Monday, January 27, 2014

Jangan Duduk Termenung - JDTI sometimes say to footballers agents,"The difference between you and me is that, if tomorrow there was no more money in football,I'd still be here, but not you." Arsene Wenger.

Kata-kata daripada salah seorang pengurus terkenal bola sepak di England bersama Arsenal. Dunia bola sepak sekarang memang berpaksikan kepada kewangan tetapi kewangan tidak mampu membeli kejayaan dan sudah semestinya tidak mampu membeli kegilaan yang membuatkan bola sepak itu sendiri diminati ramai.

Dalam konteks negara kita, setelah dua perlawanan liga super berlangsung tempoh hari dan esok pusingan ketiga, JDT, kelab yang dibawa oleh TMJ, yang melaburkan banyak wang dengan membeli pemain-pemain bintang, jurulatih antarabangsa,ubahsuai kemudahan bermain yang bernilai tinggi, tewas kepada kelab T-team. Tamparan yang cukup besar meskipun baru di awal musim. Para penyokong JDT boleh memberi alasan masih terlalu awal dan mereka tidak mensasarkan treble ataupun mungkin menyalahkan keadaan padang atau tempat duduk pemain yang tidak bertaraf recaro tetapi realitinya, wang tidak dapat menjamin kemenangan semata-mata. Tiada guna memberikan alasan tidak mensasarkan treble sekiranya sebuah pasukan membeli hampir semua bintang daripada pasukan lain serta membawa masuk pemain import bergaji jutaan setahun. Lihat saja kepada barisan pemain JDT.Dari penjaga gol sehingga kepada pemain simpanan semuanya mempunyai nama besar.Jd sebenarnya tiada alasan untuk JDT tidak memenangi treble. 

Selesai bab JDT, masuk pula kepada Kelantan.Tan Sri Annuar Musa sering mengatakan dalam dunia bola sepak, pasukan yang mempunyai kewangan yang kukuh akan berjaya. Kelantan pada musim ini tidak dapat bersaing dengan pasukan lain yang dapat menawarkan gaji yang tinggi kepada para pemainnya tetapi Kelantan tetap berusaha melengkapkan persiapan. Kemasukan dua pemain import Ghaddar dan Doe dibantu Shawky nampaknya menampakkan hasil setakat. Walaupun masih awal, dilihat peranan yang mereka mainkan amat besar. Walaupun tempoh hari Kelantan hanya menang 1-0 dengan jaringan Forkey doe, tetapi sekurang-kurangnya 3 mata penuh berjaya dikutip. Piya dilihat sedikit tenggelam dalam dua perlawanan ini mungkin kerana perubahan taktikal ditambah dengan kehilangan pemain di barisan tengah.

Steve Darby  dilihat sebagai seorang jurulatih yang realist dalam membawa pasukan. Dalam perlawanan pertama, pada awal permainan, dia cuba menerapkan taktikal 3-5-2.kemudian diubah kepada 4-4-2 setelah kemasukan Roypy dan Ghaddar. Dalam perlawanan di Kuching pula, beliau menerapkan taktik 3-4-3 dengan rangkaian fakir, ghaddar dan doe. Barisan tengah masih pincang tetapi Nazri dilihat mampu menggalas tugas di barisan tersebut manakala barisan pertahanan masih utuh.Bahagian serangan sangat perlu ditingkatkan dan bibit-bibit keserasian Antara Ghaddar dan Doe telah menjelma dan diharap dapat diteruskan. Dan aku juga pasti, Steve Darby tidak akan teragak-agak untuk menyesuaikan barisan pemain Kelantan dengan taktikal yang lain dalam misi mencari tiga mata penuh bagi setiap perlawanan.

Jika diteliti, Ferguson dan Mourinho Antara jurulatih yang realist. Wenger lebih kepada jurulatih yang optimistic. Pep juga sedemikian. Jurulatih boleh memilih untuk menerapkan taktikal mengikut acuan para pemain ataupun mengarahkan para pemainnya mengikuti taktikal yang ada. Barcelona dan Arsenal sebagai contoh mempunyai corak yang hampir sama. Walaupun ada pemain baru yang masuk tetapi corak permainan, taktikal serta konsep masih tetap sama. Para pemain perlu mengikut corak yang dimainkan. Ini yang menjadikan mereka Antara kelab yang disegani serta sudah menjadi trademark. Man Utd atau Chelsea/Inter Milan/Real Madrid pula lebih realist. Mereka lebih menerapkan taktikal yang mana pemain harus sentiasa ikut.Kadang-kadang dengan kehadiran pemain baru, taktikal digubah, diolah untuk disesuaikan oleh pemain tersebut. Lihat saja CR7 di Real Madrid, Eto bermain right back di Inter Milan, Ronney bermain winger di Manchester. Dan kelebihan bagi kelab-kelab realist ini adalah mereka dapat mengubah taktikal pada masa dan waktu berkesesuaian mengikut kehendak perlawanan.

