Thursday, December 29, 2011

tanda dalam kalendar tahun depan

*sumber diambil daripada kelantanfootball.net..

Perlawanan Liga Super The Red Warriors

Januari

10 Januari : vs Lions XII  ( away )
14 Januari : vs PKNS ( home )
17 Januari : vs Johor FC ( home )
21 Januari : vs Kedah ( away )
28 Januari : vs KL ( home )

Februari

7 Februari : vs Sabah ( away )
11 Februari : vs Terengganu ( home )
14 Februari : vs Selangor ( away )
Mac

3 Mac : vs Negeri Sembilan ( home )
17 Mac : vs Perak ( away )
31 Mac : vs Felda United ( home )



p/s..perlawanan yang dibold kan adalah perlawanan tumpuan.Hari valentine pun Kelantan main. jangan jadi valentine's massacre sudah..harap dapat tengok game2 kat Kb n lembah kelang memandangkan januari dan februari akan cuti di rumah. 

Penangan komputer



bila kucing pun berminat dengan komputer, maka boleh dikatakan malaysia kita sudah mahu mencapai wawasan 2020.hahah

Tuesday, December 27, 2011

Penghujung 2011

Lagi 4 hari kita semua akan melangkah masuk tahun 2012.Segala macam peristiwa yang berlaku pada tahun ini dan seperti biasa, diharapkan tahun depan segala macam peristiwa lagi yang akan berlaku akan memberikan kita segala macam rasa dan kepuasan. Tapi, satu nya peristiwa yang akan ditunggu pada tahun depan adalah hari mengundi.Satu lagi yang aku tunggu adalah hari konvo. jika tiada aral melintang atau apa-apa perkara bodoh yang berkaitan dengan server UPM, aku jangka aku akan tamatkan pengajian tahun depan. Mungkin dalam bulan 7 atau 6 macam tue. Tetapi sebelum tue perlulah menyiapkan segala kerja dan mendekatkan diri dengan buku untuk hadapi peperiksaan awal bulan jan nanti. aku nie tak pandai pun, berharap agar semua lepas sudah.asal tak kena repeat sudah.tak berbaloi orang kata. ada setengah orang nie , memang sangat pentingkan markah, boleh jugak dianggap gila markah ataupun tamak markah.Aku tak percaya pun dengan gred yang diadakan oleh universiti nie. Kalau kau dapat a dan aku dapat b atau d sekalipun, tak menentukan untuk subjek itu kau lebih handal dari aku, mungkin kau bawak towol atau kau hafal satu-satu tapi bila kena tanya secara oral tentang apa-apa konsep gagap macam budak tadika nak menjawab jadi kemana nya A atau B kau tue. Kebanyakkan pensyarah sekadar buat je soalan peperiksaan dan tak semestinya soalan yang ditanya tue betul-betul meliputi semua yang diajar atau keseluruhan subjek yang belajar. Tapi itu sekadar dari pandangan aku la, pandangan orang lain mungkin berbeza pulak kan.
Ok lah, sekarang masih lagi bercuti di rumah. Menikmati waktu rehat dengan sebaik-baiknya sebelum kembali menggalas tanggungjawab sebagai seorang pelajar balik. Selamat melangkah ke tahun 2012

p/s..baru diketahui bahawa No Ordinary family hanya ada satu season dan mungkin tidak akan disambung untuk musim kedua.cesss

Sunday, December 25, 2011

Ini saja yang aku mahu

Akhirnya...keluar jugak..setelah hampir 6 bulan (? atau kurang) menunggu, akhirnya keluar juga benda alah nie. Tapi yang menjadi masalahnya sekarang, takde fulus pulak dah.adoi lah, kena tunggu kejap nie. Masuk tahun depan, sekurang-kurangnya pada penghujung januari 2012, akan pastikan ada 3 benda alah nie dalam almari.
satu lagi jersey kelantan yang baru..yang akan dilancarkan pada 31hb nie.


p/s..td.dah tengok..dah pegang.takpe nanti dapat jugak.sekurang-kurangnya dah puas hati dapat rasa.hahaada sapa2 nak jadi banker aku?huhu

