Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday - Revenge of Daudsu

Nantikan 10 dan 14 oktober ini. Perebutan Piala Malaysia..Perlawanan ke 3 tahun ini

Monday, September 26, 2011

This City..My City..Kota Bharu


And what if I told you my city was the best?
And my city was a threat to the rest?
And my city was a threat to the rest?


This city is my city.
And I love it. Yeah I love it.
I was born and raised here
I got it made here.
And if I have my way
I'm going to stay

From every corner
To every block yeah.
Whether it's warm, or stormin'
Or down right stupid hot. Hot.

From the problems
All the way to the solutions. Yeah.
Forget all the drugs and gangs
Corruption and pollution. No.

'Cause this city is my city.
And I love it. Yeah I love it.
I was born and raised here
I got it made here.
And if I have my way
I'm going to stay here for life (ah-ah)
For life (ah-ah) X 7


Now what if I told you city was the best?
And my city was a threat to the rest?
But you can't rest inside my city
My city so cold if you ain't dressed.
And what they accept, better had a right address
Parts of my city certain colours can't step
And sadly I'm talkin' about the colour of your skin
Sorry my brother can't let you in.

'Cause our property value might go down
To a level that's
Economically unacceptable
And socially taboo for us
To live around you.

Huh. Is this what it's down to?
Root for the same team.
Maybe had the same dream.
Not the same reality.
Actually, mine's just a fair education
And gentrification.
Despite all the above I love


This city is my city.
And I love it. Yeah I love it.
I was born and raised here
I got it made here.
And if I have my way
I'm going to stay here for life (ah-ah)
For life (ah-ah) X 7

You can take my picture
You can take my flame.
But you're never going to
Take my city away.

'Cause, you can burn it to the ground.
Oh, oh let it fire
But it's in my blood.

'Cause this city (this city) is my city (this city is my city).
And I love it (My city. I love it.)
I love it. (I love it, yeah.)
I was born and raised here
I got it made here.
And if I have my way
I'm going to stay here for life (ah-ah).
For life (ah-ah) X 9

Saturday, September 24, 2011

Perihal Jurulatih lagi - King Raja

Tadi aku terbaca dalam blog Rizal Hashim, Loose Cannon pasal ura-ura kes tarik tali antara FAM dan Jurulatih 'hebat' negara kita, iaitu Rajagopal. Daripada sumber yang blog demikian, ada sumber FAM cakap FAM dah berbincang dengan Raja pasal gaji dan kontrak baru tapi Raja pulak yang demand gila-gila. Mau taknya, Raja mintak gaji 40 k sebulan. Ya , tak salah dah. Aku mula-mula baca pun dua tiga kali tengok skrin laptop, betul ke 40 k sebulan. Bukan 14 k atau pun 20 k tapi 40 k. Empat Puluh Ribu sebulan. Tapi bukan tue saja, Raja mintak lagi benda-benda lain, siap elaun untuk kereta dan apa benda lagi ntah.
Ok, kita ambik secara waras la kan. Layak ke Raja nak gaji 40 k sebulan. Aku sendiri pun tak tau berapa gaji jurulatih2 kat Malaysia nie. Mungkin gaji pemain lagi tinggi daripada kalangan jurulatih kan. Dan kalau ditempat Raja, memang betul, jurulatih memang patut diberikan penghargaan yang sewajarnya dengan kejayaan yang diorang dapat. Bukan pemain saja yang dapat macam-macam, jurulatih dan pegawai-pegawai lain pun berhak sama kecapi habuan setelah dapat kejayaan.  Tapi 40 k. Dan dalam Malaysia pulak tue. Kita tengok resume Raja lah kan. Betul la dia harumkan nama Malaysia kat Suzuki Cup dan Sea Games tapi 40 k. Dan ditambah pula, kita kalah dengan Singapura baru-baru nie. Kalau Raja tue macam Ferguson atau Mourinho dan skuad negara kita nie dah masuk 90 top football nations FIFA, aku rasa dia nak mintak 50 k pun aku tak heran tapi sekarang nie, dengan skuad negara yang aku rasa masih lagi dibuai mimpi menang suzuki cup, 20 k pun kira dah mahal gila. Lagi pun Raja , sekarang nie dah ramai bagi kritikan kat dia tapi dia masih lagi selalu cakap 'saya kenal pasukan saya'.Okey, kalau Raja kata jurulatih kat rantau Asean nie semua gaji mahal-mahal maka dia pun layak demand macam tue. Masalahnya liga dan prestasi skuad negara kita nie tak sehebat mana pun. Kita nie boleh kata Jaguh kampung je.Tapi entahlah. Aku rasa kes FAM dan King Raja nie akan berlarutan selepas nie.
Datuk Rajagopal, kami peminat bola sepak tak kisah kalau Datuk nak mintak gaji 100k sekalipun kalau Malaysia masuk Piala Dunia takpun menang Piala Asia. Malah, kalau Datuk dapat bawak Malaysia menang Piala Asia, aku sendiri akan suruh Sultan Bola beli Burgatti Veyron kat Datuk Raja.Senang Datuk Raja nak ulang alik ke Bukit Jalil. Tapi sekarang nie, skuad Malaysia lawan Singapura pun boleh kalah lagi. Game hari tue negara kita dah boleh menang. Jangan bagi alasan Singapura ada pemain import. Tue alasan budak sekolah orang panggil Kalau orang matang kita terima dan sedar kekurangan kita, betul tak Datuk Raja. Berkaitan dengan gaji Datuk nie, rakyat memang berhak nak tahu sebabnya yang bayar gaji Datuk selama nie duit cukai rakyat jugak kan. Malah gaji Sultan Bola pun duit cukai rakyat jugak.Rakyat susah-susah kerja siang malam bayar duit cukai jadi memang lah rakyat berhak nak tahu kemana habisnya cukai tue. Tapi sekarang nie demand Datuk , aku rasa terlalu tinggi la Datuk. Ya, rakyat Malaysia memang hargai sumbangan Datuk tapi tue tak bermakna Datuk boleh mintak macam-macam kalau setakat menang sukan sea dan suzuki cup.Datuk jangan risau, kalau Datuk nak merajuk, letak je jawatan. Ramai lagi jurulatih berwibawa boleh ganti Datuk. Aku tak risau pun Datuk. Datuk boleh la kot cuba nasib kat lain. Hari tue ada orang cakap Datuk boleh cuba nasib kat Cardiff City takpun Datuk boleh pergi ke QPR dengan Safiq Rahim . Mintak tolong Tony Fernandez. Jadi sebagai pengakhirannya, Datuk jangan mintak gaji tinggi melampau2 ye Datuk. Datuk bawa Malaysia menang piala peringkat Asia dulu baru kita cakap pasal gaji.Sekian.

