Tuesday, April 7, 2015

Kerja Stress atau Stress Kerja

Stress.. boleh dikatakan semua orang yang berkerja akan mengalami stress. dengan pelbagai tahap dan cara mengatasi serta mengawalnya, stress merupakan satu gejala atau fenomena yang semakin membimbangkan. Seiring dengan negara kita yang semakin melangkah ke arah negara maju (?), ramai yang memperkatakan berkenaan stress di tempat kerja.
Kalau hendak membicarakan lebih lanjut berkenaan stress, sebenarnya stress itu sendiri adalah satu tingkah laku atau perkara yang terjadi yang diluar daripada keupayaan dan kemampuan kita.

"According to the current World Health Organization's (WHO) definition, occupational or work-related stress "is the response people may have when presented with work demands and pressures that are not matched to their knowledge and abilities and which challenge their ability to cope"

Tak kisah dalam sektor awam atau swasta, stress boleh dirasai di mana-mana saja. dan sebenarnya banyak faktor yang menyumbang kepada stress. antaranya adalah;
 1. gaji dan upah yang rendah (tidak sepadan dengan kerja yang dibuat)
 2. bebanan tugasan yang melampau
 3. peluang yang nipis untuk prospek kerjaya atau senang cerita, kenaikan jawatan atau pangkat
 4. kerja yang tidak mencabar atau terlalu mendatar
 5. kekurangan sokongan sosial (saudara, keluarga atau kawan)
 6. tidak mempunyai kawalan yang sepatutnya kepada pembuatan keputusan bagi sesuatu tindakan
 7. keperluan yang bercelaru atau pengharapan pencapaian yang tidak jelas

Kalau hendak diperhatikan daripada antara contoh-contoh stress di tempat kerja diatas, kalau di malaysia ini, memang boleh dikatakan hampir semua faktor tersebut ada di tempat kerja bagi sektor awam. Dan memang kena akui, sememangnya kerja kerajaan di negara kita memang sangat stress.Cuma bagaimana seseorang individu tersebut mengawal dan mencegah stress daripada menjadi terlalu besar menjadi rahsia dan kepandaian masing-masing.
Kita lihat sepintas lalu dalam sektor awam banyak atau tidak faktor-faktor seperti yang telah disebutkan ;

 1. gaji dan upah yang rendah - yang nie memang diakui. gaji basic kalau nak bandingkan memang rendah. tak perlu kita tengok jauh-jauh.tengok kepada kelayakan.ramai pekerja sambilan harian yang kerja dengan gaji berdasarkan level spm atau diploma walhal dia ada ijazah dan diberikan bebanan kerja ijazah. tambahan lagi, pembayaran gaji bagi diorang lambat.mana-mana manusia akan stress kalau macam tue
 2. bebanan tugas yang melampau - siapa kata kerja kerajaan dapat goyang kaki. bukan semua dapat rileks, borak2. malah dalam sektor awam pun sama. ada sesetengah kerja kerajaan memang sangat sibuk.lebih-lebih lagi yang melibatkan orang ramai.kalau dah tiap-tiap hari sibuk dan serabut dengan kerja, siapa tak stress kan?
 3. peluang tipis - yang nie rasanya ramai akan setuju. kita ambil contoh satu agensi kerajaan. sistem di kerajaan adalah berpencen. dan lebih kurang piramid. selagi yang diatas tak pencen atau ditukarkan kemana-mana, yang dibawah tidak akan naik. dan selalunya juga, nak naik atas nie berdasarkan kepada seniority.siapa yang dapat tahan stress kalau berbelas tahun masih lagi di takuk lama sampai gaji pun dah maksimum?
 4. kerja tidak mencabar -  situasi ini sangat tepat dengan sektor awam.mana taknya, sistem hr dalam kerajaan itu sendiri yang membuatkan skop dan gerak kerja pekerja jadi tidak mencabar dan mendatar.tiap-tiap hari buat kerja yang sama.setahun demi tahun. lama-lama akan jadi stress.
 5. kekurangan sokongan sosial - yang ini tak bleh nak bezakan antara mana-mana sektor.sebabnya terserah kepada setiap individu. kepada yang beragama, agama yang dianuti dah ada peraturan dan nasihat yang berguna berkenaan kerja.ada orang alim dulu-dulu cakap, kerjalah engkau seolah-olah kau akan hidup selama-lamanya tapi beribadatlah engkauh seolah-olah kau akan mati esok hari.
 6. tidak mempunyai kawalan yang sepatutnya - poin ini sangat berkait dengan poin no 3 dan 4. dalam sektor awam, geng pengurusan tertinggi, ketua-ketua sangat berkuasa. kalau dia katakan bahawa 2+3 bersamaan 6 maka 6 lah jawapannya. kita tak bleh nak betulkan atau menyanggah.budaya kerja di negara kita masih lagi ditahap negara membangun. kita belum lagi capai budaya dimana tempat kerja adalah suasana yang produktif dengan sumbangan idea dan percanggahan pendapat bagi penambahbaikkan. lihat kepada mesyuarat-mesyuarat sektor awam. pengerusi lebih banyak bercakap dan buat keputusan. ahli mesyuarat sekadar cukup syarat kehadiran dan mengiyakan setiap keputusan.memang akan stress.
 7. pengharapan pencapaian yang tidak jelas - contoh termudah kita lihat betapa haru birunya sistem pendidikan kita yang sentiasa berubah.sekejap belajar dalam english.kemudian tukar sekolah jadi kolej vokasional. tukar silibus. tukar sistem exam. tukar bahan sekolah.semua bertukar ganti. yang tetap sama, sekolah masih di takuk sama, budak keluar u tetap sama dan ramai yang menganggur.kerajaan mengharap yang lain. kita, pelajar, guru kena capai benda yang lain. semua stress, guru, anak murid, ibubapa, pentadbir pendidikan.

jadi daripada semua tue, dapatlah  disimpulkan bahawa memang kerja di sektor awam nie tak semudah yang disangka. memang banyak stress.stress kalau tak dikawal dengan baik sangat membahayakan bukan saja kepada diri sendiri tetapi juga kepada orang lain.jadi, kawallah stress dengan baik. banyak cara nak kurangkan stress, tapi jangan semata-mata post dalam fb atau twitter dengan harapan stress akan hilang. stress orang lain pula yang timbul akibat post tadi.

No comments:

Post a Comment

berkata-kata lah sesuka hati....

Jom Share