Wanna watch this



Friday, December 23, 2011

Berakhir sudah

Semakin dkt nak hbs
Tunggu exam
Tahun dpn lagi 6 bulan
kemudian berakhir semuanya
Penantian yang sangat lama
Sangat tak sabar dan takut
markah sudah tak dihiraukan
aku tahu kedudukan aku
bukan ditentukan oleh nombor2
tetapi oleh akal fikiran
hope lies

Monday, December 19, 2011

Moneyball atau duit bola

Moneyball...






asalnya dari sebuah buku yang mengisarkan bagaimana orang kat US terutamanya orang yang berkaitan dengan MLB atau baseball guna cara baru atau pendekatan baru dalam sukan baseball. the grassroot dalam moneyball ini adalah bagaimana untuk menang dalam situasi yang adil? Pendekatan Oakland Athletics yang hanya mengeluarkan lebih kurang 38 juta untuk gaji pemain-pemain nya dalam melawan New York Yankees yang mengeluarkan lebih 200 juta untuk gaji pemain sahaja. Moneyball yang digunakan oleh Billy Beane yang merupakan general manager pasukan tersebut telah membuat rekod apabila menang 20 kali berturut namun malangnya kalah di pusingan playoff. Secara ringkasnya moneyball ini berkaitan dengan 5 benda iaitu

  1. Menang
  2. pemain yang undervalue
  3. statistik
  4. trust
  5. kaya lawan miskin
Jadi setelah konsep moneyball ini digunapakai oleh kebanyakkan pasukan baseball di US, ramai yang berpendapat pendekatan Moneyball mungkin boleh dicuba dalam dunia bola sepak pula. Jika kita lihat, senario bola sepak eropah sebagai contohnya, sangat tak adil.Pasukan yang kaya dapat membeli pemain superstar dengan tawarkan gaji yang sangat lumayan dan berterusan memenangi perlawanan dan piala. Bola sepak seringkali dikaitkan dengan duit dan banyak pemain hanya mahu bermain disebabkan kerana duit. Tidak boleh salahkan pemain utk itu kerana itu adalah kerja mereka tapi bagaimana pengurusan bola sepak melihat senario bola sepak dengan duit itu yang salah. Bagaimana dengan pasukan yang tidak mampu menawarkan gaji yang lumayan , atau tidak mempunyai tuan punya yang kaya.Kita lihat contoh di EPL, bagaimana Wigan atau Norwich mampu untuk bersaing atau ringkasnya memenangi perlawanan jika mereka perlu bersaing dengan Man City atau Chelsea yang mempunyai wang yang jauh lebih banyak daripada mereka. Tengok saja gaji Torres, atau Balotelli, Nasri..kelab-kelab kecil ini bila saja mereka mempunyai pemain muda yang meningkat naik, berterusan kelab-kelab besar akan ambil dan bagi gaji yang mahal seterusnya menang banyak piala. kelab-kelab kecil ini berterusan akan berusaha untuk sekadar terus berada dalam liga EPL dengan pemain-pemain yang ada. 

Pendekatan lama dalam bola sepak adalah mengenai duit. Orang lihat penyerang, jika dia sumbat banyak gol, dia berhak dibayar sekian-kian. orang lihat pemain tengah orang kata dia perlu buat assist yang banyak. dan untuk mendapatkan pemain-pemain ini perlu bayar transfer fee yang mahal seterusnya gaji yang mahal.Lihat apa yang terjadi apa Everton.Everton seringkali menjadi tempat kelab-kelab atasan mendapatkan pemain-pemain ternama. Rooney, Rodwell, Pienar, Arteta.Semuanya daripada Everton. Tapi sekarang Everton berterusan berusaha sekadar untuk mendapatkan tempat ditangga pertengahan liga. Mereka tidak mampu menyaingi Chelsea yang ada jutawan yang bila-bila masa mampu membayar 50 juta untuk seorang pemain penyerang dimana hanya 20 juta Everton bayar untuk gaji kesemua pemain dalam kelab tersebut. jadi moneyball sepatutnya digunakan dalam bola sepak