p/s ...dari King Raja kepada Datuk Raja. Tapi satu aku nak terima kasih kat Datuk Raja sebabnya tak bawak safiq rahim dan Amirul hadi untuk lawan Australia nanti.terima kasih ye.

Friday, September 23, 2011

Tinkerman for Nerazzuri

It's finally official. Just a few days after Moratti sack Gasperini,
Claudio Ranieri dubbed as Tinkerman has been appointed as the new manager for Inter Milan. Ranieri is widely known in football world as someone who likes to do whatever it takes for the sake of the team. And some journalist and even managers even mocking Ranieri as someone who always become bridesmaid rather than the bridegroom himself. This is because, along his career as a manager, he always unfortunate not to win any major silverware in Italy, Spain and England. With Chelsea, the best pole position he achieved was runners up behind Man Utd as the start of Roman Abramovic revolution before Mourinho came the seasons after. Then he went to Juventus after Deschamps brought the Old Lady back to Serie A and only manage to secure the top half of Serie A. He then went to Eternal City, Roma where he miss out becoming Serie A Champion in 2009/2010 after Inter, managed by Mourinho able to win the last 3 matches of the season. But one thing for sure, Ranieri is someone who able to get the best of team whenever necessary and looking at Inter conditions right now, Ranieri is the best patch up. Inter need a doctor to cure the disease and low self esteem after somewhat rough start in Serie A and in Champions League. Tinkerman has already said that he will talk a lot with Inter team as he need to motivate them to get into the right track. Ranieri always a believer in the conversational old tactics of 442 or 451 as he has shown in Juventus and Roma and also back in Chelsea days. With Inter team that boost many experienced players and not short of quality with the likes of Sneider, Milito and Forlan, Tinkerman surely able to mastermind his own ideas onto the pitch. But as people said, talk are cheap, the result is only matter in football. Moratti will surely want Inter can get back and running again in Serie A this weekend and gain more points in Champions Leagues, Tinkerman will need to do some homework to get the Treble winner of 2010 taste victory on the field again. From my perspective, the first thing Ranieri need to sort out is to get the best out of the core of Inter teams. Cambiasso need to be played in his best position, deep lying playmaker whilst Sneider need to be where he excell the most like in 2010 and during the World Cup, behind the two striker as advanced playmaker or trequesta. Inter does not have the speedy winger like Man Utd or deep depth like Man City, they also far behind to compare to all conquering Barca who have the 3 most complete midfielder in the world in Fabregas, Xavi and Iniesta added with the magician, Messi but Inter, like the one that being molded by Mourinho, have the strength in tactics and team blend. Inter suited more by playing deep, direct football with counter attack. The back four of Lucio, Maicon (if he fit) Zanetti or Chivu with the wall, Walter Samuel, once and still the best in Italy and Europe. If Ranieri able to see and manipulate this, Inter will have no problem to be the Champion of Italy and Europe once again. The hole in attacking area seems to be bigger  after Eto left but Forlan, Zarate,Milito and Pazzini still can strike fear in opponents defence. Sneider and Cambiasso have to be the space to general the midfield and with the likes of Alvarez, Obi ( youth product) . Stankovic still have some sparks in him, Nagatomo, one of the rising star last season will surely be better, Ranocchia is the future 'nesta', Thiago Motta can work excellent with Cambiasso, Coutinho need to live up to his reputations as future wonderkid, .Overall, Inter have a balance squad.Excluding bad injuries, Inter can live up the reputation under Ranieri. Good Luck for Ranieri.. Can't wait for the next Inter matches. The first 3 matches will show the impact Ranieri can give to the blue half of San Siro. 
Forza Inter.