Malam esok Kelantan akan menentang PKNS. Dijangkakan Shawky dan Amar dapat kembali bermain. Mungkin Steve Darby akan kembali menerapkan taktikal 3-5-2.Atau juga penerapan taktikal baru 4-3-2-1. Apa-apapun semoga Kelantan kekal ditangga atas liga malam esok.

Gomo Kelate Gomo

Sunday, January 26, 2014

Fakta untuk Piala Dunia 2014

A Few Curious Facts About World Cup
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Friday, January 24, 2014

Permulaan Liga Super 2014 - Kelantan vs Sime DarbyLiga Super 2014 sudah bermula. Sekali lagi FAM membuat satu keputusan yang memang memeningkan kepala. Perlawanan untuk Piala Sumbangsih dikira mata dan dianggap sebagai salah satu perlawanan dalam liga super. Perlawanan yang berlangsung pada Jumaat lepas, 17 Januari, dimenangi oleh Pahang 1-0 menewaskan Lions 12. Sepatutnya, Piala Sumbangsih nih janganlah dikira. Nama lagi perlawanan merebut Piala Sumbangsih. Tiap-tiap tahun bertukar. Kejap tak kira, kejap kira. Memang pening orang dalam FAM nie. Dulu kena main di Shah Alam, pastu kejap main tempat pasukan. Mungkin tahun depan FAM ubah pulak perlawanan nie.
Cukup cakap pasal FAM. Cakap pasal Pahang lawan Lions. Game yang bukan nak kata tidak terlalu bosan, tapi tidak jugak terlalu rancak. Kena faham, perlawanan awal musim. Semua masih lagi dalam persediaan cari balik kecergasan. Pahang dengan jurulatih baru. Serap taktikal baru. Amirul Hadi pulak takde. Dickson pulak main tak sampai 15 minit. Mujur Conti seperti biasa berbisa dalam kotak penalti. Lain pulak dengan Lions. Bukan saja Coach baru, 3 watak utama mereka, Shahril Ishak, Baihaki dan Haris Harun semua dah takde. Tapi dalam perlawanan tersebut,walaupun rata-rata pemain Lions pemain muda, mereka dapat serap tekanan Pahang. Sekali sekala dominasi bahagian tengah. Pahang pula seperti biasa, Gopi dan Alex memang winger yang mantap. Tahniah kepada Pahang. 

Perlawanan yang seterusnya, yang aku pergi, Kelantan lawan Sime Darby. Sime Darby pendatang baru, naib juara Liga Perdana. Kelantan memang seperti pasukan baru. Ramai pemain baru, coach baru, taktikal baru. Penyerang awal-awalnya Doe dan Fakri. Shawky bertindak baik mengawal bahagian tengah. Shawky dilihat lebih sebagai box-to box mid. Dia rajin merampas bola di bahagian bawah dan turut mengasak bahagian atas. Piya seperti biasa, walaupun masih awal, telah menunjukkan prestasi yang cemerlang seperti mana yang dia telah lakukan sebelum-sebelum ini. Kemudian, Sime Darby bijak mengambil peluang dari satu tendangan percuma dan membuahkan hasil. Kelantan mula sedar dari terlelap. Kelantan kembali mengatur serangan demi serangan, Fakri dan Doe hamper mendapat peluang keemasan di hadapan pintu gol.