Kita pergi ke arena yang lebih dekat. Senario bola sepak tempatan kita. Kita lihat pasukan-pasukan yang ternama atau yang memenangi banyak kejayaan pada tahun ini atau musim lepas. Selangor, Kelantan dan Terengganu. Kelantan, mereka memang hilang 3 pemain utama iaitu norfarhan, indra putra dan Azizi mat rose.3 pemain utama yang boleh dikatakan berhak mendapat gaji yang tinggi. tapi kelantan tetap memenangi Liga Super yang tidak mampu dimenangi pada musim sebelum ini pada masa 3 orang pemain ini masih bersama Kelantan. Kelantan mengambil Nurul Azwan Roya yang suku gaji daripada Indra sebagai contoh. Daniel Fadly yang jauh lebih murah daripada NorFarhan. K Soley yang sebelum ini orang kata dah habis. tapi secara kolektifnya Kelantan masih berjaya.Memang sukar untuk menggantikan Indra dan Norfarhan tapi bola sepak adalah untuk menang.untuk mencari pemain yang boleh lawan prestasi 2 orang ini pada awal tahun ini memang mahal. Kelantan tahu itu tapi Kelantan tidak mempunyai pilihan. Kelantan tidak mempunyai duit yang banyak . Kelantan bergantung pada diri sendiri. tidak seperti kelab lain yang disokong oleh kerajaan negeri masing-masing. Still, kelantan mampu masuk final Piala FA dan menang liga super. 
Moneyball dalam bola sepak bukan saja dilihat dari segi gaji pemain atau transfer fee. Kelab boleh develop pemain muda yang ada. Lihat izuan solehudin atau pemain-pemain muda yang naik nama di terengganu. Berapa nilai mereka sekarang berbanding pada awal musim. Aku pasti sangat jauh bezanya. kelab bola sepak tidak sepatutnya hanya melihat kepada gol tetapi lebih kepada ability seorang pemain. Sebagai contoh, Kelantan bagi aku bijak dengan mengambil Norfarhan untuk musim 2012, kenapa? jika gaji pemain penyerang import lingkungan 30 ribu sebulan, adalah lebih menguntungkan membayar 30 ribu untuk dua orang pemain dalam Norfarhan dan Indra putra. Ya, Indra dah semakin tua tapi dia masih ada tenaga untuk bersaing. Lebih menguntungkan Indra dan Norfarhan dapat memberi assist yang seterusnya akan memberikan gol dan jaringan. Norfarhan dan Indra sudah kenal suasana di Kelantan. Dengan pemain import, semuanya masih kabur. menjaringkan 5 gol dalam perlawanan persahabatan tidak menentukan seseorang penyerang itu berbisa. lebih selamat untuk mendapatkan pemain tempatan yang memang masak dengan liga tempatan, masak dengan siapa lawan dan bagaimana pasukan lawan bersaing diatas padang.

Senario bola negara kita nie semuanya berkejar mendapatkan pemain import. Ramai pemain tempatan yang tidak dipandang atau undervalue.untuk jangka masa panjang kita tak tau macam mana polisi FAM, mungkin 3,4 tahun lepas ini pemain import akan di'ban' kembali.Dengan mengambil pemain tempatan yang sudah terbukti  dapat memberikan sesuatu kepada pasukan adalah lebih menguntungkan. Kepada bola sepak negara terutamanya.

Sebagai kesimpulannya, Moneyball adalah satu pendekatan yang menyeluruh. bagaimana kita melihat bola sepak itu sendiri. Semua mahu bola sepak yang cantik seperti Barcelona tapi lihat saja bagaimana pembangunan bola sepak di sana. banyak yang dilaburkan. Macam mana kita definisikan bola sepak itu?