Wednesday, September 21, 2011

Ganti lagi


Inter dah pecat gasperini..Tapi kalau diikutkan rekod Gasperini kat Inter lagi teruk daripada Benitez.Aku rasa ini semua gara-gara penangan Mourinho..The Curse of the Special One..Kenapa tidaknya. Sejak Mourinho pergi Real, dah 3 jurulatih ambik alih Inter tapi semua tak bertahan lama.Semua tak dapat bawak kejayaan seperti Mourinho. Sama seperti yang terjadi kat Porto dan Chelsea. Tengok Chelsea. Paling lama Ancelloti tapi still kena pecat juga dalam era selepas Mourinho. Selepas nie ura-ura kedengaran Ranieri akan ambil alih Inter sampai hujung musim. Untuk memulihkan dan menjaga Inter dalam masa Moratti mencari siapa yang betul-betul mampu bawa Inter ke medan kejayaan. Tapi dalam keadaan sekarang, aku rasa kurang jurulatih yang betul-betul berkaliber. Ancelloti memang susah nak masuk Inter sebab dia ada history yang lama dengan AC Milan. Aku paling suka kalau Hiddink dipikat oleh Inter tapi sebab Hiddink ada kontrak lagi dengan pasukan Turki.Van Gaal antara nama yang tersohor tapi aku tak rasa dia nak ke Itali. entah laa, pening juga pikir siapa yang akan ambil alih Inter. Inter tak menang lagi musim nie. Tapi nasib baik masih diawal musim. Diharapkan jurulatih baru lepas dapat mengembalikan keyakinan kepada semua Interisti.Ada jurulatih ke takde jurulatih ke, Inter tetap Inter. Aku dah biasa. Inter memang dah kerap kali bertukar jurulatih nie sejak dari dulu lagi. Forza Inter!

p/s.. Selangor pun dah pecak Devan. Agaknya musim depan (2012), siapa yang akan ambil alih Merah Kuning. dengar kata Irfan Bakti dan Sathia antara nama yang dicalonkan. Tapi tak mungkin Terengganu akan lepas dengan mudah Irfan selepas kejayaan yang dia bawa untuk skuad penyu.Kelantan pula aku rasa pasti akan bertukar jurulatih jugak tahun depan. Sebabnya Karathu dah tua dan kontraknya hanya setahun kalau diikut yang sebelum nie lah. K Devan untuk Kelantan? hmmm tak mustahil. Resume dia pun memang hebat jugak. Takpe Tan Sri Annuar Musa pasti akan memilih jurulatih yang terbaik untuk TRW. Untuk masa ini, TRW akan fokuskan kepada Piala Malaysia dahulu. Owwhh..selingan. Jepun menang dengan Malaysia tadi. Kalau takde Apek mungkin dah banyak bolos tapi overall Malaysia dah bertahan dengan baik. What's more to expect kan? ini skuad Ong Kim Swee..Bukan King Rajagopal. Kalau skuad harimau tua yang main tadi, pasti lebih banyak gol.

Wordless Wednesday - Laugh continues




Get ready for more laughter and more Barney and Ted. Start download every week

Tuesday, September 20, 2011

Aku tak tengok pun Man Utd lawan Chelsea

Ya, Ahad baru nie aku tak tengok pun Man Utd lawan Chelsea. Sebabnya aku tengok game yang lebih penting dan dekat dengan aku, Kelantan lawan Sarawak. Syukur, Kelantan menang 4-0 dalam perlawanan tersebut. 4 gol dalam masa 10 minit terakhir. Mini Crisis? tanya penjaga gol sarawak, adakah Kelantan ada mini crisis. Kalau nak cakap pasal mini crisis, patut tanya K Devan takpun Safiq Rahim. Ya, Safiq Rahim yang sebelum nie dikatakan nak pergi trial dengan QPR. Aku cadangkan sebelum FAM hantar, baik kaji dalam-dalam. Bukan nak kata aku benci Safiq sebab dia main kat Selangor atau aku tak patriotik sebab tak sokong pemain negara tapi orang lain pun boleh baca dan lihat sendiri bagaimana persembahan Safiq Rahim untuk Selangor sepanjang saingan Piala Malaysia nie. Lagi mahu hantar trial di QPR? QPR yang ada Joey Barton, Wright Phillip? Aku tak nak nanti orang gelakkan kat negara kita je.
Okey, berkaitan dengan match EPL, yang orang kata clash of the titan.Man Utd lawan Chelsea. Liverpool awal musim macam dah bagi harapan palsu, macam biasa. Man City awal-awal nampak garang tapi kemudian kendur sikit walaupun penuh pemain kat bangku simpanan. Arsenal pulak masih berkabung 2 pemain utama keluar dan masih mencari kemenangan moral. Jadi orang duk cakap-cakap tinggal Chelsea je yang layak nak cabar Man Utd. Tapi sebaliknya yang berlaku pada perlawanan lepas. Sebagai peminat neutral sebab aku tak sokong mana-mana pasukan EPL, Chelsea ada ramuan nak cabar Man Utd, dengan AVB, Mata dan harapan agar Torres boleh sumbat gol dengan baik