Dalam perlawanan ini juga, dapat dilihat, penerapan taktikal baru Steve Darby, 3-5-2 kurang menjadi. Mungkin masih terlalu awal. Tengku Hasbullah yang sepatutnya bertindak sebagai wing back hamper setiap masa mendapat kutukan daripada para peminat apabila dia sering kehilangan bola dan seolah-olah buntu dalam membantu perencanaan serangan Kelantan.Wan Zaharul pula menunjukkan teknik dan kemahiran yang bagus walaupun ada ketikanya dia langsung tidak mendapat peluang.
Sesuatu yang ditakuti oleh Kelantan berlaku pada pertengahan separuh masa pertama apabila Shawky dikeluarkan akibat kecederaan. Dilaporkan juga dia tidak diturunkan pada perlawanan menentang Sarawak pada malam esok. Mohammad Ghaddar, bekas pemain kesayangan Kelantan pada saat bersejarah Treble masuk. Piya terpaksa turun ke bawah. Apabila kemasukkan Ghaddar, aku menjangkakan Darby akan mula memperkenal taktikal 4-3-3 dimana Doe, Ghaddar dan Fakri dibantu oleh Amar, Piya dan Kecik di bahagian tengah. Amar pada malam itu bertindak baik namun masih banyak yang perlu diperbaiki tetapi sekurang-kurangnya masih lagi berupaya membantu Piya dan Obinna mengawal pergerakan penyerang Sime Darby.

Ramai yang memuji Doe pada malam tersebut. Dia rajin, bijak membuka ruang, pantas menyambar peluang. Sekurang-kurangnya 4 peluang baginya untuk mencetak nama sebagai seorang penjaring. Gol pertama Kelantan hadir pada separuh masa kedua hasil daripada Doe kepada Ghaddar. Kemudiannya Ghaddar memberikan kemenangan pertama Kelantan ditempat sendiri apabila menjaringkan gol daripada sepakan penalty.

Secara keseluruhannya, malam tersebut bukanlah satu malam yang hebat. Jauh sekali untuk mengganggap Kelantan dapat dinobatkan selaku pencabar dalam liga Malaysia. Tetapi, masih terlalu awal untuk mengukur kesemua pasukan. Para pemain masih lagi dalam mood pengenalan. Ramai pemain baru. Taktikal masih lagi dicuba dan pastinya akan ditambahbaik dari seminggu ke seminggu.Tidak dinafikan 3-5-2 yang ingin diterapkkan oleh Darby dapat membuahkan hasil tetapi beberapa ‘tweak’ perlu dibuat. Tengku Hasbullah tidak sesuai bermain sebagai wing back. Rasanya lebih sesuai diberikan kepada Zairo Fitree atau Nazri Ahmad.Atau juga Jika Aziz Ismail dapat mengembalikan kecergasannya seperti dahulu, gandingan wing back Kelantan akan menjadi mantap. Amar, Piya, Shawky masih dalam proses membina keserasian. Bagi bahagian serangan rasanya tidak ada masalah. Fakri, Ghaddar atau Doe. Piya perlu diberi ruang untuk naik membantu dibelakang penyerang. Tetapi pada masa yang sama Shawky jika mampu menggunakan pengalamanya dapat mengawal bahagian tengah Kelantan dengan lebih berkesan. Obinna, Nik Shahrul , Farisham seperti biasa sudah serasi dan sentiasa kental.Cuma yang dikhuatiri dengan taktikal sebegini adalah offside. Beberapa kali dapat dilihat bahagian tepi Kelantan tidak dapat mengawal winger lawan yang laju dan lincah.

Aku masih lagi percaya Kelantan berfungsi terbaik apabila bahagian tengah dikukuhkan atau mempertaruhkan serangan Kelantan yang ampuh. 4-2-3-1 atau 4-3-3 atau juga 4-3-2-1 mampu diterapkan oleh Kelantan dengan barisan pemain yang versatile ini.

4-2-3-1
Roypy – Nik Shahrul – Obinna – Nazri
Amar – Shawky
Kecik- Piya- Fakri
Doe

4-3-3
Roypy – Nik Shahrul – Obinna – Farisham
Amar-Shawky-Piya
Shakir – Ghaddar- Fakri

4-3-2-1
 Roypy – Nik Shahrul – Obinna – Nazri
Amar – Shawky –Piya
Fakri – Shakir
Doe
Mungkin satu masa, taktikal sebegini akan dicuba dan diterapkan oleh Steve Darby.Siapa tahu. Apapun, musim bola sepak Malaysia sudah bermula. Kelantan akan mencuba yang terbaik. Para peminat sentiasa di belakang. Stadium pasti akan sentiasa penuh. Hanya yang terbaik diharapkan.

Gomo Kelate Gomo

Friday, January 10, 2014

Ketidaksamarataan atau ketidaktahuan?