p/s untuk lebih faham mengenai moneyball boleh baca di sini dan disini

Sunday, December 18, 2011

Penangan Musim Hujan Hujung tahun

Sudah seminggu tidur lebih 8 jam sehari, makan tak sampai sepinggan nasi, minum bergelen air.Semuanya penangan demam selsema. Ubat tak yah nak cakap la.Ada sampai habis ubat pun selsema aku tak kebah jugak. Alhamdulillah, sehari dua nie dah ok badan aku. Dah naik muak rasa duk tidur.Nak bangun tak terdaya.Pergi kelas pun aku dah macam zombie, badan kat dalam kelas tapi minda atas katil. Tapi kadang-kadang rasa macam malas nak makan ubat.Ye lah , badan nie macam bertoksin gila penuh dengan ubat je.Panadol tue macam dah imun. Maybe lepas nie kena cari ubatan yang herba.tak elok jugak kan badan penuh dengan bahan kimia je.Ubatan kimia nie penuh dengan side effect. Side effect yang satu hari nanti boleh bawa kemudaratan jugak kat kita.InsyaAllah lepas nie kena cari ubatan tradisional lah pulak.Dah seminggu berehat, mulai hari nie kena sambung balik siapkan semua kerja yang ada sebelum study week bermula. Perkara pertama sekali nak setelkan adalah fyp..sekurangnya sebelum balik cuti semester nanti, aku dah ada benda yang nak ditunjukkan semester depan.kerja-kerja lain pun nak kena siapkan sebelum start minggu exam nie.

p/s..dah setengah bulan.Tak lama lagi akan meninggalkan tahun 2011 yang bawa pelbagai makna

Saturday, December 17, 2011

Thursday, December 15, 2011

Rahsia Chelsea menang



JT lawat stadium chelsea baru-baru nie. patutla Lampard, Torres dapat ilham dari JT dan menang lawan Man City. Dengan kekayaan yang City ada, money can't buy everything right? Tengok Jersey Justin Bieber,siap ada nama.Roman cuba bagi motivasi kat pemain-pemain nya. Lepas nie mungkin kelab-kelab kat EPL akan bawa lebih ramai Hollywood stars bagi ilham. mana tahu Hillary Duff lawat Liverpool ke, takpun  Rebecca Black pergi Emirates Stadium bagi ilham kat Wenger. 

p/s...sbb tue aku tak sokong Chelsea. 

Tuesday, December 13, 2011

Saturday, December 10, 2011

El Classico

Perlawanan klasik antara dua pasukan terkaya, terhandal, terbaik, penuh sejarah, di dunia. Nak aku explain banyak-banyak pun aku rasa semua peminat bola sepak sudah tahu apa ertinya derby El Classico nie kepada dunia bola sepak. Dan utk bagi analogi yang lagi mudah bagaimana El Classico nie boleh diterjemahkan dalam konteks kita kat Malaysia nie, aku bagi senario macam nie. Kelantan nie ibarat sebuah negeri dalam Malaysia.Ibu Negeri Malaysia pula tue kat Selangor. Kelantan ada team bola sendiri. Selangor ada team bola sendiri. Masing-masing kuat. Kelantan sejak dulu mahu keluar dari Malaysia, jadi rakyat Kelantan tak suka Malaysia yang selalu kutuk Kelantan. Selangor pula yang mewakili Malaysia tak suka kepada Kelantan sebab nak keluar. Jadi bila bertemu atas padang, budaya, bahasa, politik semua dicampur adukkan. Jadi pertemuan antara Kelantan dan Selangor akan jadi sangat-sangat penting sebabnya bukan maruah dipertaruhkan malah lebih jauh daripada itu. Lebih kurang begitu la serba sedikit macam mana analogi EL Classico nie dalam konteks Malaysia. Malam nie tak kisah lah kita peminat kelab mana sekali pun, tapi EL Classico wajib tengok.Perlukan alasan lain lagi utk tengok EL Classico?Aku bagi 3 yang tambahan;

  1. Mourinho bertemu Pep..sekali lagi.2 jurulatih yang hebat, penuh taktikal, penuh visi
  2. Messi bertemu Ronaldo..sekali lagi.2 pemain terbaik didunia sekarang ini. malang, masing-masing tak berjaya di peringkat antarabangsa.
  3. attacking vs attacking. Barca attacking tiki taka, possession ball. Madrid attacking counter attack, fast, direct..
nak lagi? tengok malam nie

Friday, December 9, 2011

Tak adil atau kemaruk ?