tapi setakat ini, Ferguson masih terlalu kuat kat EPL.Diorang tak beli pemain bintang. Scholes dah takde tapi pemain muda diorang dapat cope dengan mudah dalam first team.Lepas-lepas nie tak tahu lah kan macam mana keadaan mereka kalau ada kecederaan teruk ke kat sapa.So, untuk ramalan awal musim sampai bulan 12, Man Utd mungkin akan pimpin takhta liga melainkan Man City dan Liverpool dapat beri kekalahan kat Ferguson tapi aku rasa-rasa amat susah untuk itu terjadi.
Beralih kepada liga itali pula. Orang duk kutuk Inter, kalah dengan kelab Itali, geng tua, eto'o blah. Aku rilek. Aku tahu Inter tetap teguh. Seri dengan Roma boleh dianggap sebagai langkah baru.Sebabnya selepas Mou pergi 3 jurulatih untuk masa setahun ambik alih Inter. benitez, leonardo dan sekarang Gasperinni. So memang banyak perubahan kat Inter. AC sebelum ini duk canang pasukan terbaik, tapi tengok kena hatrik kat Cavani. baru la senyap geng Merah dari Milan tue. Inter dah susun balik langkah. Lepas nie bila Milito dan Sneider temui rentak balik, siap sedia la Serie A

Kalau dah tak nak lelap

Wahai Mata
Mengapa masih mahu buka?
Bukankah sudah patut dilelapkan.
Wahai tekak
mengapa masih sakit
bukankah sudah banyak ubat dikemam?
Wahai internet
mengapa lewat pagi baru dapat
bukankah orang lain dapat macam biasa
Wahai bantal
Wahai selimut
temani aku dapatkan rehat yang cukup
Wahai nyamuk
jangan kacau darah anak KELANTAN ini
Wahai angin
berikan deru yang lembut dan sejuk
Wahai semua
Jom tidur

Sunday, September 18, 2011

Mahu yang bertaraf dunia?

Legasi tinggalan Dr M untuk negara kita adalah wawasan 2020. Dengan wawasan 2020, Dr M harapkan negara kita mampu menjadi negara maju. Dan untuk mencapai tahap sebegitu, perlu dibina kemudahan-kemudahan yang bertaraf dunia.Satu aspek penting negara yang sangat dititikberatkan sudah pasti universiti negara dalam usaha negara menempatkan diri dalam kelompok negara-negara maju. Tapi, kita ambik tengok universiti negara kita, adakah layak untuk bersaing dengan universiti yang bertaraf dunia yang lain?
Saban tahun, pihak kementerian pengajian tinggi selalu uar-uarkan mahu menarik lebih ramai pelajar asing untuk menuntut di universiti dalam negara kita. Satu aspek yang mungkin menarik minat pelajar asing adalah matawang kita. Jika dibandingkan dengan matawang negara lain, matawang kita boleh dianggap masih lagi rendah. Tapi ada satu perkara yang selalu menjadi batu penghalang kepada kemajuan universiti negara kita.Kemudahan infrastruktur. Aku ambil secara keseluruhannya, universiti dalam negara kita jauh tertinggal belakang daripada universiti-universiti yang ada di rantau asean. Kita ambil 5 universiti yang tertua dan tersohor di negara kita, UPM, USM, UM, UKM dan UIA. Adakah kita rasa kemudahan dalam universiti-universiti ini sudah layak bergelar taraf dunia?

Tak perlu pergi jauh la kan. Aku ambik contoh UPM. Untuk 2 hari ini bekalan air dikhabarkan akan terputus. Bekalan air boleh terputus, bukankah satu benda yang sangat bodoh. Aku tak pasti lah samada masalah air nie datang dari UPM, atau kerajaan Selangor . Tapi walau daripada siapa pun punca masalah ini, sepatutnya masalah ini tak patut muncul.Kemudahan air adalah kemudahan asas bagi manusia. Kalau tiada air, macam mana manusia nak hidup dengan normal. Kalau dekat UPM nie ada air terjun atau sungai-sungai yang air jernih tak mengapa boleh aku pergi terjun mandi tapi masalahnya, UPM nie bukit je banyak tapi air terjun takde jugak.
Orang akan kata aku nie takde semangat sayang kat universiti langsung sebab pergi kutuk dan kritik universiti sendiri. Biar lah orang nak kata apa tapi yang menanggung seksa nya aku sendiri. Orang lain boleh kata macam-macam tapi tak merasa apa yang pelajar rasa. Pihak pengurusan boleh kata pelajar harus bersabar tapi mereka tak merasa susah mencari air untuk mandi dan sembahyang. Mereka semua duk kat rumah masing-masing yang besar, dan selalu ada air.Orang akan cakap juga, kalau dah tak suka, keluar saja dari UPM. Aku tunggu masa je nak keluar dari UPM nie. Nasib je nie dapat UPM.
Ok, aku pun dah malas nak bebel banyak-banyak lagi. Itu baru bab kemudahan air. Tak masuk lagi kemudahan lain.Jangan nak harapkan pelajar jadi bertaraf dunia kalau kemudahan bertaraf macam tempat orang asli di pedalaman Papua New Guinea