Inequality for all. Satu filem yang mendapat liputan meluas di Barat. Filem ini bercorak dokumentari berkenaan krisis ekonomi sosial yang sekarang melanda di Amerika Syarikat. Kalau mahu diringkaskan, filem ini menceritakan bagaimana ketidaksamarataan ekonomi rakyat Amerika yang sebenarnya seperti iceberg. Dimana satu masalah bagi pihak pertengahan sebenarnya membawa kepada masalah lain yang seperti satu putaran bom jangka masa.


Apa yang boleh dipelajari daripada filem ini yang padat dengan angka dan sudut pandangan daripada ahli ekonomi yang pernah berkhidmat semasa pentadbiran Bill Clinton? Keadaan yang sama sebenarnya berlaku pada negara kita. Malah dalam statistik yang dikeluarkan juga menunjukkan yang jurang pendapatan golongan atasan, pertengahan dan bawahan bagi negara kita semakin melebar sejak daripada tahun 1980-an lagi. Disini aku bukan nak ceritakan berkenaan sosialis atau komunis malah jauh sekali sebagai seorang ahli republik dan tidak pernah juga menjadi ahli ekonomi. Tetapi lebih mengutarakan isu yang sebenarnya menyentuh semua kaum, bangsa, dan tahap dalam masyarakat kita. Aku akui, aku bukanlah seorang yang pakar dalam ekonomi ataupun politik tetapi hal ini sudah termaktub sebagai seorang muslim berkenaan kesamarataan.
Ya.. dalam islam amat mengutamakan kesamarataan. Malah apabila kita meninggal dunia, semua orang akan dikapankan dengan kain putih.Tiada beza. Aku tak menafikan kejayaan golongan atasan. Sahabat Nabi SAW dulu ramai yang berjaya sebagai peniaga dan usahawan tetapi semuanya mengikut ajaran yang Nabi bawa.tetapi yang menjadi masalah utama kepada negara kita adalah dimana yang kaya semakin kaya dan yang miskin akan selamanya miskin. 

Aku tahu, dalam dunia sebenar, tidak akan ada negara yang tiada orang yang miskin. Cuma apa yang dapat diperhatikan sekarang adalah ketidakadillan dalam pembahagian. 40% pemilikkan dalam negara kita adalah dipegang oleh 10% rakyat kita.Aku tak mahu bersifat perkauman. Tetapi kita fokuskan sahaja kepada satu kaum. Kaum yang dikatakan tuan milik tanah melayu ini. Kita lihat sekeliling kita, berapa ramai yang dikatakan golongan bawahan, pertengahan dan atasan. Kita cuba definisikan golongan-golongan ini.

Golongan atasan kalau dalam bahasa ringkas kita letakkan orang-orang yang mempunyai pendapatan lebih 10,000 sebulan. Pertengahan pula 2000 hingga 10000. Bawahan pula adalah dibawah 2000.ini definisi yang aku lihat dan rasa sesuai. Mungkin ada data yang lebih tepat. Jadi berapa ramai yang ada 10,000 sebulan.dalam 10 orang mungkin hanya 12 orang. Selebihnya mungkin 5 orang golongan pertengahan dan 4 orang golongan bawahan. Aku bukan mahu menafikan golongan atasan. Ya, mereka ini yang rajin ambil peluang, pandai dalam bidang masing-masing jadi mereka layak untuk mendapat pendapatan yang mereka ada sekarang. Cuma dalam trend terkini dalam negara kita, golongan pertengahan yang semakin tersepit dan tiadanya lonjakan untuk bergerak ke atas.Golongan atasan seperti tidak memberi seperti yang sepatutnya.ya, mereka keluarkan zakat, bayar cukai tetapi seperti masih tidak cukup. Negara perlukan golongan atasan. Tetapi golongan atasan bukan yang menentukan hala tuju ekonomi. Malah sebenarnya kalau diperhalusi golongan pertengahan yang mencorakkan ekonomi.