Dunia nie tak adil..betul kan? Aku pasti semua orang pun akan cakap begitu.Yang kaya akan terus kaya.Yang miskin walaupun berusaha kuat mana pun, kalau tak berani buat perkara yang tak beretika memang susah nak jadi kaya. Yang kaya akan berterusan mempertahankan kekayaan mereka. Kalau kita ditempat mereka pun pasti kita akan melakukan perkara yang sama juga.
Ketidak adillan kalau dilihat di Negara kita nie bukan sahaja berlaku di dalam dunia politik malah berlaku dalam semua aspek kehidupan. Pendidikan? Pekerjaan? Secara umumnya boleh dikatakan sudah menjadi budaya. Puncanya? Semua mahu yang terbaik. Semua mahu jadi yang terbaik. Semua mahu senang. Semua mahu menjaga muka. Ya, ada orang akan kata perlu bersyukur dengan apa yang ada. Tapi syukur saja tanpa berbuat apa-apa tak ada gunanya jugak. Semua dah tahu budaya kipas mengipas.Guru di sekolah rendah lagi dah beritahu murid-murid “ kena ada kabel, sebab nanti senang nak dapat kerja. Kena kipas baru dapat pangkat tinggi. Kena kipas baru dapat markah tinggi.”
Pensyarah kat university pun cakap macam tue jugak. Orang dah kerja pun cakap jugak. Orang Negara kita memang dah sebati dengan ayat-ayat macam nie, “ dia tue dapat PTD sebab ada kabel” ‘ Dia tue masuk U tue sebab ada orang kat dalam” “ die tue sedap lah sebab ayah/pak sedara/kaum kerabat kerja kat situ”..Jarang sekali kita dengar, alhamdullillah, rezeki dia.
Yang buruk sangka satu hal, yang tak puas hati atau senang cerita dengki satu hal lain pula.Dari sekolah rendah lagi kita sering dengar macam nie, “cikgu, saya nak buat balik ujian” “mana aci kau dapat tinggi dalam BM” “cikgu, dia tue tiru orang lain” “cikgu saya buat balik” “jom kita conteng buku dia”. Kita selalu je tak senang dengan kejayaan orang lain. Kalau boleh dalam fikiran kita, kalau dia dapat, kita perlu dapat jugak, kalau kita tak dapat, dia pun tak dapat jugak. Mak bapak kita pun selalu cakap, “ anak dia tue masuk u sana, kau kena masuk u sini” “anak dia tue masuk situ sebab kabel, kita kena guna kabel jugak”. Bila dah besar, maka ramai la budak-budak yang u terutamanya yang melayu, (aku tak nak sentuh yang berkaitan agama sebabnya semua dah pandai agama, dah belajar agama dari kecik lagi, dan kalau orang yang tahu pasal agama, dia dah tahu pasal syukur, redha dan juga ikhlas), akan mula menampakkan cirri-ciri dengki dan tak puas hati. “kenapa markah aku rendah? Dia tue bukan pandai sangat pun” “dr, saya nak markah tinggi selepas saya buat yang ini”, “eh, kau tiru dia kan ujian baru-baru nie”.
Ketidak adillan. Bila tidak adil banyak, maka benda lain banyak datang. Kemaruk dan gila kuasa datang. Masa kecik gila markah, masa u gila markah, masuk kerja kemaruk pangkat, kemewahan dan kuasa. Bila dah semua kemaruk, rosak lah masyarakat. Yang atas selamanya kemaruk kuasa, yang dibawah sentiasa dengki dengan kemewahan.Yang tinggal?

Wednesday, December 7, 2011

Tuesday, December 6, 2011

Benda annoying dalam FM

Football Manager boleh dikatakan antara game manager bola sepak yang paling realistik, yang paling meluas yang paling diminati oleh semua para peminat bola sepak. Dah berzaman orang main FM dan kepada yang belum main, harap cari dan main dan nikmati fantasy menjadi manager kelab yang diminati. Tetapi seperti juga hidup, yang tidak semua benda adalah sempurna, FM ada beberapa benda yang boleh membuatkan kita sebagai manager rasa nak sepak atau tumbuk laptop atau pc sendiri.