Starting in Two

Entering final year last week but only in this week, it felt like the new semester will truly begin. Why? Because of weather, sore throat, cold, flu and so many more. Added with public Malaysian Day, the mood for being a student seem to fade away last week. Hopefully starting tomorrow the urge and feeling of Final Year student will come and both mental and physical are in the best shape to be able adopting the load of what will come. Praying everything will be smooth as always for this week. The body is recovering well now. Mental is already waiting for the challenge. Final year will be starting this monday and onwards.

Thursday, September 15, 2011

Hari Malaysia

Esok, 16 Sep adalah hari Malaysia.Hari untuk meraikan penubuhan Malaysia dengan kemasukan Sabah dan Sarawak. Esok, cuti, jadi masa yang amat baik untuk berehat-rehat dalam keadaan cuaca yang kurang stabil sekarang nie. Esok, jalan akan sesak, ditengah bandar khabarnya akan ada beberapa jalan ditutup untuk perarakan Hari Malaysia. Esok, sekadar satu lagi hari.

p/s hati masih berduka. Badan tak berapa nak sihat lagi..Kecewa dua pasukan kalah semalam. Ditambah keadaan yang hujan memanjang di sini. Asal nak elok, kena hujan. Mau tidur banyak, air yang banyak, rehat yang banyak. Minggu depan, insyaAllah, start on working plan again.

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday - Red Version

Kelapa Sawit memang keras, kebal


tapi takpe..nanti kelapa sawit akan jd macam nie kat KB

Wordless Wednesday


 Disebabkan yang diatas maka yang dibawah perlu diambil


Thursday, September 8, 2011

Malaysia akan jadi ini macam juga nanti

Utk sumber lebih lanjut klik sini
Kenapa aku kata nanti Malaysia kita akan terjadi situasi macam artikel kat atas nie seperti di China? Sebabnya keadaaan negara kita pun tambah tolak lebih kurang sama dengan yang ada kat sana.Tak percaya? Cuba kita lihat ye, dalam artikel nie, kerajaan Komunis China memang telah diakui ramai sangat mengongkong setiap apa yang ditulis atau yang dibaca oleh rakyatnya.Walaupun kau kaya ke, tak kaya ke, kalau kau bukan dari kerajaan komunis, setiap apa yang kau nak sebut, kena tapis banyak kali. Sekarang tak sama ke dengan yang ada kat Malaysia? Memang betul, negara kita amalkan demokrasi dan jauh sekali daripada komunis kat China tapi cara perintah sama je.Sekarang nie, kat negara kita, tengok dalam media, semua yang ditulis mesti pasal kerajaan baik, kerajaan elok.Kalau bab nak kutuk atau nak 'improve' cara kerajaan perintah mesti kena tapis. Dalam filem pun sama, mana ada filem yang dikeluarkan kat negara kita nie yang tunjukkan realiti kehidupan kat negara kita. Bagitau aku kalau ada dan aku nak tengok.Contoh terbaik pasal polis lah. Semua orang tahu la kan, polis kat negara kita nie memang dah tenat. Parah dah keadaan dia. Banyak dah kes-kes yang libatkan ketidaktelusan polis dan salah laku polis.Tak perlu la aku nak sebut kes-kes contoh kat sini, kalau sesiapa yang peka, baca, dan dengar mesti akan tau juga.Tapi dalam filem, polis Malaysia paling hebat. Come on lah, nak tipu siapa kan. Tengok India, Indonesia ke, Amerika Syarikat sekalipun, banyak filem siarkan pasal salah laku dan realiti polis mereka. Mereka tak malu malah itu merupakan satu langkah sebenarnya untuk memperbaiki imej polis negara mereka. Filem sebenarnya adalah satu alat media dan ia jika digunakan dengan baik dapat membantu masyarakat, membantu komunikasi antara kerajaan dan masyarakat umum. Tapi ini tidak, dalam, si Hero mesti polis, pastu boleh pulak polis pangkat Inspektor ada rumah besar dan kereta besar, pakai pulak pakaian macam model. Time meeting hero yang muda nie bagi arahan kat koperal atau yang bawah-bawah yang tua-tua. Hei, tengok kat balai-balai la, berapa kerat yang muda dapat jadi Inspektor? aku tak suka kalau yang muda jadi pangkat besar dah dalam polis sebab kurang pengalaman. nanti ada kes-kes besar mula gelabah tak tahu nak buat apa.Contoh terbaik polis luar negara telus, Ketua Polis di UK letak jawatan baru-baru ini ekoran insiden rusuhan kat London. Yang kes tue memang salah (ataupun tidak) kelakuan polis sebab tertembak seorang remaja tetapi Ketua Polis diorang sanggup letak jawatan atas alasan tidak menjalankan tanggungjawab beliau dengan baik. Ketua Polis kita? berlumba nak kumpul harta dan bodek raja-raja dan pak-pak menteri.