Dalam situasi sekarang dimana semuanya mahal, ramai yang mengatakan untuk menyimpan juga tidak sempat.kebanyakkan golongan pertengahan sudah mengambil langkah penjimatan. Apabila kurangnya orang yang menyimpan dengan bank, bank akan mula kurang pendapatan. Apabila tidak ramai yang keluar makan di luar, atau membeli belah di kedai-kedai, pihak swasta akan mengalami penurunan jualan. Memperlahankan keuntungan mereka. Ekoran daripada ini juga, cukai yang dibayar kepada kerajaan juga akan berkurangan. Sama seperti dalam industri permotoran. Apabila gaji atau pendapatan yang masih lagi statik tetapi nilai barangan sekeliling meningkat, golongan pertengahan akan berkurangan untuk membeli kenderaan baru. Adakah pihak industri mahu mengharapkan golongan atasan semata-mata? Tidak kerana golongan tersebut hanyalah meliputi lebih kurang 15% daripada penduduk negara kita. Golongan tersebut juga yang kita boleh lihat sentiasa menukar kenderaan. Apabila rakyat pertengahan ini tidak lagi rancak membeli kenderaan, industri mula terasa. Kerajaan juga terasa kerana cukai mulai kurang. Dan apabila cukai berkurangan, perancangan untuk pembangunan dan penjagaan rakyat akan berkurangan atau dipotong malah akan ada yang dipotong. Budjet tahunan akan berkurangan.  Mungkin akan terasa apabila jalan tidak lagi dibina, sekolah baru tidak dibina, perbelanjaan universiti dikurangkan. Keadaan ini akan menimbulkan ketidakpuashati oleh rakyat. Sentimen-sentimen berbahaya akan berlaku. Perkauman, agama dan taraf hidup akan mula menyerang. Malaysia adalah dihuni oleh masyarakat majmuk. Maka kaum yang teruk terjejas ini akan mula menyerang kaum lain. Mungkin kaum melayu (yang banyak menghuni golongan pertengahan dan bawahan) atau india ( penghuni golongan bawahan) mula menyerang para pendatang yang berlambak bersantai di chow kit, atau kaum cina yang menjadi tauke kedai-kedai besar. Masalah sosial akan merebak. Rakyat terdesak mencari duit yang lebih. Kuasa membeli berkurangan. Inflasi akan meningkat. 

Ini semua adalah senario yang tidak lagi mustahil tetapi sudah pun berlaku. Semuanya berpunca daripada ketidak adillan dalam pembahagian. Tiadanya kesamarataan. Jadi disini, kerajaan yang perlu memainkan peranan. Kenapa? Kerana kerajaan yang menentukan semuanya. Negara kita bukanlah  seperti negara kapitalis Amerika Syarikat. Tetapi di Amerika Syarikat sendiri kerajaannya banyak menolong golongan kapitalis dan korporat besar. Sama juga di Malaysia. Kerajaan mampu mengubah polisi untuk memacu pertumbuhan bagi golongan pertengahan ini. Bukanlah satu jalan yang drastik diperlukan. Ekonomi tidak mampu bertukar dalam masa sejam dua. Memang sesuatu yang mustahil untuk menaikkan taraf seseorang yang bergaji 2,300 sebulan kepada 8,000 sebulan. Tetapi sekurang-kurangnya, taraf hidup golongan pertengahan tersebut dapat dipertingkatkan. Salah satunya adalah dengan pendidikan. Masalah dalam negara kita sekarang, orang yang keluar daripada universiti, mendapat ijazah, akan dapat purata gaji 2000 tetapi menanggung hutang purata 20000. Persaingan semakin meningkat. Pelbagai punca dilaporkan. Tetapi tipikal negara kita yang lebih memfokuskan kepada masalah bukan kepada penyelesaian. Kita tak dapat nak latih 20000 graduan setiap tahun bercakap seperti mat salleh. Kita tak dapat nak sekat orang asing datang bekerja di negara kita. Kita tak dapat nak sekat kaum cina hanya ambil kaum cina untuk bekerja. Kita tak dapat nak ubah keseluruhan sistem pendidikan kita. Tetapi masalah yang kita semua alami adalah berkaitan antara satu sama lain.

Jadi, seperti dalam filem Inequality for all, perubahan perlu dimainkan oleh semua pihak.Samada pihak atasan, pertengahan,bawahan. Kerajaan perlu bertindak. Swasta perlu berganding bahu. Semua kaum perlu ketepikan sentimen masing-masing. Tiada agama yang menggalakkan pergaduhan. Islam sendiri mengajar umatnya yang rezeki Allah sentiasa cukup untuk hamba-Nya yang mencarinya dengan jujur dan mengikut lunas-lunas islam yang sebetulnya. 

“The greatest country, the richest country, is not that which has the most capitalists, monopolists, immense grabbings, vast fortunes, with its sad, sad soil of extreme, degrading, damning poverty, but the land in which there are the most homesteads, freeholds — where wealth does not show such contrasts high and low, where all men have enough — a modest living— and no man is made possessor beyond the sane and beautiful necessities.”


American poet (1819-1892)
 

Jom Share