Benda-benda yang membuatkan darah naik dalam FM

  1. Penyerang buat shot 20...shot on target 5.Midfield buat shot 12..shot on target 3.tetapi jaringan hanya 1 dan pihak lawan yang buat 2 shot,tapi masih boleh menang dengan jaringan 2-1.
  2. 10 minit terawal dah ada pemain kita yang kena layang kad merah.Sebelum nie nak kata kad kuning pun dia tak pernah dapat
  3. Kita nak beli pemain A daripada kelab AA dengan harga 20 juta. Kelab lain datang tawar harga 11 juta pun kelab AA dah terima.
  4. 5 musim tak ada seorang pun pemain kelab kita menang world player of the year walaupun menang champions league berturut-turut dan liga berturut. Asyik2 messi, ronaldo yang menang.
  5. Bila nak jual pemain kelab kita, semua kelab tak nak beli dengan harga yang sepatutnya.
  6. 3 minit perlawanan bermula, pemain pertahanan dah kena usung keluar.lembik macam perempuan walaupun dalam stats dia natural fitness 19
  7. Kita beli penyerang dengan harga yang tinggi (cthnya..50 juta) selalu turunkan dia, bagi gaji tinggi daripada orang lain tetapi di akhir musim..hanya jaringkan gol 5.3 daripadanya adalah penalti.
  8. Barisan penyerang di kelab kita lebih hebat daripada gandingan ronaldo dan messi dalam dunia sebenar tetapi yang banyak jaringkan gol adalah dua pertahanan tengah kita.
  9. Mahu membeli pemain muda daripada amerika selatan, scout cakap dia nie power, maka belilah dengan harga yang mahal, tetapi bila 10 perlawanan, hebat Mat Yo lagi.

ESMP - senang citer..bangang

Ingat aku nak bayar lagi? dah lebih pun dah potong, gila mau mintak lagi? baik buat sesiapa2 yang kerja kat UPM bahagian IT nie, sila balik bukak buku programming balik, kalau kerja makan gaji benda ralat macam nie tak boleh nak setelkan, senang citer memang bangang.Menyusahkan orang.Macam nie nak rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan? Bangang..senang cerita.1 sen pun aku tak akan bayar lagi..

Sunday, December 4, 2011

Penangan Ombak Rindu




Sana sini, dalam fb, seme duk bercakap pasal ombak rindu. Yang dah kawen ajak suami tengok Aaron Aziz..Yang couple bawak pakwe tengok Maya Karin. Yang single kumpul kawan-kawan tengok Lisa Surihani.Bila selesai tengok woyam tue, suami akan pegang tangan isteri, pakwe akan pegang kardigan makwe, yang single2 pegang tisu.Yang tersengih tauke GSC dan TGV. Dan dalam media, semua orang memberikan respons yang baik kepada filem yang diadaptasi dari novel yang tajuk sama ini. Aku percaya tak mustahil filem ini akan beri keuntungan yang besar. satu faktor kerana sekarang ini filem hollywood macam cool down seketika jadi beri peluang kepada filem tempatan nak mencelah. Fenomena twillight rasenya dah cool down sedikit. Dengan status Ombak rindu yang pasti akan capai box office, akan memberi impak yang baik kepada industri filem negara dan budaya membaca negara kita nie.Aaron Aziz akan menempatkan lagi namanya sebagai pelakon yang berkaliber. Pengusaha filem akan lebih rancak untuk membuat filem selepas ini. Banyak novel akan diadaptasi kepada filem di masa akan datang. Orang akan mula banyak membeli novel-novel di kedai-kedai buku. Banyak novel yang akan dikeluarkan oleh para penulis negara kita. Ramai orang akan mula hargai karya seni tempatan kita. kalau kita sebelum ini kagum dengan karya harry potter, the lord of the ring yang diangkat dari novel, apa salahnya selepas ini kita kagum dengan trilogi Tombiruo dari Ramlee Awang Murshid ataupun karya-karya HM Tuah, nukilan Faisal Tehrani yang islamik ataupun mahakarya Sasterawan negara kita seperti Salina oleh A Samad Said. Dengan kerancakan ini, budaya filem dan membaca rakyat negara kita akan meningkat dan barulah kemajuan yang kita semua ingin kejar akan dapat tercapai.

p/s..aku tak pergi pun woyam..aku sumbang industri melalui astro first je lah nanti.pengalaman tengok woyam filem malaysia selalunya tak begitu molek untuk aku.