Eh..dah jauh aku melalut, siap masuk polis dan filem lagi. Berbalik kepada topik asal tadi.Sekarang pun dah ramai rakyat negara kita yang berhijrah ke luar. Contoh terbaik kekurangan pakar-pakar doktor kat sini. Puncanya, ramai pelajar kita dah habis belajar kat luar negara terus sambung dan berkerja dan menetap kat sana. Kenapa? Gaji murah? Kurang benefit? Aku rasa itu bukan alasan kuat.  Cuba tanya orang cina pulak, Robert Kwok, jutawan Genting, dan macam-macam lagi tauke besar, ada diorang duk kat KL? Takdenya, semua menetap kat luar. Masa mula-mula nak bukak perniagaan je duk Malaysia nie. Ananda Krishnan? Duduk Malaysia? Cehh..Sebab utama adalah politik negara kita. Aku tak nak kata yang biru atau yang hijau atau warna atau bentuk apa sekali pun la kan.Kita kaji contoh tauke kedai la kan. Mula-mula nak bukak kedai bukan main susah lagi. Kena apply sana sini. Tapi yang tue takpe la kan sebab prosedur tapi karenah birokrasi tue yang pening. Nak gi jabatan tanah, kalau letak borang tue sendiri alamat bertahun la baru bleh diorang tengok.Tapi kalau kenal orang dalam, silap-silap hari ini anta, lusa siap semuanya, tapi kena berserta wang sogok la kan.Pastu nak ambik lesen lagi. Dalam Jakim sendiri pun corrupt jabatan mana lagi yang bersih aku sendiri tak tahu. Tue yang kecik-kecik, lagi besar projek, lagi besar kena suap lagi besar tangan yang nak ambik bahagian. Boleh dikatakan setiap hari, setiap hal, setiap orang kalau nak buat kerja dengan aman dan cepat, kena bagi rasuah. Hei, kat KB nie, nak jadi tukang sapu jalan pun kena kenal orang dalam tau.bukan lagi nak mintak jawatan besar-besar.Lu Fikirlah sendiri.

Okey, kita sentuh pulak bab pelajaran. Aku rasa (walaupun aku sendiri tak berapa arif) sistem belajar kita dan negara china lebih kurang sama.Berorientasikan ujian semata-mata. Orang sekeliling kita gilakan kat A's bukan minat atau skil seseorang budak itu ada. Kalau dia dapat 7'A memang akan dicop power walaupun dia tue kalau suruh cakap kat depan 10 orang gagap-gagap.Sistem kita memang dah tunggang langgang, dari sekolah rendah sampai peringkat u. Sebab tue universiti-universiti negara kita mana masuk ranking tinggi-tinggi dalam dunia. UM pun dapat 100 lebih. Tue universiti terkenal dan tertua kat negara kita. Universiti lain aku tak tau la kan. Pastu pulak kerajaan duk salahkan pelajar. Pelajar tak tau nak salahkan siapa. Universiti pun salahkan pelajar. Mak bapak salahkan institusi pembelajaran.Sekolah disalahkan masyarakat. Pendek kata semua salah. Dah tak tau siapa punca. Sekejap kena belajar dalam Eng, pastu tukar ke BM pastu ada pula ura-ura Eng kena kaji balik. Tak ke gila pelajar2. Guru-guru lagi la pening. Bagi aku, satu je salah kat sini, politik. Politik main peranan dalam semua hal.Sebab tue kalau kita tengok orang -orang cina semua hantar anak diorang belajar kat luar negara. Satu sebab diorang susah nak dapat biasiswa atau kurang dapat tempat dalam ipta, keduanya sebab diorang tahu u kat luar jauh lagi hebat dan berbaloi untuk anak-anak mereka. U kat singapore pun masuk antara u tertinggi kat asia. U kat negara kita nie dah terjerat dengan politik. Mana taknya, nak buat kolej baru kena tunggu parti mana perintah. Nak sambung lab-lab pun kena bagi kat kroni. Duit untuk geran-geran disekat. Malah, kertas-kertas untuk pelajar dan pensyarah pun dah kena potong atas alasan membazir, Alasan tak munasabah padahal kerajaan dan potong belanjawan kementerian sebab bukak kementerian yang takda hasil langsung (Permata).Yang susahnya, rakyat.Walhal duit cukai rakyat juga yang jadi belanjawan untuk pendidikan tapi cukai dibayar hasil tidak setimpal dengan apa yang sepatutnya boleh. Cuba tengok u luar-luar.Tak payah tengok bab akademik la, tengok yang fizikal sudah. Bukan main besar, cantik. orang kata kondusif la. U kat Malaysia nie. Setiap negeri ada u, siap ada universiti banyak nama lagi.Tapi hasilnya? tarak..nak tukar katil baru pun kena tunggu dua tiga minggu.Tue pun belum tentu boleh tukar, silap-silap diorang gi baiki je katil yang kalau seorang perserta Biggest Loser letak paha dah runtuh.Tue belum lagi pasal akademik kan.

