Thursday, December 26, 2013

Boxing Day

Boxing Day bukanlah hari dimana orang ber'boxing'


Boxing Day hari dimana sehari selepas Krismas bagi orang Kristian membuka kotak-kotak mereka selepas Pak Santa Claus memberikan hadiah..Dipetik daripada Wikipedia(malas nak ulas panjang, copy paste je senang)..

The exact etymology of the term "boxing day" is unclear. There are several competing theories, none of which is definitive.[3] The European tradition, which has long included giving money and other gifts to those who were needy and in service positions, has been dated to the Middle Ages, but the exact origin is unknown. It is believed to be in reference to the Alms Box placed in places of worship in order to collect donations to the poor. In ancient, pre-Christian Rome, Saturnalia was a Roman celebration during which slave owners would switch roles with their slaves. Gift giving was a part of Saturnalia and benevolence to slaves was a practice which may have influenced the later December tradition of boxing and presenting of gifts to people of lesser status.[citation needed] Also, it may come from a custom in the late Roman/early Christian era, wherein metal boxes placed outside churches were used to collect special offerings tied to the Feast of Saint Stephen,[4] which in the Western Church falls on the same day as Boxing Day.

In Britain, it was a custom for tradesmen to collect "Christmas boxes" of money or presents on the first weekday after Christmas as thanks for good service throughout the year.[5] This is mentioned in Samuel Pepys' diary entry for 19 December 1663.[6] This custom is linked to an older English tradition: since they would have to wait on their masters on Christmas Day, the servants of the wealthy were allowed the next day to visit their families. The employers would give each servant a box to take home containing gifts and bonuses, and sometimes leftover food.

Kalau kat negara kita nie, memang tak ada sangatlah yang nak menyambut Boxing Day. Celah mana nak datang Santa Claus pun aku tak tau.Lagi satu, penganut Kristian kat negara kita peratusannya hanya sedikit saja. Tetapi kadang-kadang negara kita, yang bukan Kristian pulak lebih-lebih nak sambut Krismas.

Boxing Day lebih kenali bagi peminat bola sepak EPL.Hari di mana perlawanan bola sepak dijalankan. Disaat liga-liga eropah yang lain (Spain, Italy dan Bundesliga) berehat, EPL tetap berjalan. Boxing Day selalu menghidangkan perlawanan-perlawanan bola EPL yang menarik. Kelab-kelab Underdog selalu akan menewaskan kelab-kelab besar dan memberikan kejutan-kejutan.Kenapa boleh jadi sedemikian? Satunya sebabnya nama itu sendiri. Kalau dah main sehari selepas perayaan, memang tak bermaya la para pemain. Cuba kalau kat Malaysia ini kita tiru macam boxing day nie. Raya kedua terus buat perlawanan bola. Boleh tengok la pemain-pemain kat barisan simpanan makan ketupat sambil pemain atas padang sepak bola duk teringat rendang dengan nasi dagang. Atau sehari selepas raya korban main bola, mungkin pemain dapat bermain 60 minit sebab perut penuh lagi dengan daging-daging korban.

Memang orang Inggeris ini sangat unik. Kadang-kadang ramai yang menyuarakan ketidakpuas hati pada perlawanan dalam Boxing Day nie tetapi bagi mereka dah menjadi satu tradisi. Jadi memang mereka akan tetap teruskan juga.Larat ke tidak, hal lain tetapi tradisi tetap akan diteruskan. Harapnya kat negara kita janganlah pulak ditiru hal macam nie. Haru Biru jadinya nanti.

p/s..Liga Malaysia 2014 akan bermula.Kisah-kisah U-turn dah banyak. Sekarang semua orang tahu betapa sakitnya penangan U-turn nie. Kita sama-sama tengok FAM nak buat apa lepas nie.

No comments:

Post a Comment

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share