Saturday, December 3, 2011

Update on my FM

Still on playing FM2012.Currently managing Man City.I actually playing Man City not because of the money that they have but looking on adding the trophy and the challenge that came with it. We all know that Man City is a club that long had been overshadowed by Red Devils and now, backed with 'oil money', they begin the steps to be recognized as one of the clubs that need to be reckon with. The first step i did managing Man City is looking to solve the problem in defender right and midfield. yes, man city has already many world class midfield but in order to compete in all competition, i still need one trully world class midfield center. Nigel and Yaya toure are more on defensive, and Silva and Nasri more toward attack. Milner and Barry are more suitable to be the key, box to box MC. at first i tried the newbarcelona formation which adapted 4-3-1-2. With 1 DLP supported by ball winning midfield and advanced playmaker. In term of strikers, Man City has enough back up. Aguerro, Tevex and Dzeko are all superb. Other main problem was finding the best defender right. In the first season, only zabaleta is the best they have and i tried to find other that can challenge him. Maicon is too price, and old already. der Wiel has some problem with the injury fitness. The best one i could get was Darijo Srna. This one is trully inspiring signing. Really made a lot of assist as i play him as wing back right. In MC, i managed to buy Ganso from Santos. Not only he is as good as lampard, he is still young. He will be the key of Man City. My vision with City was to develop our player and not rely on buying top-top players in the future. yes, the price for Srna and Ganso are high as i bought them for 60 million both. But this investment was successful one.
In the first season, Aguerro was superb. Top scorer in the team. With around 30 goals in all competition. One player that i used as Aguerro back up is balottelli. tevez is also wonderful player. really helped in attacking. Barry is the one that really machine in the middle. I used him, de jong and Yaya toure as the core midfield.We manage to be the England champion but lost to barcelona in champions league quater final. Entering second season, i tried to applied 4-3-3  as i want more goals. So i get Pedro, Cavani and yaya sanogo to help the attackers. Pedro only cost me 13 million as he was transfer listed in Nou Camp. Cavani price 35 million. It was worth it. With new formation and rotation with the help of milner, nasri, vladimir weiss, this time we manage to be the champion of europe. In the third season, i did not buy big. Only bought Kyriakos papadoulous for 12 and Jordan Henderson to be the replacement for the aging Barry. In term of finance, i manage to sell Silva, adebayor, kolo toure, zabaleta, santa cruz in span of 3 season so i guess i somehow balance the money that i spent with the money that i get from the salary cap that was reduced with the sale of those players.
next step in Man city was rebuilding with the core players. Some aging players need to be replaced with the new one. Looking for bargain young player that can play in midfield and defence. In strikers, yaya sanogo still young and balotelli still a killer in the penalty box.

Friday, December 2, 2011

Masuk Disember

Mula-mula sekali kena ucap syukur sebab dah berjaya masuk Disember. Bulan 12 nie petandanya dah nak tamat tahun masihi 2011. Lagi 30 hari maka akan melangkah masuklah ke tahun 2012. Masuknya bulan 12 ada 3 benda yang aku akan tempuhi ;

  1. hujan dan hujan
  2. presentation
  3. persiapan untuk final exam
tambahan untuk yang diatas lagi, sibuk nak menyiapkan FYP dan tugasan2.Sibuk dengan "kerja luar" lagi.Bola sepak pun semakin rancak.Kat Eropah dan di Malaysia. Duit pun jadi macam air hujan, senang je kuar tak reti-reti nak berhenti.Tapi satu benda yang suka sama dengan disember dan hujan, banyak je tidur sebab malas nak keluar.Kena berjaga-jaga juga sebab tak mahu demam hinggap. 

Apapun, selamat datang Disember.Bulan penutup..Selesaikan azam tahun 2011 sebelum buat balik azam tahun 2012.

Jom Share