Tuesday, September 30, 2014

Dah berhabuk, bersarang

Gila. dah lama blog ni dah tak yang baru. Aku sentiasa bukak tapi bila tengok entri yang paling latest adalah pada separuh akhir Piala Dunia, memang dah tersangat lama. Hampir tiga bulan. Nie dah nak masuk bulan oktober jadi memang hampir tiga bulan. Banyak yang dah berlaku dalam masa tiga bulan nie.
Kadang-kadang banyak idea nak tulis, kadang-kadang banyak benda berlaku yang boleh diulas tetapi bila mambang malas tue menghampiri, dicampur dengan kesibukan kerja jadi macam tersekat. Tetapi itu semua hanya alasan je sebenarnya. Bukan susah pun nak menulis. Bila dah start menulis kembali, insyaallah beres. Jadi aku gagahkan juga pagi ini tulis kembali, update balik
Last entri blog ni pasal Piala Dunia. Jerman pun dah menang Piala Dunia. Musim bola Eropah pun dah mula balik. Tengah rancak. Bola Malaysia pun kembali Jumaat nie. Suku Akhir pertama Piala Malaysia
Politik Malaysia seperti biasa. Satu kemelut dah setel.MB Selangor yang baru dah dipilih. Tetapi seperti biasa, politik ini memang gelanggang yang sukar diramal. Kebarangkalian untuk meramal taufan lebih tinggi daripada untuk meramal senario politik. Kerana manusia nie memang sejak dari lumrah, memang dahagakan ataupun gilakan kuasa. Dengan kuasa, wang akan datang. Jadi nak tarik kuasa kena ada wang. Nak wang kena ada kuasa. Senang je persamaannya. Bukan perlu kamir atau perbezaan pun.
UPSR kembali diduduki. Tahun nie memang tahun yang malang bagi Kementerian. Seluruh pelajar, guru, ibubapa terasa. Tetapi lihat kepada kebaikan disebaliknya. Seperti orang putih cakap, from the ashes, the phoenix rises. Kementerian perlu belajar daripada segala yang telah terjadi, rangka, rancang, susun kembali. Bukan saja untuk UPSR tetapi untuk peperiksaan yang lain. Dan sistem ini perlu sentiasa dipantau.
Kerja seperti biasa.Masih lagi seperti dahulu. Gomen memang macam nie. Cuma atas diri sendiri untuk sentiasa kekalkan motivasi untuk bangun pagi, pergi kerja, hadap pc tiap-tiap hari, jumpa orang. Dalam islam ajar, Ikhlas membawa berkat. Kerja bukan sekadar untuk gaji, bukan untuk pangkat. Kerja bukan sebab terpaksa. Kerja kerana Allah. Tetapi berapa ramai yang dapat betul-betul ikhlas. Ikhlas bukan bleh tengok. Depan cakap ikhlas, belakang tetap kutuk. Depan promosi ikhlas, belakang tetap pikir songlap duit. Orang nak ikhlas senang je, kalau benda kecik dia dapat ikhlas, semua benda jadi senang. Dan orang yang nak pura-pura jadi ikhlas nie, lama-lama akan dinilai orang lain jugak sebagai tak ikhlas. Bagi aku, ikhlas sama macam dengan takut. Takut pada allah memang akan ikhlas la. Kalau tak takut kena buang kerja sebab yakin rezeki Allah, pasti akan ikhlas. Kalau tak takut tak ada duit sebab tak amek rasuah, pasti akan ikhlas. Orang selalu cakap rezeki tuhan nie merata-rata. Yakin, Percaya.
Bila dah mula balik menulis inie, aku nak cuba juga update benda alah nie. Kurang-kurang tidak lagi bersawang.


p/s.. memang layan

Jom Share