Okey, dah panjang gila aku membebel nie.Kesimpulannya, bukan takde rase cinta atau semangat patriotik kat negara tapi untuk hidup tak mustahil ramai rakyat kita akan berhijrah keluar lepas nie.Selagi politik negara kita berada ditakuk yang sama,selagi pemikiran masyarakat dan kerajaan kita tak berubah, selagi itulah negara kita akan kekal berada dilandasan yang sama.Aku nyatakan ini bukan semata-mata sebab agama atau bangsa tetapi sebagai seorang manusia. Orang selalu kata jangan kita tengok apa sumbangan negara kepada kita tetapi apa sumbangan kita kepada negara. Aku jawab , kita perlu tengok apa sumbangan negara sebab kita dah banyak sumbang kepada negara tapi hasilnya banyak perkara sumbang yang kita dapat.

Wednesday, September 7, 2011

Beyonce did it again

Another wordless wednesday entry - vclips explain it all

Wordless Wednesday

First Stop
Second Stop
Destination

Tuesday, September 6, 2011

Saingan Piala Malaysia 2011 bermula malam ini


Malam ini akan bermula lah saingan peringkat kumpulan Piala Malaysia 2011. Juara bertahan Kelantan akan berkunjung ke Sarawak untuk perlawanan pertama.Skuad Kelantan dilihat antara skuad pilihan untuk menjulang Piala Malaysia pada tahun ini setelah menjadi juara liga super dan naib juara Piala FA. Meskipun ketiadaan Apek yang kini dalam skuad olimpik bersama Izuan, Kelantan dilihat masih lagi kuat. Ini berikutan kemasukan Azamuddin dan R Surendran. Malam ini penjaga gol berpengalaman Mat Chah akan menjaga gawang Kelantan mengantikan Apek. Satu aspek yang sedikit mencacatkan persiapan Kelantan adalah ketiadaan backup penjaga gol dengan Halim Napi dan Norhadi masing-masing dikatakan cedera panjang. Kelantan dikatakan terpaksa mengambil penjaga gol skuad Piala Presiden.
Sebagai peminat dan penyokong Red Warrior, aku berharap dalam saingan peringkat kumpulan ini Kelantan akan mempamerkan prestasi yang konsisten lebih daripada yang ditunjukkan semasa dalam saingan liga super.Kesemua pasukan dalam kumpulan C sebenarnya berpeluang untuk mencari tempat ke saingan seterusnya dengan Felda United dan Johor FC memang tidak boleh dipandang rendah meskipun mereka telah dibelasah oleh Kelantan dalam tahun ini. Cuma Sarawak yang bermain dalam liga perdana tidak diketahui kemampuan mereka. Namun begitu,jurulatih berpengalaman Sarawak, Robert Albert bukanlah seorang yang boleh dipandang rendah oleh mana-mana pasukan. Perlawanan pertama malam ini akan menentukan samada persiapan skuad masing-masing berjaya atau tidak. Cuma sedikit terkilan adalah ketiadaan Presiden Kelantan iaitu Tan Sri Annuar Musa yang masih lagi berada di USA.Diharapkan TSAM dapat berada di Kelantan pada sabtu ini untuk perlawanan kedua.
Malam ini tiada siaran langsung untuk Kelantan sebaliknya untuk pasukan lain. Para peminat tempatan sudah pasti tidak sabar menanti saingan Piala Malaysia bermula pada malam ini.Sama-sama kita semua memeriahkan saingan piala malaysia dengan pergi dan memberikan sokongan kepada pasukan masing-masing di stadium.

