihan dan melapah daging pagi tadi. Dan selepas habis semua tadi, aku meng Qada tidur sebabnya semalam tidur lewat.Rumah aku nie, kalau hari raya haji memang meriah sebab ramai yang datang, memang sangat kontra dengan raya aidilfitri lah. Dan aku rasa situasi yang sama di mana-mana tempat di Pantai Timur khususnya Kelantan. Sebabkan itu lah tiap kali raya haji, jalan nak balik Kelantan memang akan jem teruk sebab anak-anak kelantan tahu, tiada tempat yang boleh lawan suasana hari raya korban seperti yang ada di Kelantan
Dan setiap kali AidilAdha datang, point paling penting adalah pengorbanan.Pengorbanan menjadi key penting untuk Aidil adha kerana manusia tak lepas dari setiap saat untuk melakukan pengorbanan. Semolek-moleknya pengorbanan kita lakukan mendapat keberkatan dan mendatangkan kebaikan kepada kita bukan saja di dunia tapi sehendaknya sehingga ke akhirat. Sebagai contoh ibadat korban kita lakukan pagi tadi, kita korbankan duit untuk membeli lembu. Korban masa untuk menyembelih , melapah, membahagikan daging yang sudah siap. Dan sekiranya kita benar-benar ikhlas dan hanya Allah yang tahu, kita akan memperoleh banyak benda. Keberkatan.Pahala. Dan tambahan lagi, merapatkan ukhuwah sesama rakan,sanak saudara kita semasa penyembelihan lembu tadi.Dan aku rasakan, mereka-mereka yang terpaksa tempuh lebih 10 jam dalam kereta pulang ke Kelantan rasa berbaloi habis masa, penat, duit bila dapat nikmat suasana hari raya di kampung halaman masing-masing bersama sanak saudara, keluarga yang tercinta. Sekurang-kurangnya 2 kali setahun, kita dapat luangkan masa, korbankan waktu kita untuk bersama keluarga terdekat.
Dan molek lagi sekiranya, point "korban" kita nie, kita bawa bukan sekadar dalam aidiladha.Sepatutnya diaplikasikan dalam setiap aktiviti kita nie.Pelajar berkorban masa menyiapkan tugasan dengan harapan dapat markah yang baik seterusnya berharap dapat peluang cari kerja yang elok. Korban masa tidur untuk mengulangkaji pelajaran. Pekerja korban masa yang lebih untuk kerjaya, keluarga agar dapat mencari kebahagian. Peminat bola berkorban masa yang lebih , duit yang lebih untuk menyokong pasukan yang diminati. PM dan Isteri berkorban untuk memberikan khidmat yang lebih baik untuk rakyat. Dan rakyat pula berkorban duit cukai untuk isteri PM bagi membeli belah dengan lebih banyak dan mahal di luar negara.hehe.
Rasanya sekian dulu untuk malam nie. Selamat Aidiladha kepada semua.Darah semakin naik sebabnya daging sahaja yang dimakan. Perlu mencari makanan alternatif lain.

No comments:

Post a Comment

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share