Monday, September 5, 2011

Otak dah berkarat

Dah hari isnin. lagi seminggu maka tamatlah cuti semester yang panjang nie.Isnin depan baru kaki aku akan menapak di Selangor balik.Bila difikirkan balik, macam kejap je cuti 3 bulan lebih. Teringat lagi aku mula-mula cuti, aku balik awal sebab ada member kawin kat KB nie.Lepas tue mula bosan sebab tak tahu nak buat apa. Sempat jugak lah aku tidur makan, kumpul lemak selama 2 minggu. Padahal sebelum cuti dah canang gila-gila nak kerja situ la, sini lah.Last-last kerja dengan bantal je.Bila dah tak tahan dengan katil, aku pun redah jugak lah cari kerja area KB. Nak pergi KL macam malas pulak, yalah, baru je balik ada hati lagi nak gi KL, lagipun aku pk malas nak cari umah sewa lagi , hal-hal lain kat KL yang serba mahal tue.Mujur ada rezeki aku, jumpa la kerja kat Dynasty Inn KB.Masa interview tue memang aku goreng sampai hangus, kalau lama lagi duk interview dengan tokey cina tue memang terkantoi la. Maklumlah, hotel tak suka ambik orang part time, lebih-lebih lagi untuk receptionist. Betul jugak kan, cuba fikir, sebulan tue baru proses nak belajar selok belok system dan tempat kerja tue, pastu sebulan kedua tue nak memahirkan diri dan mengenal regular customer serba macam, takkan selepas 2 bulan dah berenti, buat penat orang lame je nak mengajar.
Aku diterima kerja tengah bulan 5.Bab gaji aku tak kira sangat sebenarnya sebab duk pun kat KB, asal lepas duit minyak, ada duit lebih-lebih buat makan time kerja sudah. Rumah tak kena bayar dah pun. Lagipun takat gaji kat KB nie memang sedih sket lah berbanding kat KL kan. Aku sendiri terkejut mula-mula tau dulu tapi kerja pun stakat part time je buat ape nak demand-demand kan. Cuti nie memang niat aku nak habiskan masa dan cari pengalaman baru.
Aku nak citer panjang pasal kat tempat kerja pun bukannya best sangat pun kan. Lagipun setakat kerja receptionist nie apa la sangat kan. Orang lain kerja kat bangunan bertingkat-tingkat,gaji riban-riban tue lagi best.Aku nie time sampai waktu kerja memang duk hadap kaunter hotel, bila orang datang sapa pastu blah. Tapi sempat jugak la aku kumpul siri Friends sepanjang aku duk kat hotel tue.haha.Satu je yang aku suka bab kerja kat hotel nie sebab tiap hari dapat jumpa orang baru.Sebelum nie aku ingat sebab cuti lama mesti berkarat otak nanti tapi kerja kat hotel nie at least dapat jugak guna sepatah dua English, takde lah karat tue tebal dua inci sebelum masuk sem balik.
Nie dah nak masuk balik, otak memang berkarat sangat. Dah la sem baru nie dah kena start buat tesis final year.Memang kena start from zero balik la nie.Kena cari inisiatif nie.

p/s tiap-tiap tahun korban jalan raya masa ops sikap tak pernah nak turun banyak. Memang kena berhati-hati memandu di jalan raya.

Sunday, September 4, 2011

Penangan Indo Pek





Penangan iklan Indo Pek kat Astro..Memang Nidji power.Hayati lirik

Oh jiwa muda
Mudah bercinta
Mudah putus juga

Hidup di dunia sementara

Pencarian di hati janganlah berhenti
Hai jiwa muda cepat kejar cinta

Indahnya bercinta saat muda

Indahnya bercinta di dunia
Indahnya bercinta sampai tua
Cinta masa muda
Cinta paling indah

Oh jiwa muda

Jangan sampai mudah menyerah
Semua demi cinta
Hai jiwa muda pertahankan cinta

Indahnya bercinta saat muda

Indahnya bercinta di dunia
Indahnya bercinta sampai tua

Cinta masa muda

Cinta paling indah

Cinta bukan permainan belaka

Cinta memang harus kita jaga
Cinta memang takkan pernah habisnya

Cinta bukan permainan belaka

Cinta memang harus kita jaga
Cinta memang takkan pernah habisnya

Indahnya bercinta saat muda

Indahnya bercinta di dunia
Indahnya bercinta sampai tua
Cinta masa muda
Cinta paling indah
Menghiasi jiwa untuk selamanya
Cinta masa muda

Saturday, September 3, 2011

Tradisi Raya


Mercun.Yang nie memang tak yah cakap, tau je nak raya memang riuh la duk main mercun..aku tukang tengok je.
Beli jersey..baju raya tak excited mana nak beli tapi lagi excited nak beli jersey(walaupun sekadar yang siam je) sebab musim bola baru bermula

Lepak dengan kawan-kawan..Setahun 2 kali pun dapat jumpa kawan-kawan lama

Minum teh o ais sampai kembung.Sebab lepak dengan member sampai dinihari sampai tak ingat nak balik umah.

Main futsal..Tiap-tiap tahun akan main tapi tiap-tiap tahun geng main futsal semakin pupus dan semakin lambat.

Jem..Kat Kelantan nie kalau time raya tak merasa jem memang tak sah. Memang tipu la kalau dapat cari jalan yang tak jem.Setakat sejam dua tue memang biasa la.Dan tiap-tiap tahun tempat yang sama juga akan jem.

Kenduri..yang nak dirikan masjid mesti ambik kesempatan time-time cuti dan raya macam nie ajak orang kenduri kendara.kadang-kadang dalam satu hari tue 3,4 tempat orang ajak p makan kenduri


Itu saja tradisi raya.Raya sebulan kan tapi hari nie dan esok orang mula balik untuk kerja.

Jom Share